U OVOM SRPSKOM GRADU NEMA PEDIJATARA: Roditelji DOVELI DECU pa poljubili vrata, dočekalo ih je ovo OBAVEŠTENJE!
Dom zdravlja, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

STRAŠNO

U OVOM SRPSKOM GRADU NEMA PEDIJATARA: Roditelji DOVELI DECU pa poljubili vrata, dočekalo ih je ovo OBAVEŠTENJE!

Ovo, međutim, nije usamljen slučaj. U martu ove godine sa nedostatkom pedijatara susreli su se i Novosađani.

Objavljeno:

Dom zdravlja u Ljigu suočava se sa nedostatkom pedijatara, te je u ovoj zdravstvenoj ustanovi od ponedeljka, 10. juna na raspolaganju samo jedan.

Kako sa navodi u zvaničnom obaveštenju Doma zdravlja Ljig u vezi sa radnim vremenom Službe pedijatrije, sada je na raspolaganju samo jedan pedijatar, nakon što je jedna doktorka otišla u penziju, a na konkurs se niko nije javio.

- Posle odlaska u penziju pedijatra dr Jasmine Tošanić i raspisanog konkursa za prijem pedijatara na koji se niko nije javio, postignut je dogovor sa pedijatrom dr Mirjanom Ivošević o dopunskom radu do jedne trećine radnog vremena - navodi se u obaveštenju.

Dom zdravlja
Dom zdravljafoto: Marina Lopičić, Ilustracija

Decu gledaju lekari opšte prakse

Dodaje se da sa tim u vezi od 10. juna ove godine Služba pedijatrije radi radnim danom od 7 do 17 časova, i prve subote u mesecu od 7 do 15 časova.

Obaveštenje u Domu zdravlja u Ljigu

- Radnim danom od 17 do 20 časova decu će primati na pregled lekari Službe opšte medicine - piše u obaveštenju.

Slično se desilo i u Novom Sadu

Ovo, međutim, nije usamljen slučaj. U martu ove godine sa nedostatkom pedijatara susreli su se i Novosađani.

Novosadski Dom zdravlja je tada saopštio svojim pacijentima da će se posle četiri godine rada kao kovid centar objekat ove zdravstvene ustanove na Novom naselju vratiti u svoju prvobitnu namenu.

Pedijatar
Pedijatarfoto: EPA/FRANCISCO GUASCO

- Jedna od službi za koju postoji najveće interesovanje jeste Služba za zdravstvenu zaštitu dece, koja će takođe biti vraćena u ovaj objekat. Isto tako, treba uzeti u obzir i to da je zbog velikog pritiska kojim je ova služba bila izložena izvesni broj pedijatara napustio Dom zdravlja "Novi Sad" i otišao u privatni sektor. Kako bismo donekle ublažili postojeću situaciju produžili smo ugovor o radu za dvoje pedijatara koji su trebali otići u penziju - navedeno je u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Zamolili su sugrađane za razumevanje i strpljenje, dok daju sve od sebe da potrebe pacijenata za zdravstvenom zaštitom budu zadovoljene.

Umesto da to donekle umiri Novosađane, ova informacija u pojedinačnim slučajevima imala je potpuno drugačiji efekat.

Tako se na društvenim mrežama pojavila informacija da lekara pedijatrije manjka i u drugim objektima Doma zdravlja, te da pojedine ambulante ostaju praktično zaključane, a pacijenti se upućuju u druge.

Kako je za "Blic" tada objasnio predsednik Udruženja pedijatara Srbije, profesor doktor Georgios Konstantinidis, manjak zdravstvenog kadra nije samo "domaći trend", već je poznato da u svetu momentalno fali između 80 i 100 miliona zdravstvenih radnika.

- Poslednjih par godina suočavamo se sa tim da je mnogo veći problem "know how" nego prostor, pa čak i oprema. Stručnog kadra nedostaje, a po svemu sudeći, u buduće će taj problem biti mnogo veći - objašnjava dr Konstantinidis.

Lekar
Lekar foto: andriy popov panterhermedia profimedia

Nedostatak lekara

Prema njegovim rečima, pedijatrija je deo tog trenda i možda najugroženija u pogledu osetljivosti kategorije stanovništva čije lečenje obuhvata.

- Još od 2010. godine smo upozoravali na potencijalni nedostatak kadra, naročito što smo tada imali čak dve trećine pedijatara starijih od 50 godina, a mogućnost obnavljanja kadra je veoma mala. Da se razumemo, pedijatrijski pregled danas i pre 10, 20 ili pak 50 godina, kada su donošeni normativi, nije isti. Danas vi imate mnogo više susreta sa pedijatrom, a za razliku od drugih specijalizacija koje iziskuju posebnu opremu i prostor, pedijatri se najviše oslanjaju na svoje znanje i iskustvo - objašnjava ovaj stručnjak.

Pedijatrija postala atraktivnija za privatni sektor

Kao jedan od razloga za sve manji broj pedijatara, dr Konstantinidis navodi i činjenicu da do pre pet, šest godina ova grana medicine nije bila previše atraktivna za privatni sektor, a danas je situacija potpuno suprotna.

- Danas imate sve više privatnih domova zdravlja i klinika koje nude zdravstvene usluge i iz oblasti pedijatrije. Zato se sada dobar deo kolega zbog većih prihoda odlučuje za privatnu praksu - naveo je predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Bonus video:

02:33

DOKTOR OTKRIO ŠTA TREBA URADITI AKO DETE PROGUTA TVRD PREDMET! Pedijatar Milićević: U nekim slučajevima rešenje je samo OPERACIJA

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.