MATURANTI SVE BLIŽI NAJVAŽNIJEM IZAZOVU: Polaganje mature za manje od sedam dana, OVE NOVITETE MORATE DA ZNATE!
Mala matura ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

MATURANTI

MATURANTI SVE BLIŽI NAJVAŽNIJEM IZAZOVU: Polaganje mature za manje od sedam dana, OVE NOVITETE MORATE DA ZNATE!

Za upis učenika u prvi razred srednje škole planirano je 72.522 mesta, pa je ministarka skrenula pažnju učenicima da nema razloga za brigu

Objavljeno:

Za manje od nedelju dana 66.970 osmaka naćiće se pred jednim od najvećih izazova u školovanju - počinje trodnevno polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja.

Kako je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila na konferenciji za medije koja je održana povodom predstojeće male mature i upisa u srednje škole, oni će 17, 18 i 19. juna rešavati testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i izbornog predmeta. Pre samog završnog ispita ministarka je imala veoma važnu poruku za sve male maturante.

"Pred nama su važne aktivnosti, a pre svega završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, a potom i upis u srednje škole. Završni ispit polažu svi učenici na kraju osmog razreda, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakon kojim se utvrđuje obrazovanje odraslih osoba. U školskoj 2023/24 godini završni ispit realizovaće se 17, 18. i 19. juna, dok ovaj ispit odrasli polažu 17. juna. Ove godine pravo da pristupe završnom ispitu ima ukupno 66.970 osmaka. Učenici će rešavati zadatke iz srpskog jezika, odnosno maternjeg, matematike i iz izbornih predmeta biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije", rekla je ona.

Ministarka Đukić Dejanović je navela, da će se pred osmacima, kao i svake godine, naći zadaci osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a preliminarni rezultati biće objavljeni već 21. juna.

"Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronski putem, dok je objavljivanje konačnih rezultata 24. juna", objašnjava ministarka.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole planirano je 72.522 mesta, pa je ministarka skrenula pažnju učenicima da nema razloga za brigu.

"Budući srednjoškolci ne treba da brinu, jer za sve ima mesta. Važno je da ispit rade bez treme i da veruju u sebe", napomenula je ona.

Otvoren Vajber kanal "Moja srednja škola"- Info kanal

Ove godine je radi obaveštenja i svih informacija o završnom ispitu i upisu u srednju školu otvoren i Vajber kanal "Moja srednja škola"- Info kanal, saopštio je Milan Pašić, pomoćnik ministarke prosvete.

"Do sada imamo već skoro 26.000 korisnika kanala, a očekujemo i više. Dostupan je svima, a njegov cilj je blagovremeno informisanje", kazao je on.

Pašić je otkrio da je ove godine maturantima data i mogućnost zamene trećeg testa nakon probnog završnog ispita, ali i drugi termin završnog ispita za one koji iz opravdanih razloga ne mogu da polažu u junu.

"Za one koji iz opravdanih razloga ne budu mogli u junu da polažu malu maturu, polaganje će biti organizovano od 14. do 16. avgusta", istakao je on.

Končani rezultati već 1. jula

Kako je pomoćnik ministarke prosvete Miloš Blagojević napomenuo, končani rezultati stižu nikad brže ove godine, tačnije biće dostupni već 1. jula, a u procesu male mature učestvuje 1817 škola kako osnovnih, tako srednjih.

"Ove godine imamo čak 235 obrazovnih profila to je ogroman broj kada se gledaju zemlje u orkuženju. Naša ponuda je raznovrsnija, unapređena je i doneti su noviteti", kazao je.

Što se tiče izbornog predmeta, geografija je ove godine preuzela primat, za njom idu biologija, pa istorija, dok su đaci, tradicionalno, najmanje birali hemiju i fiziku.

"Geografiju su birali jer kažu da ima najmanje začkoljica i trik pitanja, lakše dolaze do odgovora. Hemija i fizika su najmanje izabrani, ali njih uglavnom biraju najbolji učenici", istkao je Pašić.

On je podsetio i na sistem bodovanja koji često izazove konfuziju, pa je napomenuo da se test boduje sa 40 poena, a da uspeh iz škole, odnosno šestog, sedmog i osmog razreda, nosi 60 bodova.

"Prošle godine je srpski lošije urađen, a matematika je urađena bolje", dodao je on.

Važni datumi u vezi sa polaganjem završnog ispita i upisa u srednju školu:

  • 17. jun: završni ispit (test iz srpskog jezika);
  • 18. jun: završni ispit (test iz matematike);
  • 19. jun: završni ispit (test iz izbornog predmeta);
  • 21. jun: preliminarni rezultati male mature;
  • 21. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate;
  • 24. jun: konačni rezultati male mature;
  • 25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis;
  • 28. jun: objavljivanje konačne liste želja;
  • 1. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama;
  • 1. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug.

Na konferenciji se obratio i direktor Zavoda za vredovanje obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović i izjavio da su i ove godine pripremili zadatke za maturante i to na 9 jezika.

"Tu su naravno i testovi za funkcionalno obrazovanje odraslih, kao i decu sa posebnim potrebama. Trudili smo se da svima bude sve dostupno i da završni ispit mogu svi da polože", napominje on.

Bonus video:

06:49

MOM MOMIRU TEŠKO IDE SA ŽENAMA: Mijović otkrio šta publiku očekuje u seriji Feliks i ko ga je spremao za PRIJEMNI ISPIT

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.