EVO ŠTA JE PRAVA ISTINA: Trudnica treba da potpiše saglasnost za porođaj, a bolnica se oslobađa odogvornosti ili...
Trudnica, Foto: EPA JAWAD JALALI, AP Photo LM Otero, Printscreen/Yputube/Sremska Mitrovica živi, Sergiy Tryapitsyn Panthermedia Profimedia

šokantno

EVO ŠTA JE PRAVA ISTINA: Trudnica treba da potpiše saglasnost za porođaj, a bolnica se oslobađa odogvornosti ili...

Evo šta je istina?

Objavljeno:

Na društvenim mrežama pojavio se papir sa otkucanom saglasnošću koju, navodno, potpisuju trudnice pre vaginalnog porođaja u porodilištu Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, a sa kojom se bolnica i stručni tim oslobađaju bilo kakve odgovornosti.

"Blic" je ovim putem uputio pitanja KBC Zvezdara, ali odgovore do puštanja ovog teksta nismo dobili na pitanje, da li je ova saglasnost zaista potiče iz njihove Bolnice za ginekologiju i akušerstvo.

U razgovoru sa drugim ginekolozima saznali smo da trudnice u svim ustanovama, kako državnim tako i privatnim potpisuju, ne saglasnost, već informisani pristanak pacijenta, za svaku intervenciju pojedinačno, i da one uopšte ne izgledaju kao što je ova, koju zovu - saglasnost.

U saglasnosti koja se pojavila na društvenoj mreži X, koja čak nema ni memorandum bolnice, navodi se:

- Ovim izjavljujem da sam u potpunosti upoznata pismenim i usmenim putem o svim mogućnostima, rizicima i ograničenjima izvođenja porođaja i postporođajnom tretmanu, kao i da ovo nije kompletna zabeleška svih informacija i razgovora sa stručnim timom Bolnice. Izjavljujem da su mi unapred predočene sve okolnosti, da sam detaljno i na vreme informisana od strane akušera i stručnog tima Bolnice i da su mi dati odgovori na svoja moja pitanja od strane lekara. U potpunosti sam razumela, prihvatam sve uslove i zahtevam od stručnog tima da primeni sve neophodne mere i hirurške metode vezane za neočekivana stanja i/ili komplikacije.

- Zahtevam da se porođaj u mom interesu i interesu ploda indukuje ili stimuliše. Dozvoljavam da mi se prilikom porođaja načini i zbrine epiziotomija, zbrine prsnuće međice i načini ekstrakcija posteljice, ručna ili instrumentalna revizija materice. Zahtevam da se navedene intervencije ukoliko je to moguće načine u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Saglasna sam da se porođaj u mom interesu i interesu ploda završi carskim rezom, forcepsom ili vakumom - stoji u ovoj navodnoj saglasnosti i dodaje:

- Upoznata sam sa mogućnošću da se u toku zahvata ili postporođajno javi potreba za hitnim transportom u veći klinički centar radi zbrinjavanja i pristajem na transport. Potpisivanjem ove saglasnosti svesno i dobrovoljno dajem svoj puni pristanak za izvođenje porođaja. Suprug/partner svojim potpisom garantuje da je u potpunosti saglasan sa navedenom procedurom.

Ono što je posebno izazvalo polemiku jeste poslednji pasus u kojem se kroz ovu saglasnost ustanova i lekari oslobađaju bilo kakve odgovornosti.

- Sporazumeli smo se da oslobađamo obaveza, zahteva za odštetom ili bilo koje odgovornosti od bilo koje štetne posledice koja može da iskrsne iz planirane procedure uključujući komplikacije vezane za porođaj, postporođajni period, kao i komplikacije vezane za buduću trudnoću i porođaj. Oslobađamo bolnicu kao i stručni tim od svake odgovornosti u vezi sa kasnijim sporazumima i sporovima koji mogu iskrsnuti između pacijentkinje i supruga/partnera.

Saglasnost koja je postavljena na X mreži, deluje kao jedna stranica, jer se vidi da je papir presavijen, a i ne sadrži memorandum bolnice.

Kako izgleda informisani pristanak pacijenta

Ginekolog Snežana Rakić objašnjava za "Blic" da se u svakoj bolnici potpisuje informisani pristanak na proceduru, da je za svaku proceduru on poseban, a ne ovako sve na jednom mestu, kao i da nijedan informisani pristanak nema deo u kome se kaže da bolnica ne snosi odnosno da se oslobađa odgovornosti.

- Definisano je i u svim bolnicama postoji informisani pristanak na proceduru, i to je za svaku proceduru pojedinačno. Recimo, za porođaj, epiduralnu anesteziju, carski rez... Ne može sve odjednom, kao što su u ovom slučaju pobrojane sve procedure. U ovom slučaju postoji i taj deo koji kaže da bolnica ne snosi nikakvu odgovornost. To je neuobičajeno. To nije po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti da bolnica ne snosi nikakvu odgovornost za sve što se desi - objašnjava prof. dr Rakić za "Blic".

Papir, odnosno informisani pristanak na proceduru propisuje stručni kolegijum bolnice, odnosno ginekološke ustanove, i on postoji pored tercijarnih ustanova i u privatnim bolnicama.

- To je stvar koja postoji dugo, a sad je i modifikovana za svaku proceduru pojedinačno, i to spada i u deo akreditacije zdravstvene ustanove - kaže sagovornica "Blica".

Dodaje da svaki pristanak mora da sadrži memorandum bolnice, da postoji s jedne strane potpis doktora, odnosno načelnika odeljenja i pečat, a sa druge strane potpis pacijenta.

Šta piše u standardima za Akreditaciju

Istine radi, jedan od kriterijuma u Standardu za akreditaciju porodilišta i neonatološku zdravstvenu zaštitu jeste i informisanje pacijenta o mogućnostima lečenja, pružanja nege i ostalih usluga, i dobijanje saglasnosti od pacijenta, u pisanoj formi.

Bonus video:

15:55

PREMINULA TRUDNICA SA BLIZANCIMA NIJE POSLUŠALA SAVETE LEKARA! Doktori saglasni: Evo da li treba OBAVEZNO VAKCINISATI TRUDNICE

(Espreso/Blic/Ljubinka Račić Đokić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.