OSMACI OTKRILI KOJI ZADACI SU IH NAJVIŠE NAMUČILI NA TESTU IZ SRPSKOG JEZIKA: Oko jednog su se "polomili"
Mala matura/Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

prijemni ispit

OSMACI OTKRILI KOJI ZADACI SU IH NAJVIŠE NAMUČILI NA TESTU IZ SRPSKOG JEZIKA: Oko jednog su se "polomili"

Osmaci su u škole stigli oko 8.15 sati, a test je trajao do 11 časova

Objavljeno: 11:17h

Polaganje male mature počelo je danas u 9 sati testom iz srpskog/maternjeg jezika.

Osmaci su u škole stigli oko 8.15 sati, a test je trajao do 11 časova. Kako đaci navode za "Blic", najteže su im pali zadaci sa prepoznavanjem tekstova i analizom pesama.

"Gračanica" namučila Beograđane

Osmakinje iz Beograda Janja i Jelena smatraju da su test iz srpskog jezika uradile dobro, a najteže im je pala analiza pesme "Gračanica" Desanke Maksimović. Kako se prisećaju bilo je najviše zadataka na zaokruživanje. Pored toga, od đaka se tražilo da odrede značenje teksta, a bilo je i nekoliko gramatičkih zadataka.

"Mislim da će biti dobro, ja se nadam da ću imati više od 15 poena, ali neću da se baksuziram, tako da neću ništa da kažem. Dvadeseti zadatak mi je bio najteži, to sam išla kako Bog da, biće kako bude. U pitanju je u tom zadatku bilo prepoznavanje pesme Gračanica od Desanke Maksimović. - kaže Jelena, učenica OŠ “Kneginja Milica” koje želi da upiše Sportsku gimnaziju.

Mala matura/Ilustracija
Mala matura/Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

"Bilo je u redu, možda sam očekivala malo više, ali mislim da sam dobro uradila. Zadaci sa prepoznavanjem tekstova su bili zahtevni. Poslednji zadatak u kom smo imali pesmu Gračanica, Desanke Maksimović, to se analizirao. Tu su bili odgovori koji su mogli da se razumeju na više načina, pa je bilo možda malo teže da se razumeju, jer smo imali i šest ponuđenih odgovora. Pravopis mislim da sam dobro radila, gramatiku sam pogrešila u jednom zadatku i zbog toga mi je krivo, to je osmi zadatak. Trebalo je da se uradi vrsta zadate rečenice. Mislim da ću imati možda nekih sedamnaest bodova, nadam se. Možda bude bod više, bod manje, videćemo. Planiram da upišem Devetu Beogradsku gimnaziju - kaže za "Blic" Janja iz OŠ "Kneginja Milica".

Novosađanima bio najteži 20. zadatak i tumačenje reči

U novosadskoj Osnovnoj školi „Kosta Trifković“ jutros rano je sve bilo spremno za polaganje testa iz srpskog jezika. Kako je za "Blic" rekao direktor škole Srđan Prisić, ukupno 155 đaka već u 8.30 časova je selo u učionice da polaže srpski jezik. Testove je preuzeo lično, uz pratnju školskog policajca i doneo ih u školu, gde ih je uz supervizora podelio po učionicama.

Prema njegovim rečima, novina od ove godine je i da će testovi biti pregledani tek sutra.

Takođe, jedna od mera predostrožnosti bila je i ostavljanje telefona ispred učionice koje je za đake bilo obavezno, dok su dežurni nastavnici svoje uređaje ostavljali u zbornici pre početka testiranja. Jedna od najuspešnijih novosadskih osnovnih škola koja je i na eksternom ocenjivanju dobila najvišu ocenu može da se pohvali sa velikim brojem odlikaša, te sa visokim prosekom uspeha upravo na završnom ispitu.

Kako kaže direktor, isto očekuju i ove godine.

Mala matura/Ilustracija
Mala matura/Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Najteže bilo razumevanje pročitanog i tumačenje reči

Kako svedoče đaci koji su zadovoljno izlazili već posle nekih 50 minuta od početka testa, dobro su ga uradili, a najteže im je palo tumačenje teksta.

Aleksandar za "Blic" kaže da jedan glagolski oblik nije znao da odredi, dok njegov drugar Andrej kaže da su mu najteži bili 19. i 20. zadatak.

- Treba prepoznati nijanse između odgovora u tumačenju teksta, to je malo teže. Konkretno u tekstu „Pohod na mesec“, trebalo je da pročitamo tekst, pa da protumačimo te nijanse, da li je ovaj bio nesrećan, koja je poenta priče – objašnjava Andrej koji planira da upiše Elektrotehničku školu, računarski smer.

Sofija kaže da joj srpski nije bio težak, ali je i nju namučio 20. zadatak gde je trebalo da protumači „Gračanicu“ Desanke Maksimović, ali i tumačenje reči, konkretno primer šta znači reč revnosno.

- Mislim da sam se snašla i da sam dobro uradila, a definitivno mi je srpski bio najteži. Očekujem da će mi matematika biti najlakša, kao i biologija koju sam odabrala za izborni. Ako bude kako želim, upisaću Karlovačku gimnaziju - kaže ona.

Šta ne sme da se unese na polaganje testa

Pre nego što krene na polaganje male mature, đak mora da proveri da li je pored školskog pribora, poneo đačku knjižicu.

Mala matura/Ilustracija
Mala matura/Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Kada je u pitanju pribor za polaganje, on se razlikuje u nijansama:

Na polaganje testa iz srpskog jezika deca bi trebalo da ponesu grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku kojom pišu konačne odgovore.

Na polaganje testa iz matematike deca bi trebalo da ponesu grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku kojom pišu konačne odgovore, ali bi trebalo da ponesu i lenjir, trougao i šestar.

Na polaganje nekog od izbornih predmeta deca bi trebalo da ponesu grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku kojom pišu konačne odgovore.

Preporuka da se odgovori prvo napišu grafitnom olovkom, a zatim preko toga i hemijskom, jer će se priznati samo oni odgovori koji su napisani hemijskom olovkom.

Striktno je zabranjeno da učenici na polaganje male mature ponesu mobilne telefone, pametne satove, puškice, kalkulatore.

Mala matura/Ilustracija
Mala matura/Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Detaljan vodič kroz malu maturu 2024. godine možete pročitati u našem zasebnom tekstu.

Kalendar male mature

18. jun: završni ispit – test iz srpskog jezika

19. jun: završni ispit – test iz matematike

20. jun: završni ispit – test iz izbornog predmeta

22. jun: preliminarni rezultati male mature

22. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate

25. jun: konačni rezultati male mature

26-27. jun: popunjavanje lista želja za upis

29. jun: objavljivanje konačne liste želja

2. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama

2. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

Bonus video:

02:38

NASTAVAK PRIJEMNIH ISPITA ZA BUDUĆE BRUCOŠE

(Espreso/Blic, Ekipa Blica/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.