JOVANA SE RODILA SA 550 GRAMA, A HEKLANA HOBOTNICA JOJ JE POMOGLA DA IZDRŽI NAJGORE: Sada smo na redu MI! (FOTO)
Jovana Roškar sa svojom Hobotnicom, Foto: Privatna arhiva

Upiši 661 i pošalji SMS na 3030

JOVANA SE RODILA SA 550 GRAMA, A HEKLANA HOBOTNICA JOJ JE POMOGLA DA IZDRŽI NAJGORE: Sada smo na redu MI! (FOTO)

Borba je trajala mesecima, ali majka Jelena nije gubila nadu...

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Odlazak kući prevremeno rođenih beba po mnogo čemu se razlikuje od beba koje su rođene u terminu. Pre svega, bebe koje su rođene pre termina, ostaju i po nekoliko meseci u porodilištu.

Jelena Roškar iz Aleksinca porodila se 7. juna 2017. godine u 23. nedelji trudnoće. Na svet je došla Jovana sa svega 550 grama. Mala beba od samog rođenja postala je borac. Sve moguće komplikacije koje mogu da zadese prevremeno rođenu decu, zadesile su Jovanu.

"Prognoze su bile jako loše. Jovana je imala niz dijagnoza i mnogo komplikacija. Usledile su operacije za operacijom. Usled komplikacija nakon rođenja izgubila je i delove prstića na desnoj ruci", priča za Espreso Jovanina mama Jelena.

Borba je trajala mesecima, ali Jelena nije gubila nadu. Iako u tom trenutku ništa nije znala o prevremeno rođenim bebama, nije odustajala da pronađe način kako da pomogne svom detetu.

Jelena je tako i pokrenula inicijativu o Hobotnicama Čudesnicama o kojima smo pisali.

"U porodilište su me primili u 18. nedelji zbog komplikacija, a porodila sam se u 23. Kada sam shvatila da su velike šanse da ću se poroditi pre vremena, krenula sam da istražujem po internetu koliko traje i kako izgleda borba kod prevremeno rođenih beba, ali i šta to mogu da učinim da moja beba brže napreduje. Tada sam pronašla članak o Hobotnicama Čudesnicama koje postoje u Holandiji. Kada je Jovana prebačena u Beograd, javno sam se obratila putem društvenih mreža u potrazi za Hobotnicom. Javila mi se devojka Jovana Đukić koja je ubrzo isheklala prvu Hobotnicu i to bez novčane naknade. Ideju je prihvatila i direktorka bolnice i odobrila da se Čudesnica unese kod moje Jovane", priča nam Jelena.

Usled haosa oko operacija, Hobotnica se nekako izgubila, pa je Jovana Đukić, kojoj je Jelena neizmerno zahvalna, isheklala gotovo identičnu koju mala Jovana i dan danas čuva.

Kada su videli da Jovana zaista napreduje, shvatili su da Čudesnica stvarno čini "čuda" pa su i druge bebe koje su u tom trenutku bile u inkubatorima dobile svoje male saputnike.

"Kako je Jovana izgubila deo prstića posle rođenja, ona je baš tom desnom rukicom vukla krak hobotnice i to joj je pomoglo da održi hvat u toj ruci", objašnjava mama.

Mala Jovana sa svojom Čudesnicom
Mala Jovana sa svojom Čudesnicomfoto: Privatna arhiva

Nakon više meseci provedenih u inkubatoru, Jovana je otišla kući sa roditeljima. Ali tu borba nije stala. Malena je zaostajala za svojim vršnjacima u kretanju, govoru i motorici, ali zahvaljujući tretmanima i terapijama, Jovana je danas stigla svoje vršnjake i kreće redovno u 1. razred već u septembru.

Kako kaže mama, probemi sa prstićima gotovo su neprimetni, ali su joj i dalje potrebne redovne fizikalne terapije i specijalistički pregledi. Mora redovno i da prati neurokognitivni program "play atention" za razvoj potencijala. Mnoge specijalističke preglede ne mogu u raditi u Aleksincu pa su prinuđeni da putuju u Beograd, te porodicu osim pregleda, košta i put. Zato je porodici potrebna naša pomoć.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Pored svega, Jovana mora da ide i na hipoterapije, a neophodna su joj i novčana sredstva za rad sa logopedom i psihologom.

Naše malo Jovani znači sve! Budimo humani!

Pomozimo Jovani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 661 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human661 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-547440-63

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002913.3

IBAN: RS35160005400002913395

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video:

05:24

ŠTA UTIČE NA PREVREMENO ROĐENJE BEBA I KAKO SE RAZVIJAJU NAKON ROĐENJA: Doktorke objasnile o čemu najviše treba voditi računa

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.