JUNSKI ROLERKOSTER NE STAJE: Vrućina iz Sahare, vlaga kao u Vijetnamu, učestale oluje... Šta je sledeće?!
Nevreme, Foto: Stefan Stojanović

vremenska prognoza

JUNSKI ROLERKOSTER NE STAJE: Vrućina iz Sahare, vlaga kao u Vijetnamu, učestale oluje... Šta je sledeće?!

Minulo proleće (po meteorološkim parametrima se računa od 1. marta do 31. maja) bilo je najtoplije u Srbiji od 1951. godine

Objavljeno:

Iz pustinjske u prašumsku klimu i nazad sve za samo desetak dana. Kuvanje na skoro 40 stepeni, pa onda vlaga kao u Persijskom zalivu ili delti Mekonga u Vijetnamu, sve praćeno nevremenom i nesvakidašnjim gradom koji je u pojedinim delovima Srbije probijao krovove, uništavao automobile, ubijao živinu.

Kao retko kada građani Srbije počeli su da prate vremensku prognozu, dnevnu, kratkoročnu, srednjoročnu, dugoročnu... I to kako zvaničnu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), tako i drugih licenciranih meteorologa i meteorologa amatera, poput Marka Čubrila, Ivana Ristića, Đorđa Đurića... kako neko reče, svako ima svog “izabranog meteorologa”. I sve uz jedno glavno pitanje: Kada će se ovo vreme više normalizovati?

Čak 11 vezanih tropskih dana s 30+

Ništa čudno ako se zna da je iza nas čak 11 vezanih tropskih dana sa temperaturama iznad 30 stepeni, a išle su skoro i do 40. podeoka na Celzijusovoj skali. Baš kao što su Beograđani, na primer, imali devet vezanih tropskih noći tokom kojih se temperatura nije spuštala ispod 20. stepena.

- Još i nekako da podnesem vrućine preko dana, pošto smo uglavnom u klimatizovanom prostoru na poslu ili kod kuće, ali nemoguće je i noću spavati bez klime. Ako je ugasim, svi ćemo biti neispavani, nervozni, razdražljivi, ako je budemo koristili kako bismo konačno malo sklopili oči, verovatno ćemo, u najboljem slučaju, završiti sa ukočenim vratom. Možda čak i kod lekara - kaže Beograđanka Nataša V.

Prethodnih dana mnogi su se žalili na zdravstvene probleme, pre svega hronični bolesnici zbog povišenog pritiska ili šećera, a ne mali broj je završio i u Hitnoj pomoći. Često i zbog infarkta.

Meteorolozi, međutim, ne najavljuju neku normalizaciju, već sve češće vremenske rolerkostere, prelaske iz jednog u drugi ekstrem.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlijafoto: EPA ANDREJ CUKIC

Velika vlaga kao da smo u prašumi

- Trenutno smo u svojevrsnoj prašumskoj klimi. To je ekvatorijalna klima koju odlikuju nešto niže temperature, ali puno pljuskova i kiše, znači nestabilan period. I sve to povezano sa tropskim noćima, kada temperatura čak i u najhladnijem delu dana ne pada ispod 20 stepeni. Pa ne čudi što teško spavamo - rekao je za “Blic” meteorolog Ivan Ristić.

Kako ističe, ovo promenljivo vreme je možda i još gore za zdravlje ljudi.

- Ako su svaki dan sparine i kiše to svako od nas oseća. Slabo podnosimo vreme i zbog veoma velike vlage koja je ovih dana bila 50 i više odsto.

Upravo zato su mnogi imali utisak da je napolju temperatura znatno veća nego što je zvanično izmerena.

- Nije bila neka vrućina, ali ne može da se diše, a u roku od pet minuta kada izađeš napolju osećaš se bukvalno ulepljeno - objašnjava jedna Beograđanka.

Za vikend ponovo preko 35 stepeni

Prognoze kažu da će promenljivo vreme potrajati još danas, a onda nam sledi još jedan vreli talas koji će, srećom, trajati samo četiri-pet dana. Za vikend ćemo ponovo imati temperature od preko 35 stepeni.

“Do petka će se zadržati nestabilno vreme, sa čestom pojavom grmljavinskih nepogoda sa intenzivnim pljuskovima, gradom i olujnim vetrom”, stoji u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Porast temperatura kreće od vikenda.

