STIŽU TROPSKI DANI I NOĆI, OBORIĆE SE JOŠ JEDAN REKORD: Meteorolog Sovilj nam je otkrio i kakav će biti JUL!
Meteorolog Slobodan Sovilj, Foto: Zorana Jevtić, Beta Saša Đorđević, Kurir TV

leto 2024

STIŽU TROPSKI DANI I NOĆI, OBORIĆE SE JOŠ JEDAN REKORD: Meteorolog Sovilj nam je otkrio i kakav će biti JUL!

Detaljna prognoza meteorologa Slobodana Sovilja za jun, jul i avgust mesec i opšte karakteristike za leto 2024.

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Bliži se vreme godišnjih odmora, pa je jedno od glavnih pitanja kakvo nas vreme očekuje. O tome kakvi su izgledi za leto i da li treba da se navikavamo na ove kišne dane i niže temperature razgovarali smo sa meteorologom Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, Slobodanom Soviljom.

Zbog očekivane lokalne pojave grmljavinskih nepogoda juče su na snazi bili narandžasti i crveni meteoalarm za selo područje naše zemlje.

Niz kišnih dana nastavio se i jutros uz nižu temperaturu u svim krajevima, a padavine će posle podne prestati i to će biti početak stabilizacije vremena u našoj zemlji.

Najsvežija noć biće petak na subotu (uz minimalne temperature od 8 do 15°, na planinama i niža, dok će već u subotu u toku dana početi da pristiže topliji vazduh sa Mediterana. Dnevne temperature za dane vikenda ponovo od 27 do 31 stepen."

Još će u ponedeljak biti mogući prolazni pljuskovi i grmljavine i to na jugu i zapadu naše zemlje, a onda će temperaturne vrednosti samo da rastu.

"U prvom delu naredne sedmice dnevne temperature od 30 do 35°, a oko 20.06. vrednosti će ponegde dostizati od 35 do 38°. U urbanim sredinama tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni", navodi za Espreso.

Ovog meseca već oboren jedan rekord

Da li će toplotni talas sledeće sedmice imati potencijal da ugrozi postojeće rekorde koji su postavljeni 24. juna 2021. godine kada je izmereno 38,7 stepeni, a u Srbiji 26. juna 2007. u Negotinu kada je osmotren 41 stepen, tvrdi da će biti precizirano tek narednih dana, ali da je u svakom slučaju veoma topao period ispred nas. Navodi i da je ovog meseca već oboren jedan datumski rekord.

Prvih 12 dana juna u Beogradu je jedino oboren datumski maksimum temperature 10. juna (prethodni rekord iz 1996. godine od 34,4 stepena premašen je za 1,1 stepen, jer je ove godine tog dana izmereno 35,5 stepeni)."

Što se poslednje sedmice juna tiče, odnosno peroda između 24. i 30. juna, Srbiju će opet osvežiti pljuskovi sa grmljavinom, a kako tvrdi i očekuje se i pad temperature, koja će se "vratiti" u okvire proseka od 26 do 30°.

U julu u Beogradu 15 tropskih dana

"Očekuje se topao jul, sa srednjom julskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem oko +2°. Srednja julska temperatura vazduha u intervalu od 23° do 26° u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15° do 19°. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30° do 32° u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20° do 25°, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 15° do 20°, a u planinskim predelima od 10° do 15 stepeni", navodi meteorolog.

Tropskih dana će, kako tvrdi, biti u u intervalu od 11 (u Požegi) do 18 (u Negotinu), a u Beogradu 15. A kada su padavine u pitanju, prognozira da će količina padavina biti ispod višegodišnjeg proseka u celoj Srbiji.

Tropski dan u Srbiji
Tropski dan u Srbijifoto: Zorana Jevtić

Očekuje se julska količina padavina u nižim predelima od 30 do 60 mm, a na planinama od 50 do 80 mm, lokalno i više usled očekivanih konvektivnih razvoja. Očekuje se da u julu broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 6 (u Negotinu) do 11 (u Loznici i Valjevu) dana a u brdsko-planinskim krajevima do 12 dana (na Kopaoniku)".

Temperature u avgustu iznad proseka

Srednje temperature vazduha iznad proseka očekuju se i u avgusti i to prema prognozi meteorologa sa odstupanjem oko +1°.

"Srednja avgustovska temperatura vazduha se prognozira u intervalu od 22° do 25° u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 14° do 19°. Očekuje se srednja maksimalna temperatura vazduha za avgust od 30° do 32° u nižim predelima, u planinskim predelima od 19° do 25°, a srednja minimalna temperatura vazduha u intervalu od 16° do 19°, u planinskim predelima od 11° do 15°. Očekuje se broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha ≥ 30°, u nižim predelima u intervalu od 12 do 19, a u Beogradu 15 dana."

Padavine nas neće zaobići ni tokom avgusta, a očekuje se da će biti u domenu prosečnih vrednosti u većem delu Srbije, dok se na krajnjem zapadu očekuje deficit padavina.

"Prognozira se avgustovska količina padavina u nižim predelima od 40 do 70 mm, a na planinama od 60 do 80 mm, lokalno i više usled očekivanih konvektivnih razvoja. U avgustu broj dana sa padavinama ≥ 0,1 mm se očekuje od 7 (u Dimitrovgradu i Negotinu) do 9 dana (u Loznici i Valjevu) a u brdsko-planinskim krajevima do 11 dana (na Zlatiboru i u Sjenici).

Opšte karakteristike za leto 2024

"Očekuje se leto toplije od proseka i sa pozitivnim odstupanjem temperature od +2 °S u odnosu na referentni period 1991 - 2020. godina. Prognoziran broj tropskih dana u Srbiji iznosi od 35 do 60 u nižim predelima. Leto će biti slično ili čak malo toplije u odnosu na prethodno, ali se ne očekuje da će biti oboreni rekordi iz 2012. godine, kada je leto bilo najtoplije i najsušnije u istoriji merenja", kaže Sovilj.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:20

NI KIŠOBRANI NEĆE POMOĆI, DO VIKENDA SE OČEKUJU OZBILJNIJE NEPOGODE Meteorolog Todorović: Tek od OVOG datuma idu vrućine!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.