SPASENA ANJA (13) KOJOJ SU SE BORILI ZA ŽIVOT NAKOD PADA SA RINGIŠPILA: Ovo je bila njena prva reakcija
Kuršumlija, Foto: Facebook/Dejan Marković Milošević

sjajne vesti

SPASENA ANJA (13) KOJOJ SU SE BORILI ZA ŽIVOT NAKOD PADA SA RINGIŠPILA: Ovo je bila njena prva reakcija

Narednih 12 dana trajala je borba da se ograniči preteće oštećenje mozga

Objavljeno:

Devojčica Anja, koja je 8. maja teško povređena u Kuršumliji kada je pao ringišpil je spasena, danas je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu oduvala svećice za svoj 13. rođendan, i usrećila ne samo svoju porodicu, već i sve zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su se borili za njen život.

Danima su čekali da devojčica, koja je imala teško oštećenje mozga otvori oči, a kada je to učinila i da progovori...

Končano, posle skoro dva meseca borbe i to se desilo. Anja danas slavi 13. rođendan i ovi život, a multidisciplinarni tim koji se borio za nju, pogotovo osoblje Klinike za anesteziologiju svoj veliki uspeh.

Anja bi, kako saznaje Blic, što bi naš narod rekao, zdravlje od Boga", trebalo da bude puštena na kućno lečenje.

Anja je počela da govori, a prvi osmeh kako su za "Blic" ispričali lekari koji su se borili za nju, poklonila je bratu, prilikom jedne posete, skoro mesec dana nakon nesreće koju je doživela.

Profesor Radmilo Janković, zamenika generalnog direktora Univerzitetskog Kliničkog Centra u Nišu i direktor je Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu terapiju, rekao je za Blic" da je danas poseban dan a pogotovo za sve njih u delu B1, Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju gde se nalazi neurointenzivna.

- Lečenje kritično obolelih, životno ugroženih pacijenata uvek predstavlja pravi pre svega stručni ali i emotivni izazov za svakog lekara anesteziologa - intenzivistu. Posebno emotivno težak izazov predstavlja kada se radi o mladim ljudima. Od 8. maja kada su prve informacije o velikom broju povređene dece nakon incidenta sa ringišpilom došle do nas bili smo spremni za prihvat velikog broja povređenih. Na kraju se ispostavilo da sem Anje ostali povređeni nisu životno ugroženi - priseća se prof. dr Radmilo Janković:

Radmilo Jankovič
Radmilo Jankovičfoto: Ana Paunković

- Sećam se da je Anja iz reanimacije primljena u mom dežurstvu. Njeno stanje svesti i intenzitet povreda prouzrokovanih traumom iziskivao je hitnu intubaciju i stavljanje na mehaničku ventilaciju. Njeno stanje svesti i radiološke pretrage ukazivali su na teško traumatsko oštećenje mozga. Od tog trenutka krenula je boba za njen mladi život.

Narednih 12 dana trajala je borba da se ograniči preteće oštećenje mozga.

- Nakon traheostomiranja, dvanaestog dana od nesreće, skinuta je sa respiratora. Od tada najpre diskretno, a sada sve jasnije i očiglednije, vidljiv je njen oporavak. Pre nedelju dana uz moju dozvolu, dežurni lekari i sestre izveli su je na terasu. Nakon mesec i po dana borbe, prvi put je videla odsjaje sunca i radost života. Njen oporavak poslednjih dana je sve očitiji. Danas je poseban dan za sve nas. Radost i zadovoljstvo prisutno je na celoj klinici a naročito u delu B1, Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju gde se nalazi neurointenzivna - rekao je sav ushićen a i sa razlogom prof. Radmilo Janković za "Blic".

Anja veliki borac i uspeh

Kada je Anja stigla u UKC Niš, tu je bila i dr Milena Stojanović, specijalista anesteziologije. I ona za Blic" kaže da je borba bila izuzetno teška, i da je Anja njihov veliki uspeh.

- Veliki je izazov kada imamo decu. Ona je došla u jako teškom stanju. Odmah sam je intubirala i stavila na respirator - priča dr Stojanović za "Blic".

Krenulo se sa intenzivnom antiedenatiznom terapijom, a u sali je odmah postavljen kateter za praćenje intrakranijalnog pritiska od strane neurohirurga. Stavljena je u barbituratnu komu, sa koje je isključena posle 3 dana, ali se devojčica nije budila iz kome.

- Devojčica apsolutno nije pokazivala nikakve reakcije. Dalje je bila u komi, na mehaničkoj ventilaciji. Jedino što smo mogli jeste da se borimo - kaže doktorka.

