OVI MALI GENIJALCI ZNAJU DA IZRAČUNAJU ČAK I KOJI DAN U NEDELJI JE BIO NA DAN KOSOVSKE BITKE: A da li znate VI?
Gazimestan, Foto: Espreso

malac genijalac

OVI MALI GENIJALCI ZNAJU DA IZRAČUNAJU ČAK I KOJI DAN U NEDELJI JE BIO NA DAN KOSOVSKE BITKE: A da li znate VI?

Ko je rekao da današnji klinci nisu izuzetni

Objavljeno:

Na Olimpijadi koja je održana u nedelju, 9. juna, u organizaciji međunarodne škole za intelektualni razvoj dece "Malac Genijalac" učestvovalo je preko 500 takmičara uzrasta od 4 do 14 godina iz desetak Evropskih zemalja (Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovačka, Italija, Malta i Nemačka). Takmičari su se okupili pod sloganom "Znanje je moć" kako bi pokazali svoja izuzetna znanja i veštine brzog računanja.

Olimpijada se sastojala od nekoliko izazovnih disciplina. Kao zagrevanje rešava se pisani test od 120 zadataka za 12 minuta, da bi se potom prešlo na zahtevnije discipline - anzan, dualni anzan i super um. Disciplina "Anzan" predstavlja brzo izračunavanje sume dugačkog niza brojeva koji se na takmičarskom ekranu smenjuju velikim brzinama - od 500 do 200ms! U ovoj disciplini nije dozvoljeno pisanje, već se rezultat mora izračunati isključivo mentalno, odnosno napamet.

Računanje
Računanjefoto: Filip Plavčić

Najzahtevnija disciplina je bila "Dualni anzan", u kojoj se izračunavaju dva paralelna niza brojeva na podeljenom ekranu – odnosno čak dva rezultata! Tehnika brzog računanja napamet popularno se naziva mentalna aritmetika, poreklom je iz Japana, a uči se pomoću specijalne računaljke, abakusa, na japanskom poznatog pod nazivom - soroban. Vizuelizacijom abakusa, deca su sposobna da brzo računaju napamet komplikovane matematičke operacije, što doprinosi jakoj moždanoj aktivnosti i aktivaciji obe moždane hemisfere. Na taj način podstiče se razvoj važnih kognitivnih sposobnosti kao što su dobra koncentracija, razvijena memorija i pažnja, vizuelizacija, analitičko i logičko razmišljanje...

Konačno, takmičari su se nadmetali i u disciplini "Super um" i računali najkomplikovanije matematičke zadatke poput korenovanja, stepenovanja višecifrenih brojeva, binarnog koda… Poseban kuriozitet predstavlja izračunavanje kalendara, odnosno tačnog dana u nedelji, i odgovora na pitanje - koji je dan u nedelji bio na dan Kosovske bitke, 28. juna 1389. godine? Odgovor je - nedelja.

Bonus video:

05:59

OVO SU NAŠI MALI GENIJALCI! Stefan i Iva su drugi razred Matematičke gimnazije, a već ostvaruju IZVANREDAN USPEH

(Espreso / Srbija Danas / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.