ZA SINOVE TRADICIJA, ZA ĆERKE 3 SLOVA: Šokantna statistika iz Vranja, evo koja IMENA ZA DECU VRANJANCI BIRAJU!
Dete ilustracija, Foto: Profimedia

bebe

ZA SINOVE TRADICIJA, ZA ĆERKE 3 SLOVA: Šokantna statistika iz Vranja, evo koja IMENA ZA DECU VRANJANCI BIRAJU!

Istraživanje pokazuje da institucija "kum" i dalje živi među mladima

Objavljeno:

Prema podacima iz porodilišta u Vranju, gde se i prijavlјuju deca po rođenju i dobijaju izvode iz matičnih knjiga rođenih, Vranjanci za svoje sinove biraju tradicionalna srpska imena, kada su devojčice u pitanju u trendu su kratka i efektna imena.

Najčešća imena koja roditelјi biraju za svoje dečake su Mihailo, Mihajlo, Vuk, Vukan, Vukašin, Vojin te Lazar, Marko, Luka, Danilo, Dimitrije, Pavle i Petar.

Iz mode ne izlaze ni imena Konstantin ili Vidak što je trend u dužem periodu unazad, ali se javlјaju i neka starinska imena koja nisu bila tako popularna prošle godine kao što su Krstan, Milija, Isak, Tadej, Arsenije za izbor imena dečacima u našem okrugu. Tradicionalno periodično, roditelјi svojim novorođenim dečacima neretko daju ime Aleksa, Kostadin ili Kosta, Mijat, Gavrilo …

Među imenima koje roditelјi daju svojoj deci rođenoj u vranjskom porodilištu, najčešća imena koja se daju ženskoj deci su za razliku od nekih ranijih godina, pre svega, vrlo kratka i veoma efektna. Najčešća su Dea, Tea, Ena, Anja ali i Vera, Neda, Nika, Dina, Dunja, Tara, Mila, Minja, Đina i Maša, navodi "Vranjski online magazin"

Imena koje su ponele mnoge devojčice rođene u vranjskom porodilištu par meseci unazad i koja postaju sve popularnija su Iskra, Sena, Bjanka, Želјa. Biraju se i imena koja su se ustalila kao siguran izbor poput Lenka, Danica, Sofija ali ima i nekih varijacija na određeni pojam kao što je to slučaj sa imenima Anđela, Anđelija te Angelina, Anđelina te Mitra i Marta, ili se roditelјi ne retko odluče za neko moćno žensko ime iz Biblije za svoju lјubimicu i nadenu joj ime Magdalena.

Interno istraživanje koje su obavili novinari Vranjskog online magazina, pokazuju da institucija "kum" i dalje živi među mladima. Naime, iako u današnje vreme kum uglavnom prepusti izbor imena za decu roditeljima od tradicije se ne odustaje, tako da se i dalje makar formalno kum pita za ime.

Bonus video:

03:03

GOLUBAC NIJE DOBIO IME PO GOLUBOVIMA VEĆ PO LEPOTICI KOJA JE DOŽIVELA STRAŠU SUDBINU?! Nije htela u harem, a evo kako je kažnjena

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.