AFRIČKA KUGA SVINJA HARA BAJINOM BAŠTOM, SMRTNOST JE VELIKA! Stručnjaci objašnjavaju za Espreso koliko je to opasno
Mesto zaraze, Foto: Marko Nikolić, Emilija Jovanović

epidemija preti srbiji

AFRIČKA KUGA SVINJA HARA BAJINOM BAŠTOM, SMRTNOST JE VELIKA! Stručnjaci objašnjavaju za Espreso koliko je to opasno

Nakon uzorkovanja, sumnjive životinje se šalju na dalje ispitivanje, a zatim se po dobijenim nalazima postupa u skladu sa rešenjima Uprave za Veterinu

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Naseljeno mesto Zarožje u opštini Bajina Bašta je rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu proglašeno zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Naseljena mesta Gvozdac, Okletac, Ovčinja, Rogačica i Lještansko proglašena su za ugrožena područja.

Ovim povodom, kontaktirali smo veterinarsku stanicu "Drina-vet" u Bajinoj Bašti kako bi nam objasnili koje se mere preduzimaju u cilju suzbijanja ove zarazne bolesti.

"Svaki dan naše ekipe obilaze terene i odlaze u gazdinstva, razgovaraju sa vlasnicima i pokušavaju da saznaju da li postoji neka sumnja da su njihove životinje zaražene. U slučaju da postoji, mi onda vršimo uzorkovanje sumnjivih životinja. Uzimamo im krv, uzimamo unutrašnje organe mrtvih životinja i bris unutrašnjih organa", kaže za portal Espreso Direktor Veterinarske stanice Aleksandar Veljanoski.

Nakon uzorkovanja, sumnjive životinje se šalju na dalje ispitivanje.

"Šaljemo uzorke sumnjivih životinja na ispitivanje na Veterinarski specijalistički institut u Kraljevu. Po dobijenom nalazu, sve u zavisnosti kakav je nalaz, postupaćemo dalje prema rešenju i prema uputstvu koje budemo dobili od Uprave za Veterinu", tvrdi Aleksandar Veljanoski.

Kako kaže, ove mere se ne preduzimaju samo na teritoriji Bajine Bašte već i u Kosjeriću u Valjevu, kao i ostalim područjima koja se graniče sa zaraženom oblašću.

"Pored toga što se u ovakvim okolnostima obraća pažnja na samo zaraženo područje u ovom slučaju Bajina Bašta, iste mere se preduzimaju i u mesnim zajednicama i područjima koje se graniče sa zaraženim područjem. Dakle, proverava se zaraza kod životinja i u Valjevu i Kosjeriću. Preduzimaju se adekvatne mere u cilju suzbijanja zaraze", priča Veljanoski.

On smatra da svi vlasnici na teritoriji Bajine Bašte trebaju da predostrožnost podignu na najveći mogući nivo, da zatvore svinje u jedno mesto, vode računa o njihovoj ishrani i vode računa o tome da ne budu u dodiru sa ostalim životinjama.

Svinje
Svinjefoto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

"Potrebna je veća mera predostrožnosti, ne treba odlaziti u druga domaćinstva, niti treba primati nekoga iz drugog domaćinstva, dakle životinje trebaju da se drže zatvorene. Zatim treba da se vodi računa o prisustvu glodara ili ptica koji bi mogli da budu u kontaktu sa svinjama i tako bi mogli da prenesu zarazu. Neophodno je da se u svakom domaćinstvu odredi jedna osoba koja će biti zadužena za brigu o svinjama. Treba voditi računa o ishrani svinja i da im se ne "ukrštaju putevi" sa ostalim životinjama. Recimo, ukoliko vlasnik ima psa u svom dvorištu, treba da vodi računa da taj pas ne dođe ni u kakav kontakt, odnosno dodir sa svinjama koje su zatvorene u oboru", zaključuje direktor veterinarske stanice "Drina-vet".

Šta je afrička kuga svinja?

Afrička kuga svinja (AKS) je vrlo kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može biti i 100%.

Nije opasna po zdravlje ljudi, a kako mu leka nema jedino kako za sada može da se spreči dalje širenje bolesti jeste ubijanje zaraženih svinja.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

03:03

ZBOG OVE TRI STVARI SRBIJI PRETI NOVA EPIDEMIJA! Dr Snežana Rsovac za Kurir TV: Vakcinacija dokazano pruža dobru zaštitu

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.