DA LI ĆE LJUDIMA ČIJI SU STANOVI DANAS IZGORELI BITI POKRIVENA ŠTETA? Pitali smo stručnjaka, 1 stvar je PRESUDNA
Osiguranje, Foto: Kurir

NEKRETNINE

DA LI ĆE LJUDIMA ČIJI SU STANOVI DANAS IZGORELI BITI POKRIVENA ŠTETA? Pitali smo stručnjaka, 1 stvar je PRESUDNA

Kako izabrati pravu polisu?

Objavljeno:

U toku današnjeg dana, u prestonici se desio veliki požar u kome je, pored kafića u kome je sve krenulo, oštećeno i pola zgrade, ali i automobili koju su se nalazili u blizini. Zapitali smo se, ko nosi odgovornost u slučaju požara? Da li će osiguranje stana pokriti svu štetu, ili pak vlasnik?

U slučaju požara ili neplaniranih nesrećnih okolnosti u kojim bi vaša imovina mogla biti trajno oštećena ili uništena, najveći pomoćnik je stambeno osiguranje.

Naknada štete može da ide sve do visine procenjene vrednosti nekretnine, u zavisnosti od toga kolika je procena štete. Istražili smo šta sve treba da uradite kako biste osigurali stan, kao i kako prikupiti novac u slučaju nezgode.

1 / 7 Foto: Kurir

Kako izabrati pravu polisu?

Osiguranje stana čini da budete mirni u slučaju nevolja, ali tu je najvažniji izbor adekvatne polise za vaše potrebe.

Nevažno je gde je polisa potpisana, ali je bitno da pronađete ono osiguravajuće društvo koje će vam ponuditi uslove koje odgovoraju vašim potrebama.

Obavezno dobro istražite osiguravajuće društvo u kome želite da podignete polisu osiguranja, ali i to šta tačno pokrivaju i koliko pokriće nude. Ukoliko dižete hipoteku, polisa osiguranja vam je neophodna, jer banke žele da imaju dokaz da će, u slučaju nesreće, imati obezbeđeno ispunjenje ugovorne obaveze.

Šta osiguranje treba da pokriva?

Prvo i najosnovnije, vaša kuća ilis tan mora biti zaštićena od nekih prirodnih nepogoda, ali i požara. Ovo i jesu razlozi zbog kojih se ljudi najčešće odlučuju na podizanje polise osiguranja.

Međutim, prirodne nepogode nisu jedina dešavanja koja mogu da vam unište stan, pa je dobro da osiguranje obuhvata situacije poput krađe i razbojništva.

Uz to, možete osigurati i pojedinačne vredne predmete u kući, poput antikviteta i zlata, ali se samim tim i mesečni iznos plaćanja osiguranja povećava.

Osiguranje stana takođe može podrazumevati i osiguranje u slučaju raznih kvarova - vodoinstalacija, elektroinstalacija, kvarova koji nastaju kao posledica neke prirodne nepogode, kao što su grad, druge prirodne nepogode, i slično.

Ono što mnogi ne znaju, a trebalo bi, je to da je u polisu osiguranja potrebno uključiti i zaštitu trećeg lica. U slučaju kvarova, naročito vodinstalacije, može doći do oštećenja u drugom stanu, pa je onda neophodno sanirati kvar o vašem trošku. U slučaju da imate uključeno u polisu, osiguravajuće društvo bi i to moralo da pokrije. Osiguravajuće kuće nude i opciju zaštite trećeg lica, gde se u ovakvim situacijama nakon procene štete isplaćuje novac koji je komšijama potreban za sređivanje usled kvara, a kojoj krivac svakako nije ljudski faktor.

Koliko polise osiguranja koštaju?

Cene osiguranja variraju, kao što ste mogli da predpostavite, od toga koje osiguravajuće društvo birate i toga šta osiguravae - da li je u pitanju samo objekat, ili stvari u njima i instalacije.

Tačnu cenu ćete dobiti na osnovu toga šta uključite u osiguranje, a cena se otplaćuje na godišnjem ili mesečnom nivou.

Stanovi ilustracija
Stanovi ilustracijafoto: Profimedia

Naravno, neophodno je i proceniti vašu imovinu kako biste znali koja polisa je odgovarajuća za vas. Takođe, važno je i redovno proveravati i ažurirati vašu polisu, u zavisnosti od promene vrednosti objekta ili kupovine novih.

A šta se dešava u slučaju požara ili kvara koji je oštetio vaš stan?

Ukoliko je stan osiguran, osiguravajuće društvo pokriva sve troškove koje je kvar naneo, međutim, ukoliko nije - sami ste na svome.

"Ako je stan osiguran, osiguranje prihvata sve, dok u slučaju da nije, troškove bi mogao da troši samo onaj odgovoran za nesreću," rekli su nam iz jednog osiguravajućeg društva

Ovde je jedina opcija to da, ukoliko je osoba odgovorna za oštećenje uzela polisu osiguranja koja uključuje zaštitu treće osobe, njena osiguravajuća kompanija plati odštetu.

Banka
foto: Profimedia

Sve u svemu, odšteta za stan može da ide i do visine nekretnine, a posedovanje osiguranja bi vam pomoglo da osećate određenu sigurnost da je vaš dom obezbeđen u slučaju neplaniranih nepogoda.

Bonus video:

01:37

PLATE RATU 500 EVRA, PA ODRŽAVANJE 300 I ŠTA IM OSTANE? Agent za nekretnine o izazovima kupovine stana na kredit u Srbiji

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.