"IMAĆEMO 15 TROPSKIH DANA I SUŠNI PERIOD BEZ KIŠE": Meteorolog Sovilj za Espreso dao detaljnu prognozu za JUL!
Slobodan Sovilj, Foto: Zorana Jevtić, Fonet/Zoran Mrđa, Kurir TV, VLADIMIR ŠPORČIĆ

VREMENSKA PROGNOZA ZA JUL 2024

"IMAĆEMO 15 TROPSKIH DANA I SUŠNI PERIOD BEZ KIŠE": Meteorolog Sovilj za Espreso dao detaljnu prognozu za JUL!

Meteorolog Slobodan Sovilj za Espreso je dao detaljnu prognozu za jul 2024. i otkrio hoće li biti nepogoda i toplotnih talasa!

Objavljeno: 16:26h
Marina Letić

Danas je prvi dan sedmog meseca i zvanično smo ispratili jun koji će ostati upamćen po olujama, nevremenu i visokoj temperaturi.

Svedoci smo sve ekstremnijih vremenskih prilika i vrtoglavog smenjivanja nepogoda i toplotnih talasa.

Ako je jun bio tako paklen, šta li nas tek čeka u danima pred nama?

Meteorolog Slobodan Sovilj za Espreso je dao detaljnu prognozu za jul 2024. i otkrio hoće li biti nepogoda i toplotnih talasa.

- Jul 2024. godine biće topliji od proseka sa pozitivnim odstupanjem temperature od +2 °S u odnosu na referentni period od 1991 - 2020. godine. Prognoziran broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom preko 30 °S iznosi od 11 u Požegi do 18 u Negotinu (u Beogradu oko 15 dana). Očekivana srednja maksimalna temperatura biće u intervalu od 30 do 32 °S u nižim predelima. Na samom početku meseca prognozira se intenzivna kišna epizoda - od ponedeljka (01.07.) uveče do srede (03.07.) ujutro, pri čemu će u pojedinim delovima zapadne i centralne Srbije, ali i južne Vojvodine pasti od 40 do 80 mm kiše za samo 24 h, što predstavlja mesečnu količinu padavina. Upozorenje je izdato i za područje Beograda. Zbog obilnih kiša, u ovom periodu na snazi će biti narandžasti i crveni meteoalarm, a očekuje se i pojava grada i olujnog vetra. U nastavku meseca, padavine će postati ređa (izolovana) pojava uz istovremeno produžavanje suvih perioda, naveo je meteorolog Sovilj za Espreso.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: Printscreen/youtube/NOVA S

Nepogode u julu 2024. godine

Što se tiče nepogoda u julu, kako navodi sagovornik, početak meseca obeležiće nagli prodor hladne vazdušne mase sa severozapada praćen grmljvinskim nepogodama sa gradom i olujnim vetrom.

U ponedeljak (01.07.) najveći rizik od grada i olujnog vetra u zoni jakih pljuskova prognozira se između 18 i 00 časova uveče na području sledećih regiona: Vojvodina, zapadna Srbija, područje Beograda i Šumadije sa tendencijom premeštanja nepogoda kasnije u toku noći preko Velikog Pomoravlja dalje ka istočnoj Srbiji. Na jugu suvo.

U utorak (02.07.) rizik od grada biće najveći na jugu i jugoistoku Srbije, dok se u ostalim krajevima prognozira velika količina padavina, naročito u Sremu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, na jugu Banata, ali i u pojedinim delovima Beograda, gde mestimično može pasti i od 40 do 80 mm kiše.

Nakon srede (03.07.) postepena stabilizacija vremena. Do kraja prve dekade meseca (10.07.) pljuskovi će postati ređa pojava, a nepogode ne očekujemo. Savetujemo redovno praćenje internet stranice RHMZ-a. Sveukupno, nakon jake kišne epizode početkom jula, kasnije tokom meseca prognozira se manja čestina i manji intenzitet nepogoda sa gradom i obilnim padavinama u odnosu na prethodni (jun) mesec, istakao je meteorolog RHMZ-a.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

Predviđa se veoma nestabilno vreme sa intenzivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada.

1 / 6 Foto: RINA

Radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja i materijalnih dobara.

"Apelujemo na građane da budu veoma obazrivi, da se redovno informišu o meteorološkim uslovima i prate savete nadležnih službi i Opštinskog štaba za vanredne situacije", apelovao je MUP.

Moguće bujične poplave

S obzirom na najavljeno, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, moguća pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

Leto na Adi
Leto na Adi foto: Nenad Kostić

Toplotni talasi u julu 2024. godine

U prvoj dekadi jula, navodi meteorolog, rizik od pojave toplotnog talasa je minimalan.

- Očekuju se temperaturne oscilacije - nakon veoma toplog prvog dana u mesecu, temperatura će u utorak i sredu (02. i 03.07.) biti niža i za 10-ak stepeni uz jake padavine. U četvrtak i petak (04 - 05.07.) umereno toplo sa dnevnim maksimumima od 25 do 30 °S, a za vikend (06 - 07.07.) kratkotrajno još tollije - od 30 do 35 °S. Narednog ponedeljka (08.07.) manje osveženje i prijatnije temperature, ističe Sovilj i dodaje:

- U drugoj i trećoj dekadi meseca povećava se rizik od toplotnih talasa, pri kojima ponovo možemo očekivati temperature i preko 35 °S uz tropske noći u većini urbanih predela.

Sezonska prognoza RHMZ

AVGUST 2024: Topliji i suvlji avgust. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.5ºS do 2.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.5ºS do 2.5ºS u odnosu na višegodišnji.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32.1ºS. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

SEPTEMBAR 2024: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Jugoistočnoj Srbiji topliji i suvlji septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.0ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Jugoistočnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

Bonus video:

03:44

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA IVANA RISTIĆA ZA KURIR: Bliži nam se AFRIČKI ANTICIKLON, spremite se za temperature PREKO 40 STEPENI

(Espreso/ Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.