JOŠ JEDNO HITNO UPOZORENJE RHMZ-A: Nevreme samo što se nije sručilo na Srbiju, evo kakva oluja nam se sprema! VIDEO
Grmljavina, Foto: Dragana Udovičić

NEVREME

JOŠ JEDNO HITNO UPOZORENJE RHMZ-A: Nevreme samo što se nije sručilo na Srbiju, evo kakva oluja nam se sprema! VIDEO

Pogledajte kakva stravična oluja stiže u Srbiju

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je još jedno hitno upozorenje za večeras u kom se navodi da se nevreme iz Hrvatske premešta u Srbiju, dok se društvenim mrežama dele fotografije nevremena koje "samo što nije".

- Veoma jak konvektivni sistem koji se trenutno nalazi na granici između Hrvatske i Srbije, u zapadnoj struji premešta se, kao sto smo već najavili, u Bačku i Srem. Očekuju se obilne padavina, grmljavina i jak grad, kao i olujnim vetar u zoni najjačih pljuskova. Tendencija je daljeg premeštanja na istok, ka Banatu i severnim delovima Beograda - navodi se u hitnom upozorenju RHMZ-a.

Nevreme dolazi iz Zagreba

Na društvenim mrežama objavljeno je kako je izgledala oluja u Zagrebu.

Bačka Palanka i Batrovci na udaru

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, lokalnom pojavom grada i jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova, sa područja Hrvatske i severnih delova BiH, u zapadnoj visinskoj struji premešta se ka Bačkoj i Sremu i prvi intenzivniji grmljavinski procesi očekuju se u narednih sat vremena - dodaje se u upozorenju.

Upozorenje i za područje Beograda

Večeras, u toku noći i sutra očekuju se grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom.

Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, uputili su upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za hitno preduzimanje operativnih i preventivnih mera.

Hitno upozorenje
Hitno upozorenjefoto: Printscreen/RHMZ

Nevreme stiže kad otkuca 20 sati

Meteorolog Ivan Ristić objavio je na svom Fejsbuku najnovije upozorenje i naveo da nam nevreme stiže "kada otkuca 20 časova".

- Nema promene u IRIE prognozi tačno kad bude otkucalo 20h dolaze kiša, grmljavine i munje u Srbiju. Pratite najave RHMZ-a večeras može ponegde biti i nepogoda. Modeli prognoziraju najveće šanse za nepogode u regionima oko reke Save - napisao je Ristić uz mapu koja ilustruje kretanje nepogoda.

Kretanje oluje
Kretanje olujefoto: Facebook/Ivan Ristić

Upozorenje za Srbiju

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, vodeći se najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, hitno su obavestili Mačvanski i Kolubarski okrug da proslede upozorenje gradskim i opštinskim štabovima, kao i da vatrogasci-spasioci vrše obilazak stanovništva sa akcentom na potencijalno kritične tačke.

Takođe, obavešteni su i upozoreni Beograd, Sremska Mitrovica i Kragujevac, dok su svi ljudski i materijalno-tehnički resursi stavljeni na raspolaganje, u cilju spasavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ostalih nadležnih organa.

Hladni front kreće ka Srbiji, od utorka preokret

Prema najavama meteorologa već od sutra nas čeka pravi vremenski preokret. Na području Srbije pašće mnogo kiše, a u pojedinim delovima zemlje očekuje se i do 80 mm kiše.

Prema najavi meteorologa Ivana Ristića, sudar vrele Afrike i svežeg Atlantika može razviti nepogode, pa je neophodno pratiti sva upozorenja RHMZ-a.

- Uticaj hladnog fronta sa severozapada usloviće naoblačenje, koje će doneti pljuskove i kišu praćene grmljavinom i pojačani severozapadnim vetrom. Usled sudara vreme Afrike i svežeg Atlantika na liniji fronta mogu se razviti nepogode. Hladni talas trajaće od utorka 2. jula, pa sve do petka, 5. jula. Najviša temperatura ići će od 23 stepena Celzijusovih do 28 stepeni, biće nestabilno sa dosta kiše - najavljuje meteorolog Ivan Ristić.

RHMZ upalio crveni alarm

Sutra će u većini Srbije na snazi biti crveni meteoalarm.

U najvećem delu zemlje on će se odnositi na pljuskove i to u:

  • Banat
  • Srem
  • Beograd
  • Zapadna Srbija
  • Šumadija

U ostalim delovima zemlje crveno upozorenje upaljeno je za grmljavinu:

  • Jugoistočna Srbija
  • Jugozapadna Srbija
  • Kosovo i Metohija

Samo tri dela Srbije neće biti pod crvenim upozorenjem i to:

  • Pomoravlje (narandžasto)
  • Istočna Srbija (narandžasto)
  • Srem (žuto)

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi, upozorava RHMZ.

Bonus video:

01:44

DETALJNA PROGNOZA NEDELJKA TODOROVIĆA ZA KURIR: Do petka pljuskovi, potom skok temperature pa opet kiša! U JUNU OČEKUJTE NEPOGODE?

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.