MNOGI NI NE ZNAJU KOLIKO JE OVAJ NAŠ ŽENSKI MANASTIR MOĆAN I VAŽAN: Remek delo srpske istorije vredno svake posete
Manastir Kalenić, Foto: Aleksandra Čolić

SPC

MNOGI NI NE ZNAJU KOLIKO JE OVAJ NAŠ ŽENSKI MANASTIR MOĆAN I VAŽAN: Remek delo srpske istorije vredno svake posete

Kalenić je zadužbina protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića

Objavljeno:

Manastir Kalenić je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve, pripada šumadijskoj eparhiji. Nalazi se u blizini Rekovca i 12 km od sela Oparić i posvećen je Vavedenju Bogorodice.

Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Starešina manastira je igumanija mati Nektarija (Trajanoska), sa sestrinstvom na čelu od 3. marta 2000. godine.

Kalenić je zadužbina protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića. Crkva je sagrađena i oslikana između 1407. i 1413. godine. Opusteo je krajem 17. veka, a obnovili su ga sredinom 18. veka monasi iz Morače.

1 / 11 Foto: Aleksandra Čolić

Za Kalenić se kaže da je najraskošniji manastir moravskog stila, takođe, njegove freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka.

U Fejsbuk grupi Putujmo po Srbiji smo pronašli predivne fotografije ovog manastira, a u komentarima nam pišite šta još u njegovoj okolini može da se obiđe.

Bonus video:

03:16

ČIM SAM UŠLA U MANASTIR ZAPLAKALA SAM, DESILO SE NEPOJMLJIVO! Na Ostrogu sam zamislila tri želje, monah mi je REKAO SAMO JEDNO

(Espreso / Blic Žena / Iris Krdžić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.