KAŽU DA JE OVO MESTO U SRBIJI LEPŠE NEGO BALI: Svaki kutak je egzotika, a mnogi Srbi ni ne znaju da postoji (VIDEO)
Zvonačka banja, Foto: TikTok/AnkaPlaninarka, vestipirot / Instagram, Instagram/ Planinski vodič ruj

LEPOTE SRBIJE

KAŽU DA JE OVO MESTO U SRBIJI LEPŠE NEGO BALI: Svaki kutak je egzotika, a mnogi Srbi ni ne znaju da postoji (VIDEO)

Ona se ubraja u najviše banje u našoj zemlji

Objavljeno:

Kanjon Jerme je jedinstveni i najčudesniji, a ujedno i najlepši kanjon jedne reke koji Srbija poseduje. Ovaj kanjon je pravo čudo brdovitog Balkana na jugoistoku naše zemlje za koje malo ko zna, a upravo to doprinosi njegovoj tajanstvenosti i očuvanosti iskonske lepote koju je netaknutu zadržao sve do danas.

Sigurno najživopisniji predeo u Srbiji, kanjon Jerme, svojim strmim liticama, koje na pojedinim deonicama imaju tendenciju da se dodirnu, podsećaju na prave Termopile izmeštene baš u našu dvorište.

Nezvanično najtešnji kanjon u zemlji, a po nekima i u Evropi nalazi na reci Jermi, tridesetak kilometara od Pirota, a u njegovoj blizini je i Zvonačka banja.

Ona se ubraja u najviše banje u našoj zemlji, a lekoviti potencijali ovih prostora bili su poznati čak i starim Rimljanima.

Izvori tople, mineralne, lekovite vode u Zvonačkoj Banji izviru sa dubina od 550 metara i temperature su oko 28 stepeni.

@ankaplaninarka Od Zvonačke banje ostao je napušten hotel i ovaj spoljašnji bazen koji radi tokom letnje sezone. Svi se oduševljavmo infinity bazenima u džungli na Tajlandu i Baliju, a nismo ni svesni kakav potencijal za banjski turizam postoji u Srbiji.. #tiktoksrbija #srbijatiktok🇷🇸 #fypシ゚viral #viraltiktok #serbia🇷🇸 #istocnasrbija #srbijaturizam #serbiatourism #planinarenje ♬ original sound - Beauty sharer

Banjske vode se koriste u terapijske svrhe, a stanja koja se u njoj tretiraju su: nervne bolesti (neuralgije, psihoneuroze, neurastenije, vegetativne neuroze), razni oblici reume, problemi sa kičmenim stubom, upalne promene na očima, problemi sa povišenim krvnim pritiskom...

Priroda u banji i njenoj okolini je netaknuta, jedinstvena i mnoge podseća na tropska mesta zbog zelenila i raskošne vegetacije.

A ukoliko obilazite ovu banju, nikako nemojte da zaobiđete manastir Poganovo, koji je krajem 14. veka podigao sestrić cara Dušana, Konstantin Dragaš, a posvetio ga Sv. Jovanu Bogoslovu.

Bonus video:

03:00

NUDIMO NAJMODERNIJI I NAJVEĆI AKVA PARK NA BALKANU! Vrnjačka Banja vrvi od turizma: Predsednik opštine otkrio KLJUČNE LOKACIJE

(Espreso / Blic žena / Iris Krdžić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.