PORED OVAKVE LEPOTE VAM MORE NI NE TREBA: Donosimo vam spisak najlepših jezera u Srbiji, uživanje je zagarantovano!
Jezera Srbije, Foto: Printscreen/Youtube/ Inspiracija Dunav, Wikipedia, Printscreen, Wikipedia/Sing.Rab

Lepote srbije

PORED OVAKVE LEPOTE VAM MORE NI NE TREBA: Donosimo vam spisak najlepših jezera u Srbiji, uživanje je zagarantovano!

Ovo su neka od najlepših jezera za izlet van grada

Objavljeno:

Bilo da želite da pobegnete od gradske vrevre, ili pak želite odmor od visokih temperatura, jedna od najboljih opcija za vas je svakako odlazak na neko od mnoštva prelepih prirodnih i veštačkih jezera koja Srbija ima da ponudi. Za samo nekoliko sati možete uživati u jedinstvenim pejzažima, prirodnim bogatstvima i prelepim plažama zbog kojih ćete se osetiti kao da ste na moru.

Ovo su naše preporuke za neke od najlepših jezera, izdvojili smo za svakoga ponešto. Jedno je, međutim, sigurno - dobar provod i uživanje je zagarantovano.

1. Srebrno jezero

Prvo mesto na našoj listi je i prvo mesto u srcima naroda,Srebrno jezero je jedno od najposećenijih jezera u Srbiji i to nije slučajno. Što zbog lepote i prirode, što zbog izuzetnog položaja, Srebrno jezero je omiljena destinacija Srba, ali i ljudi iz regiona.

To je veštačko jezero koje se nalazi na desnoj obali Dunava i nekada je bio njegov rukavac, da bi kasnije bio pregrađen dvema branama. Srebrno jezero je jedno od većih, ima prosečnu širinu od 300 metara, dubinu od oko 8 metara, a dugačko je 14 kilometara.

Srebrno jezero
Srebrno jezerofoto: Printscreen/Youtube/ Inspiracija Dunav

Jezero je dobilo naziv po srebrnom odsjaju koje dobija pri zalasku sunca u poslepodnevnim satima.

Po sadržaju jezero vam može ponuditi sve što vam je potrebno za ugodan odmor. Tu su brojni restorani, hoteli, sportski tereni i igrališta za decu. Poseduje i akva park koji može da ponudi pet bazena različite dubine.

2. Palićko jezero

Posle najpopularnijeg, sledi najveće.Palićko jezero, nazvano još i Biser Vojvodine, nalazi se na krajnjem severu, na 8 km od Subotice. Ovo jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji i njegova prosečna dubina je od 2 do 3,5 m.

Palić je jedan od većih turističkih centara u Srbiji. Obala ovog jezera je cela uređena, postoji dugačko šetalište, biciklističke staze kao i tri plaže od kojih je napoznatija „Ženski štrand“. Međutim, važno je napomenuti da u ovom jezeru nije dozvoljeno kupanje.

Palićko jezero
Palićko jezerofoto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

U Paliću možete posetiti i čuveni "Veliki park" koji je svoje mesto pronašao kao jedan od najlepših parkova u Srbiji, a izgrađen je u engleskom stilu. I za najmlađe posetioce Palić ima šta da ponudi, Zološki vrt u kome većina životinja nije zatvorena već se slobodno šeta. Palić je značajan umetnički centar, a najpoznatiji događaj je svakako čuveni Festival evropskog filma.

U okolini Palićkog jezera nalazi se veliki broj hotela, vila, spa centara i restorana. Palić je takođe prepoznatljiv po kvalitetnim banjskim kupatilima, gde se leče reumatizam, nervna oboljenja, kao i problemi sa kostima i leđima.

3. Perućačko jezero

Ovo veštačko jezero se napaja vodom iz Drine i nalazi se u blizini naselja po kome i nosi ime, Perućac. Najveći deo pripada kanjonu Drine i okruženo je sa 4 planine - Javor, Devetak, Zvijezda i Tara.

Ovo je idealna destinacija za kupanje i odmor, a kako je veoma popularno, očekujte veće gužve zbog ogromne količine posetilaca.

Perućačko jezero
Perućačko jezerofoto: Wikipedia

Prostor za kupanje oivičen je bovama, a neprekidno su prisutni spasioci na obali i spasilački čamac na vodi. Tu su i skakaonice, mogućnost iznajmljivanja čamaca, ali i predivan restoran.

4. Zavojsko jezero

Zavojsko jezero nalazi se ispod Stare planine na jugu Srbije, i jedno je od najlepših i najčistijih vaštačkih jezera u Srbiji.

Ovo jezero je pravo mesto za uživanje, na 15 kilometara od Pirota, na nadmorskoj visini od 612 metara i sa dužinom obalske linije oko 40 kilometara.

Voda u ovom jezeru je jako bistra i mirna, ali zbog velike dubine, koja prelazi i preko 50 metara na nekim mestima, plivačima se savetuje oprez. Najbolje mesto za kupanje na Zavojskom jezeru je deo kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja.

Zavojsko jezero
Zavojsko jezerofoto: Printscreen

Zavojsko jezero je pre svega poznato po ribljem svetu, a takođe pruža i mogućnosti sportskog ribolova. Zbog toga je ovo mestoveoma atraktivna destinacija i među ribolovcima.

5. Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero, poznato i kao Kokin Brod, nalazi se u dolini Uvca. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evropi.

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji, smešteno na nadmorskoj visini od 880 metara i sa prosečnom dubinom od čak 75 metara.

Temperatura vode u Zlatarskom jezeru nikada ne ide preko 21°C, najhladnija je u januaru, a u julu najtoplija.

Zlatarsko jezero
Zlatarsko jezerofoto: Wikipedia/Sing.Rab

Ovo jezero je omiljeno izletište mladih. Na obali se nalazi teren za odbojku na pesku.

Zlatarsko jezero je plovno tako da postoji mogućnosti i plovidbe čamcima. Nadohvat ruke se nalaze i razni šumski plodovi, a restorani nude specijalitete ovog kraja. Vožnja čamcem po njegovoj površini predstavlja jedinstven doživljaj, a obale jezera su jedno od omiljenih izletilišta svih koji žele da pobegnu od letnjih vrućina.

Bonus video:

03:15

Idemo na izlet!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.