OVE REKE SU KRITIČNE TAČKE, TU JE NAJVEĆA OPASNOST: Hidrolog za Espreso otkrio da li Srbiji prete POPLAVE!
Dejan Vladiković, Foto: Printscreen/Prva tv, Petar Aleksić, rina

RHMZ IZDAO hidrološko upozorenje

OVE REKE SU KRITIČNE TAČKE, TU JE NAJVEĆA OPASNOST: Hidrolog za Espreso otkrio da li Srbiji prete POPLAVE!

Hidrolog Dejan Vladiković za Espreso kaže da na većini reka u Srbiji vodostaj ipak nije u porastu, iako to ne deluje tako nakon svih ovih padavina

Objavljeno:
Marina Letić

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas hidrološko upozorenje, kojem se upozorava da su vodostaji deset reka u porastu i da su moguća lokalna izlivanja na njihovim bujičnim vodotokovima.

- Na slivu Jadra i Kolubare sa pritokama, Tamnavi, Lјigu i Ubu, na Jasenici i Kubršnici, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama kao i na gornjem toku Mlave i Peka sa pritokama vodostaji će 02./03. jula biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja, navodi se u upozorenju RHMZ-a.

Na jugozapadnim, južnim i jugoistočnim delovima Beograda (prigradske opštine) tokom 02.jula moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotokova.

Za skoro celu Srbiju na snazi crveni meteoalarm, a prognozirane su naročito opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Na području Srbije i danas su prognozirane grmlјavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i vetrom olujne jačine.

U većini mesta pašće između 20 i 40 mm, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 mm kiše za 24 h, lokalno i više.

Hidrolog Dejan Vladiković za Espreso kaže da na većini reka u Srbiji vodostaj ipak nije u porastu, iako to ne deluje tako nakon svih ovih padavina.

- Mi smo već i za prošlu epizodu, koja je bila u četvrtak na petak, kao i za ovu koja je bila sinoć i jutros, najavili da će samo porasti bujični vodotoci zbog intenzivne količine padavina koja je najviše išla preko Zapadne Srbije, Srema, najviše Beograda i onda ka istočnom delu Srbije. Iz RHMZ-a smo još juče dali upozorenje da se na slivu Kolubare i slivu Jadra mogu očekivati veći porasti. Međutim, gro padavina je bio jedino po gradovima- Sremska Mitrovica je imala najviše padavina, zatim Beograd, navodi hidrolog Vladiković i dodaje da je najviše padavina bilo u urbanim sredinama i da je reč o tzv. urbanim poplavama:

- Ostali vodotoci su uglavnom ostali mirni, u stagnaciji ili u manjem porastu. Akcenat je bio na gradovima i sve što se dogodilo je rezultat intenzivnih padavina u vrlo kratkom periodu. Intenzitet, koji je bio veliki, kišna kanalizacija ne može da prihvati i zato se dogodilo što se dogodilo. Poznato je koji delovi Beograda ne mogu da prihvate toliku količinu kiše- Autokomanda, delovi Čukarice, Banovog brda, Rakovice, delovi autoputa. U prošloj epizodi, to je bio Zemun i naselja u Batajnici.

Dejan Vladiković
Dejan Vladikovićfoto: Printscreen/RTS

Vladiković napominje da je reč o tzv. gradskim poplavama koje nastaju zbog više asfaltiranih površina a nedostatka zelenih koje bi prihvatile padavine.

Sagovornik napominje da kada padavine prestanu, ne očekuje se porast vodostaja na velikim rekama.

- Što se Dunava tiče, ne očekuje se porast u sledećih 15 dana dok će na Tisi i Savi doći do porasta. Na Tisi, zbog padavina u susednim državama Rumuniji i Mađarskoj, vodostaj će biti u umerenom porastu, ali ništa alarmantno. Zbog padavina u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj očekuje se porast i na reci Savi, navodi Vladiković za Espreso i napominje da neće doći do izlivanja.

Dunav
Dunavfoto: Nenad Kostić

Podsetimo, zbog udara groma na trafo-stanicu kod Bogoslovije delovi Palilule, Zvezdare i širi centar Beograda ostali bez struje.

U Smederevu se od udara groma zapalila kuća, a stabla su oborena na nekoliko mesta u gradu.

Jako nevreme u Beogradu prouzrokovalo je više kvarova na elektromreži, pa je širi centar Beograda ostao bez struje. U nižim delovima Beograda sinoć i jutros bio je otežan saobraćaj zbog vode na kolovozu.

Jaka kiša sa vetrom pogodila je Mačvu i šabački kraj. U pojedinim selima uz Drinu padao je i grad. Jači grad na kratko je padao i u Šapcu, Petlovači, Mišaru i Gornjoj Vranjskoj.

Vetar je obarao stabla, skidao krovove, a stanovnici širom Srbije još uvek sabiraju materijalnu štetu koju je nevreme napravilo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:40

OLUJNI OBLAK JE STIGAO DO GRANICE, OVO JE BILA NEVEROVATNA BRZINA VETRA Meteorolog: Danas se očekuju padavine opasne po život!

(Espreso/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.