Borba je uspela.

Desetog dana od povrede prvi znak reagovanja je bilo otvaranje desnog oka. Polako zatim počinje odvajanje od respiratora i devojčica kreće da diše sama, uz povremenu pomoć respiratora. Počinje polako da pomera i noge. U nastavku lečenja uključena je i fizikalna terapija u postelji.

- Ona nijedan nalog nije izvršavala. Nije pomerala ni ruke, ni noge. Mi smo, naravno, nastavili da se borimo. Sva terapija, sva nega koja je mogla da joj se se pruži u tom trenutku. Krenuli smo i s tim pasivnim vežbama u postelji kako bismo sprečili atrofiju njenih mišića. Da bi u nekom trenutku devojčica krenula da pomera desnu nogu, pomerala je obe ruke, ali opet nije izvršavala naloge - priča dr Stojanović.

Prvi osmeh starijem bratu

Sve vreme Anju je posećivala rodbina a pravo čudo se desilo kada ju je 25. do 30. dana od prijema, posetio sa majkom i stariji brat.

- Ne možete da verujete. Kada je njega videla, to je prvi osmeh koji sam kod nje videla. Prepoznala ga je i osmehnula mu se. On joj je doneo i neku šminku, jer voli da se šminka. Tako da je brat izazvao prvu reakciju i od tada kreće progresivni oporavak. Kreće samostalno da diše, prati poglede, osmehuje se, i za potvrdne odgovorne klimnula glavom.

Pre desetak dana upravo ju je doktorka izvela na terasu. Tada je Anja sama pokazala rukom na autobus.

- Danas nam je rekla da puni 13 godina i čak je rekla i hvala kada su joj stigli pokloni. Za sve ovo vreme bio je jedan kritičan momenat, ali je borba ipak dobijena. Anja je jedan naš veliki uspeh.

Čekanje na Anjin znak

Sestra Dijana Stojanović se priseća da je Anja danima bila u komi a oni u isčekivanju da otvori oči ili pokaže neki znak da nas čuje.

- Naša zajednička borba urodila je plodom 20-ak dana od povrede kada je otvorila desno oko, tada smo videli da su šanse na našoj strani što nam je pružilo dodatnu snagu da damo 110 odsto sebe za njen dalji oporavak. Polako ali sigurno počela je da pomera ruke i noge i da prati pogledom dešavanja oko sebe. Svakodnevno smo sa fizioterapeutima vežbali sa njom i uspeli da je posle mesec i po dana podignemo na noge i da evo danas svi zajedno oduvamo svećice sa njene rođendanske torte - rekla je ona za "Blic".

Podsetimo, incident se dogodio 8. maja oko 15.30 sati na platou pored autobuske stanice u Kuršumliji, gde se nalazi zabavni park, kada je pao ringišpil nakon što je popustila konstrukcija. U toj nesreći povređeno je 13 dece, dok je devojčica (13) zadoboila teške povrede i lekari su se borili za njen život.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da su tada uhapšeni Jovan Nedeljković, zakupac placa i Zoran Ljubomirović, vlasnik ringišpila koji se srušio, usled čega je povređeno 13 osoba, od kojih je jedno dete bilo životno ugroženo.

- Zbrinuto je ukupno 13 dece, od toga je jedna devojčica u teškom stanju jer je zadobila životno ugrožavajući povrede. Ona je prebačena u Klinički centar Niš na Neurohiruršku kliniku - rekao je tada Došović za "Blic".

Devojčica nepomično ležala na podu

"Jedna devojčica je ležala nepomično pritisnuta čeličnom konstrukcijom ringišpila, desetak metara od nje je ležao jedan dečak na koga se takođe srušilo gvožđe. Strašno, ovako nešto se nikada nije desilo. Svi smo užasnuti."

Ovim rečima jedan meštanin Kuršumlije opisao je slike užasa na vašaru u tom mestu, nakon što se prepolovio ringišpil pun dece.

"Sve se desilo u sekundi"

Prema svedočenju građana Kuršumlije koji su se u momentu kada se obrušio ringišpil nalazili na licu mesta, sve se desilo u sekundi.

Ringišpil
Ringišpilfoto: 192 Printscreen

- Čuo se ogroman prasak. Onda se gornji deo ringišpila odvalio, ona šipka što ga drži i samo je sa sve korpama i decom pao. Bilo je strašno - rekao svedok.

Dodaje da se odmah videlo da je devojčica teško povređena.

Metalna konstrukcija se presavila na pola.

Bonus video:

00:09

Trenutak kada je ringišpil u Kuršumliji pukao

(Espreso/ Blic, Ljubica Račić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.