METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ UPOZORAVA: Upaljen CRVENI METEOALARM, u Srbiji zbog ovoga godišnje strada 15 LJUDI
Nedeljko Todorović, Foto: Vladimir Šporčić, Kurir TV, Beta Dragan Gojic

VREME

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ UPOZORAVA: Upaljen CRVENI METEOALARM, u Srbiji zbog ovoga godišnje strada 15 LJUDI

Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je šta znači kada RHMZ raspiše crveni meteoalarm.

Objavljeno:

Meteorolog Nedeljko Todorović gostujući u emsiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji, govorio o tome da li i ovog leta možemo da se nadamo paklenim vrućinama, ali i o tome da li je ovakvo kišovito vreme karakteristično za ovo doba godine.

"Najviše padavina kod nas u Srbiji, pogotovo u Beogradu, ima u maju i junu, a onda u julu i avgustu opada količina, s tim da u julu i avgustu raste broj dana bez pljuskova i padavina, ali u dva, tri pljuska padne neka mesečna količina padavina. Znači, u maju i junu je veći broj dana sa pljuskovima i grmljavinom, a između toga je nekoliko dana sa nadprosečnom temperaturom", rekao je Nedeljkovic.

On naglašava da je pljuskova sa grmljavinom u ovom periodu godine bilo oduvek, čak i pre 50 godina. Mala odstupanja uvek postoje, kaže on, ali se ne može reći da je došlo do nekih suštinskih promena i da je ovo karakteristika naše klime. Kada je reč o grmljavini, Todorović naglašava da se radi o veoma opasnoj pojavi, tako u Srbiji godišnje od udara groma premine između 10 i 15 ljudi.

"Kada se čuje prognoza i najavi grmljavina, ne treba obavljati poljoprivredne radove, planinarenje ili ribolov na otvorenom. Može se ići, ali treba pratiti udaljenost od udara groma i na vreme se skloniti. Svake godine u Srbiji između 10 i 15 ljudi strada zbog svoje nesmotrenosti i neozbiljnosti. To je pitanje lične odgovornosti", kaže on.

Crveni meteoalarm

Ovih dana na snazi će biti crveni meteoalarm, a meteorolog objašnjava na šta se on tačno odnosi i šta podrazumeva.

"To se prvenstveno odnosi na količinu padavina. Grmljavina je najčešće narandžasti, ali kada je neka velika nepogoda onda se stavi i crveni za jaku grmljavinu. U principu on se odnosi na veću količini padavina. Letnje padavine su kratkotrajne, najčešće 10, 15 minuta do pola sata, kada se izruči polumesečna, mesečna, pa čak i dvomesečna količina padavina", objašnjava on.

On dodaje da kada su ekstremne vremenske prilike, kombinacija visoka temperatura i vlažnosti, kao što smo imali situaciju prošle nedelje, mogu da utiču na povećanje tegoba kod ljudi. Na pitanje kakvo nas leto očekuje ove godine Todorović objašnjava:

"Očekuje nas toplo leto, sa toplim danima i pljuskovima, to je neka šema. Činjenica je da ne može za mesec, dva unapred da se sve to predvidi. Vremenske prilike su prosto neuhvatljive. Ne postoji tačna metodologija, praksa je pokazala da se sve to svodi na neko osrednjavanje, a srednja vrednost nije baš pouzdan parametar, što smo videli i ovih dana", zaključio je Nedeljković.

Bonus video:

05:29

NEVREME NAD SRBIJOM, OGLASIO SE NEDELJKO TODOROVIĆ: Evo u kojim delovima zemlje se očekuje grad i kad stiže novi TOPLOTNI TALAS

(Espreso/Mondo/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.