"NOĆU KAŠLJU, TEŠKO DIŠU, LOŠE SPAVAJU": Pedijatar za Espreso objašnjava kako deca reaguju na PROMENE VREMENA!
Pedijatar Saša Milićević, Foto: Kurir TV, Zorana Jevtić, Nenad Kostić, Vladimir Šporčić

deca na udaru

"NOĆU KAŠLJU, TEŠKO DIŠU, LOŠE SPAVAJU": Pedijatar za Espreso objašnjava kako deca reaguju na PROMENE VREMENA!

Pitali smo pedijatra Sašu Milićevića kako promene vremena utiču na psihu i zdravlje dece...

Objavljeno: 11:11h
Jovana Nedeljković

Promene vremena, posebno prelazni period iz jednog godišnjeg doba u drugo, mogu imati značajan uticaj na malu decu i bebe.

Upravo su ovih dana zabeležene promene koje mnogima ne prijaju. Tropske dane osvežila je juče i danas kiša i pad temperature, a kako je RHMZ najavio, do promene će opet doći već od ponedeljka kada će živa na termometru dostići i do 38 stepeni.

Vrućine
Vrućinefoto: Zorana Jevtić

Dok odrasli znatno lakše podnose temperaturne oscilacije i promene atmosferskih prilika, najmlađi članovi naših porodica mogu biti osetljiviji na te promene.

Pedijatar Saša Milićević za Espreso kaže da su posledice promena vremena kod dece često zanemarene i da se nepravedno česće govori o tome kako promene utiču na zdravlje starijih.

Koliko god da je neko meteoropata, a neko nije, sigurno da vremenske prilike jako utiču na decu i odrase, dok su deca čak mnogo senzitivnija na promene. Pre svega kada ima manje svetla onda se manje luče različiti hormoni koji dovode do poboljšanja raspoloženja. Kad god je neka tamna sredina, kad god je oblačno ili kišovito, slabije se luči tzv. endorfin odnosno supstance koje stimulišu dobro raspoloženje", kaže nam pedijatar.

dr Saša Milićević
dr Saša Milićevićfoto: KURIR TELEVIZIJA

Kako dalje objašnjava, iz tog razloga smo svi mi raspoloženiji kad je sunčano vreme, što se isto odnosi na decu. Kaže da na njihovo (ne)raspoloženje dodatno utiče i to što ostaju kod kuće kada napolju pada kiša i pa zbog toga budu razdražljivija, nervoznija, pa i teže spavaju.

Beba i mama se igraju u kući
Beba i mama se igraju u kućifoto: Profimedia

Na pitanje da li deci više smetaju toplotni talasi ili kišovito vreme, pedijatar kaže da je jednako rizično i jedno i drugo.

Deci smeta i kada imamo jako velike toplotne talase, odnosno kada su temperature visoke, ali su takođe osetljivi i kada je kiša i vlaga. Posebno su na udaru mali pacijenti koji boluju od astme i koji imaju osetljive disajne puteve. Njima ne smeta samo kad pada kiša, nego i kad prestane kiša, odnosno kad krenu isparavanja zbog kombinacije toplote i padavina. Ovo mnogim ljudima i deci otežava disanje i tera ih da kašlju", kaže dr Saša Milićević.

Zašto se mala deca teže prilagođavaju promenama vremena, pedijatar kaže da postoji jednostavno objašnjenje.

"Termoregulacioni centar kod male dece nije dovoljno razvijen i treba mu vremena da se malo adaptira na promene. Tako kad je previše toplo ili kada je previše vlažno njima treba vremena da se prilagode više nego nama. Deca često na promene reaguju tako što teže dišu, kašlju noću ili teže spavaju", objašnjava nam za kraj.

Kako mala deca često ne umeju da verbalizuju svoje nelagode, važno je da roditelji budu pažljivi na signale koje im njihovi mališani šalju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:33

DOKTOR OTKRIO ŠTA TREBA URADITI AKO DETE PROGUTA TVRD PREDMET! Pedijatar Milićević: U nekim slučajevima rešenje je samo OPERACIJA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.