UZ AFRIČKU VRELINU, STIGAO I SAHARSKI PESAK: Danas je bio NAJVRELIJI DAN od početka godine!
Vrućina, Foto: Profimedia

velike vrućine

UZ AFRIČKU VRELINU, STIGAO I SAHARSKI PESAK: Danas je bio NAJVRELIJI DAN od početka godine!

U centru Beograda, u Knez Mihajlovoj u podne, na 40 stepeni, čini se sve je normalno

Objavljeno:

Crveni meteo-alarm danas je bio na snazi u gotovo svim krajevima zemlje. U hladu je mereno do 40 stepeni, na suncu znatno više. Ko god nije morao, nije trebalo da izlazi iz kuće i zbog vrućine i zbog visokog UV indeksa. Sutra tokom drugog dela očekuje se blago zahlađenje.

U centru Beograda, u Knez Mihajlovoj u podne, na 40 stepeni, čini se sve je normalno. Ni sunce ni vrućina mnoge nisu sprečili da izađu u šetnju. A zbog njih, radno vreme nisu menjali ni ulični prodavci.

Iako je preporuka da se u najtoplijem delu dana na otvorenom ne radi, na terenu drugačija slika. Pojedinci su uspeli da pronađu hlad i predahnu, a neki su napravili pauzu.

"Poslodavci su bili obavezni da primene mere, da organizuju rad na drugačiji način, da obezbede pauze, uz obezbeđivanje odgovarajućih napitaka i vode, takođe da se češće menjaju zaposleni koji rade na otvorenom", rekla je Maja Ilić iz Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlijafoto: Tamara Trajković

Ministarstvo rada podseća da nepoštovanje propisa o radu na vrućini svi mogu da prijave na besplatan broj 0800 300 307.

Vrelo je bilo i u Valjevu i Ćupriji

Na otvorenom je, prema zvaničnim podacima, u podne najtoplije bilo u Novom Sadu, Loznici, Beogradu, Valjevu.

Berači malina u Valjevu navode kako uspevaju da pronađu hlad, ali i da se rashlade pomoću vlažnih peškira i šešira.

I Ćuprija već danima beleži rekordne temperature. Stanovnici tog mesta ističu da izbegavaju kretanje po suncu i da sede u hladovini parkova.

Po ovakvim vrućinama, ko nije stigao do bazena, spas traži kod fontane ili uz reke.

Iz Sahare osim vrućine stigao i pesak

Ako ste gledali u nebo ovih dana i niste primetili onu plavu boju na koju smo navikli već je nebo sivo i tmurno iako nema oblaka jedan od razloga je i zato što je osim toplog i vrućeg vazduha, iz Afrike stigao i saharski pesak.

Povećanje koncentracije peska nad Srbijom očekuje se i sutra, a od nedelje i ponedeljka najavljena kiša će smanjiti njegovu količinu u gornjim slojevima atmosfere.

Bonus video:

04:48

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIO KAKVO NAS LETO ČEKA! Njegova prognoza iznenadiće mnoge, ovo je rekao za SUPERĆELIJSKE OLUJE

(Espreso/RTS/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.