DANAS 39, SUTRA 40 STEPENI, UPALJENI CRVENI METEOALARMI: Izdato upozorenje, čekaju nas TROPSKE NOĆI!
Visoke temperature u Srbiji, Foto: Emilija Jovanović

danas 1. dan leta

DANAS 39, SUTRA 40 STEPENI, UPALJENI CRVENI METEOALARMI: Izdato upozorenje, čekaju nas TROPSKE NOĆI!

Ove visoke temperature mogu biti opasne i za ljude i životinje, posebno na jugu i istoku Srbije, gde se očekuje najviša temperatura

Objavljeno:

Danas kalendarski počinje leto, a u Srbiji je već danima tropska vrućina. I danas se očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, sa najvišom temperaturom do 39 stepeni na jugu i istoku zemlje. Vetar će biti slab i umeren, severni.

Ove visoke temperature mogu biti opasne i za ljude i životinje, posebno na jugu i istoku Srbije, gde se očekuje najviša temperatura. Takođe, visok stepen UV zračenja može biti štetan za zdravlje.

Vrućine
Vrućinefoto: Tamara Trajković

Tropske vrućine u narednih sedam dana

Veoma topla vazdušna masa zadržaće se i u narednih sedam dana. U petak i subotu očekuje se vrhunac toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni. U nedelјu i prvoj polovini naredne sedmice na severu i zapadu Srbije očekuje se manji pad temperature, dok će se na istoku i jugu maksimalne vrednosti zadržati oko 38 stepeni.

Do kraja nedelje maksimalna temperatura 39 stepeni

Za stanovnike Beograda očekuje se tropska noć, sa jutarnjom temperaturom od 24 stepena. Na području Beograda do kraja sedmice očekuje se maksimalna temperatura od 36 do 39 stepeni, a od ponedelјka uglavnom u intervalu od 30 do 35 stepeni.

U istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM na snazi je crveni meteoalarm zbog ekstremno visoke temperature. Ovo upozorenje znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Ko ne mora nek ne izlazi napolje od 11 do 15 sati

Preporučuje se da se ne izlazi napolje kada je sunce najjače, od 11 do 15 časova. Ako je neophodno izaći, treba se držati hladovine, zaštititi se svetlom odećom i zaštititi glavu kačketom ili šeširom. Preporučuje se nošenje svetle, pamučne odeće, a nikako sintetike, koja zaustavlja znojenje, što je veoma važno za rashlađivanje organizma.

Bonus video:

04:48

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIO KAKVO NAS LETO ČEKA! Njegova prognoza iznenadiće mnoge, ovo je rekao za SUPERĆELIJSKE OLUJE

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.