“U subotu se očekuju maksimalne temperature do 33 stepena, a u nedelju do 35, uz mogućnost da ponegde bude izmereno i 36 stepeni Celzijusa. Tropski toplo vreme zadržava se i prvog dana jula, u ponedeljak, uz maksimume slične onim u nedelju (do 36°C), dok novi priliv nešto svežijeg vazduha možemo očekivati u utorak”, saopštili su iz Vojvodinameteo.

“Izbegavajte odmor početkom jula”

Prvi dani jula trebalo bi konačno da donesu kakvo-takvo zahlađenje, mada se meteorolozi trenutno ne usuđuju da prognoziraju njegovu jačinu. Njihove kolege iz komšiluka, međutim, tvrde da “početak jula nikako nije dobra opcija ako ste planirali odlazak na odmor”.

- Najnovije dugoročne prognoze Evropskog centra za srednjoročnu prognozu iz Redinga u Engleskoj signaliziraju osveženje sa severa Evrope u prvoj nedelji jula i osetniji pad temperature vazduha “po visini” uz ciklonalnu aktivnost. Sličan scenario “crta” i slično najavljuju, američki GFS pa opšte gledajući prva nedelja jula nije dobar izbor za godišnji odmor - rekao je Ivan Šolić, poznatiji i kao Mali Vakula.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlijafoto: Tamara Trajković

Ivan Ristić je pre nekoliko dana najavio da bi novi vreo talas mogao da dođe u naše krajeve sredinom jula, i to sa temperaturama od preko 40 stepeni.

- To je negde oko 23-24. jula - rekao je Ristić.

RHMZ: Jul veoma topao i s malo kiše

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje da će jul biti topao i sušan iznad proseka.

“Očekuje se topao jul sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem oko +2 stepena. Srednja julska temperatura vazduha u intervalu od 23 do 26 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim od 20 do 25, dok će srednja minimalna temperatura biti od 15 do 20 stepeni, a u planinskim predelima od 10 do 15. Očekuje se da broj tropskih dana bude u intervalu od 11 u Požegi do 18 u Negotinu, a u Beogradu 15”, stoji u prognozi RHMZ.

Kako dodaju “prognozira se količina padavina ispod višegodišnjeg proseka u celoj Srbiji”.

- Očekuje se julska količina padavina u nižim predelima od 30 do 60mm, a na planinama od 50 do 80 mm, lokalno i više. Očekuje se da u julu broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od šest (u Negotinu) do 11 (u Loznici i Valjevu) dana, a u brdsko-planinskim krajevima do 12 dana (na Kopaoniku).

U avgustu 2017. čak 15 dana sa 35+

U avgustu 2019. godine, od početka tog meseca imali smo 21 tropski dan i 13 tropskih noći sa prosečnom maksimalnom temperaturom od 31,8 stepeni. Na prvi pogled pakleno, nikad toplije, ali statistika ipak govori drugačije. Istina, avgust 2018. je bio nešto hladniji (31,5), ali je pravog kuvanja bilo 2017. sa prosekom maksimalne temperature od 33,3 stepena!

Za one koji su zaboravili avgust 2017. podsetimo: tada smo imali 24 tropska dana i čak 15 u kojima je maksimalna temperatura bila 35 i više stepeni. U nekoliko navrata čak i preko 40. podeoka.

Proleće u Beogradu najtoplije od 1888. godine

Minulo proleće (po meteorološkim parametrima se računa od 1. marta do 31. maja) bilo je najtoplije u Srbiji od 1951. godine, a u Beogradu još od 1888. godine, kada su počela meteorološka merenja na ovim prostorima!

- Proleće 2024. je najtoplije u Srbiji od 1951. godine, sa srednjom temperaturom vazduha od 13,4 stepena Celzijusa, što je za 2,3 stepena više od normale. Takođe i u Beogradu, sa srednjom temperaturom vazduha 15,8 stepeni i anomalijom +2,5°C od normale proteklo proleće je bilo najtoplije od 1888. godine. Zabeležene su rekordne vrednosti srednje, srednje maksimalne i srednje minimalne prolećne temperature vazduha od kada postoje merenja u većem delu Srbije - poručuju iz RHMZ.

Bonus video:

01:06

Nevreme u Vranju

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.