TURISTE U EGIPTU MASOVNO HVATA "FARAONOVA OSVETA": Evo šta nikako ne smete da radite u ovoj zemlji, budite oprezni!
Bolesna žena leži na krevetu, Foto: Promo, AP Photo Kevin Cleynhens, AP Photo Amr Nabi AP, EPA ABIR SULTAN

obratite pažnju

TURISTE U EGIPTU MASOVNO HVATA "FARAONOVA OSVETA": Evo šta nikako ne smete da radite u ovoj zemlji, budite oprezni!

Turistički vodič, koji godinama radi u Egiptu, upozorava turiste na tzv. faraonovu osvetu čiji simptomi najčešće počinju drugog dana boravka

Objavljeno:

Napolju je vruće, a mnogi od nas sanjaju da se na neko vreme presele u toplu zemlju. Egipat je veoma popularna destinacija koju biraju i Srbi. Bartek, koji godinama radi kao turistički vodič u Egiptu, upozorava na tzv. faraonovu osvetu, odnosno, na iznenadnu dijareju izazvanu bakterijama koja za putnike može da bude veoma opasna.

"Ako ne budemo oprezni, takvo putovanje može da se završi tragično i sigurno ćemo ga dugo pamtiti, i to ne samo zbog peščanih pustinja i piramida", rekao je, a potom detaljno opisao svoje iskustvo sa mnogobrojnim turistima:

"Bila je 2002. U to vreme sam bio stanovnik Kaira i radio u turističkoj agenciji kao vodič, tako da sam, naravno, bio odgovoran i za zdravlje i život turista koji su dolazili u Egipat. Sve ove avanture vezane za faraonovu osvetu noću su me držale budnim. Naravno, svaki put kada sam dočekivao novu grupu, posetioce sam informisao o važećim pravilima kojih treba da se pridržavaju kako bi bezbedno istražili ovu prelepu zemlju, posebno o ličnoj higijeni i ishrani. Uprkos svemu, skoro u svakoj grupi su bili ljudi koji su imali zdravstvenih problema. Nekoliko, desetina... Najgore je bilo kada su deca bila bolesna.

Napravio sam najveću grešku

Bilo je to još vreme kada su turisti dolazili u Egipat sa verovanjem da će ih alkohol zaštititi od bolesti. Verovali ili ne, posle toga niko od njih više nije mogao ni da pogleda piće. Čarolija je prekinuta, bukvalno. Iako alkohol usporava peristaltiku creva, u slučaju trovanja hranom, umesto da ukloni bakterije ili parazite iz našeg tela, on zapravo blokira crevni prolaz. Naravno, svaki put smo turistima objašnjavali da alkohol ne leči bolest, već samo usporava reakciju organizma na trovanje, da može da deluje protiv dijareje, slično lekovima, ali ne rešava problem.

Sećam se da sam doživeo nešto poput faraonove osvete, iako simptomi trovanja nisu bili očigledni. Napravio sam osnovnu grešku na koju sam uvek upozoravao svoje putnike - glupo. Po povratku u hotel, popio sam čašu ohlađenog viskija. Baš tako, poklon od menadžera hotela za brigu o grupi turista. Sve se odigralo tako brzo - otišao sam u šetnju, srećan, ali sam se jedva vratio. Groznica je rasla iz minuta u minut, imao sam strašnu jezu i vrtoglavicu. Zapravo se ne sećam kada sam se onesvestio.

Kada sam se probudio, jedva sam uspeo da odem do kupatila i prvi put u životu (srećom i poslednji) obavljao sam nuždu nekoliko desetina minuta. Nisam mogao da pređem iz kupatila u sobu, bila je to noćna mora. Voda, puno vode (samo, zaista samo flaširana), probiotici i lekovi su pomogli. Zašto pišem o neočiglednim simptomima? Faraonova osveta obično traje od oko tri do čak nedelju dana, a turiste zahvati oko drugog ili trećeg dana boravka. Dugo radim u Egiptu, tako da sam se teoretski već navikao na lokalnu bakterijsku floru.

Srećom, tokom moje zdravstvene avanture, ostali smo sa turom dva dana u istom hotelu, tako da sam imao vremena da se oporavim. Međutim, sećam se kada smo noću morali da se vozimo od Akapskog zaliva do Kaira. Tada se razbolelo više ljudi, pa smo noću morali da stanemo usred pustinje, što je bilo veoma rizično. I moramo da se setimo da su u to vreme u zemljama u ovom delu sveta, posebno u Egiptu, iz bezbednosnih razloga, naoružani vojnici pratili turiste u autobusu i ispred njega.

Žena ima mučninu
Žena ima mučninufoto: Profimedia

To je izgledalo otprilike ovako - grupa, uglavnom turistkinja, pokušavala je da kontroliše dijareju u pustinji, dok su svi ostali turisti i vojnici sa puškama na oko dva metra dalje posmatrali situaciju. Danas to pamtim kao anegdotu, ali u to vreme nije bilo smešno. Nemoguće je zaboraviti ni prizor ni miris... Prvi put u životu sam video da se neko briše novčanicama od sto dolara zbog nedostatka toalet papira.

Voda samo iz flaša, obroci samo iz pouzdanog izvora

Svim prijateljima poručujem da se čuvaju. Znam da je na takvom putovanju lako doći u iskušenje da probate nešto sasvim novo, ali morate da zapamtite da to znači šok za vaš stomak. U danima nakon vašeg dolaska u Egipat, najbolje je jesti u redovno vreme i postepeno uvoditi novu hranu kako biste se navikli na različitu bakterijsku floru. I što je bitno, u hotelima primenjujemo princip ograničenog poverenja u ljude koji nas opslužuju.

Ne verujmo im kada kažu da voda koja se koristi za pripremu hrane potiče iz određenog izvora i da je hlorisana. Najbolje je jesti samo kuvanu i jednostavno toplu hranu, nikako sirovo meso i ribu. Nikada ne bi trebalo da pijete vodu direktno iz česme, čak ni da umivate lice njome ili da je koristite za pranje zuba. Takođe treba da izbegavamo ispijanje pića sa kockama leda i kupovinu hrane ili vode od uličnih prodavaca. Znam da je posle dana provedenog na visokim temperaturama primamljiv prizor hotelskih radnika koji nas dočekuju sa rashlađenim pićem, ali ovo je jednostavan recept za stomačne tegobe, pogotovo ako nemamo pojma odakle je voda korišćena za pripremu. Ovo će spasiti naše putovanje, odmor i, pre svega, zdravlje", ispričao je turistički vodič.

(Espreso/ Mondo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.