PREMINUO OMILJENI DOKTOR MEĐU SRBIMA U ČIKAGU: Prestalo da kuca srce čuvenom doktor Lazi
Sveća, Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO OMILJENI DOKTOR MEĐU SRBIMA U ČIKAGU: Prestalo da kuca srce čuvenom doktor Lazi

Iza njega su ostale hiljade zahvalnih pacijenata

Objavljeno:

Danas je u rodnom Beogradu iznenada preminuo doktor Milenko Lazarević, verovatno najpoznatiji i najpopularniji doktor srpske i balkanske dijaspore u Čikagu. Doktor Lazarević je umro od posledica višestrukog srčanog udara, a datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Dr Laza, kako su ga njegovi pacijenti zvali, bio je omiljen među našim imigrantima a najčešće je bio i prvi naš lekar koga su sretali po dolasku u Ameriku, piše Serbian Times.

Rođeni Beograđanin poreklom iz Crne Gore završio je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu a onda se 1989. godine, u potrazi za boljim životom otisnuo "preko bare", izabravši kao svoju destinaciju Čikago. Tu je specijalizirao i doktorirao na University of Illinois Chicago kao internista.

- Trebalo je da odradim ugovor na dve godine i da se vratim kući. Tako sam i planirao, ali se tu negde pri kraju tog ugovora počelo dešavati ono zlo, izbio je rat u bivšoj Jugoslaviji, a ja sam odlučio da ostanem tamo gde sam se zatekao. Specijalizirao sam kao internista i nastavio da radim kao lekar, a već 20 godina imam svoju praksu, rekao je svojevremeno dr Lazarević u intervjuu Serbian Timesu.

- Nikad nisam delio ljude po boji kože, veri, naciji, za mene su svi bili isti – trebala im je neka pomoć. Ispostavilo se, što je nekako i prirodno, da je ljudima lakše da se povere nekome ko dobro razume njihov jezik, da se tako osećaju bolje i sigurnije. Tako je bilo nekad, tako je ostalo, pa je danas oko 70 odsto mojih pacijenata sa prostora bivše Jugoslavije: Srba, Bošnjaka, Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Slovenaca, Albanaca… - govorio je dr Lazarević.

Radio preglede za dobijanje Zelene karte

Klinika doktora Lazarevića je među emigrantima sa Balkana bila poznata i po tome što je radila medicinske preglede za Zelenu kartu, a on je bio jedini doktor iz bivše Jugoslavije sa licencom za taj posao.

Milenko Lazarević je bio istaknuti član Srpsko-američkog lekarskog i stomatološkog društva, predavač na nekoliko američkih Univerziteta, a ostaće upamćen i po tome što je nesebično pomagao mladim doktorima sa prostora bivše Jugoslavije, koji su kod njega mogli da nostrifikuju svoje diplome, i to – besplatno!

Nostrifikacija diploma se inače naplaćivala, ali kod dr Laze su je dobijali besplatno. On je smatrao da je to njegov dug i obaveza prema mladim kolegama koji tek počinju.

Bonus video:

00:33

Muškarac u Novom Pazaru preminuo od posledica trovanja drogom

(Espreso/Blic/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.