NAJSTARIJE ŽIVO POBRATIMSTVO JE IZMEĐU SRBA I MUSLIMANA! Njihovi potomci posle 160 godina ovako čuvaju tradiciju
Pobratimljenje, Foto: Printscreen Youtube/ RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

tradicija

NAJSTARIJE ŽIVO POBRATIMSTVO JE IZMEĐU SRBA I MUSLIMANA! Njihovi potomci posle 160 godina ovako čuvaju tradiciju

Najstarije živo pobratimstvo između Srba Veljića i muslimana Agovića ima 160 godina

Objavljeno:

Najstarije živo pobratimstvo u Crnoj Gori sklopljeno je pre čak 160 godina između srpske pravoslavne porodice Veljić i muslimanske porodice Agović iz okoline Berana, glasi početak neverovatne priče o časti, ljubavi i poštovanju između pobratima dve vere koji odolevaju vekovima, ratovima, sukobima i nekadašnjoj bedi i nemaštini.

Čin bratimljenja odnosno pobratimstvo pratila je doslovna razmena krvi između budućih pobratima čime je ta neraskidiva veza oponašala krvno srodstvo.

Danas, 160 godina kasnije, o tom neobičnom srodstvu koje se i dan-danas bespogovorno poštuje, često i više od krvnog, za emisiju Kvadratura kruga Branka Stankovića govorili su potomci i Veljića i Agovića, ponosni na svoje pretke i pobratimstvo koje su im ostavili u amanet.

Njihovo pobratimstvo najstarije je u Crnoj Gori za koje se zna, a u emisiji su pobratimi govorili i kakvi sve rituali prate pobratimstvo i na šta ono obavezuje.

Jedan od potomaka
Jedan od potomakafoto: Printscreen Youtube/ RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Potomci ovih porodica i danas se sreću i bratski poštuju a jedni na druge gledaju kao na rođake a ne prijatelje.

Pobratimstva su nastajala u nemirnim vremenima kojih na našim prostorima nikad nije nedostajalo. Ona su u doba Osmanlija osiguravala zaštitu ne samo u ratnim vremenima nego i u vremenima krvne osvete te plemenskih razmirica u Crnoj Gori. Imalo je i posebnu težinu jer se njime obezbeđivao mir u zavađenim plemenima...

U Crnoj Gori, vele, postoji izreka da ako se i s vukom pobratimiš on nikome neće učiniti zlo.

U ta vremena, bratimljenje između muslimana i pravoslavaca nije bilo ništa neobično jer se nije gledalo ni na veru ni na godine.

- Stvaralo se da se pazimo i čuvamo u svim vremenima i često se dešavalo da rođena braća ne mogu da nađu zajednički jezik niti mogu da se dogovore a kad je reč o pobratimima, nije bio zabeležen nijedan slučaj da se ne uvažavaju i ne poštuju - kaže Samir Agović, potomak Agovića kojima su Veljići pobratimi.

Samir veli i da je suština pobratimstva bila očuvanje ljudskog života, familije i porodice u ona vremena.

I potomci Veljića kažu da su ih odvajkada učili da se zlo nikad i nikome ne čini jer se zlo zlom vraća te se sećaju kako su odvajkada jedni drugima išli na Bajram, Božić i krsnu slavu.

Voijslav Veljić
Voijslav Veljićfoto: Printscreen Youtube/ RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Sem Veljića, Agovićima su pobratimi i Pantovići i to čak četiri generacije. Jedan od Pantovića objašnjava da postoji više vrsta pobratimstva koje prate različiti rituali.

Kako izgledaju rituali bratimljenja

Kad je reč o pobratimstvu pravoslavaca i muslimana, on veli da se prvo daje besa - data reč, a onda sledi zasecanje ruke i međusobno ispijanje krvi. Potom se pobratimi jedan drugom zaklinju da će jedan drugog čuvati, štititi i jedan drugom biti veran do smrti. I tako je i bilo, reč se poštovala i branila životom.

Kad je reč o pobratimstvu između pravoslavaca, obred je drugačiji, oni su se zaklinjali na Jevanđelju i pričešćem iz zajedničke čaše.

Postojao je još jedan obred - razmena pogače, gde bi se zaklinjali nad hlebom da će biti braća doveka, a u Vasojevićima ta se pobratimstva cene više od krvnog srodstva. Ritual se najčešće obavljao na ognjištu, na kućnom pragu, vodenici ili kraj reke...

Najdraže im pobro, brate, pobratime

Na pitanje kako se oslovljavaju međusobno, Samir Agović veli da im je najdraže pobro, brate, pobratime...

Pobratimstvo se nikad nije odbijalo, kao što se ni kumstvo ne odbija, i nikad se nije sklapalo pod prisilom.

I Njegoš i knjaz Miloš imali svoje pobratime među muslimanskim porodicama i to su vazda poštovali.

Pobratimi iz Crne Gore vele da u 21. veku neki možda ni na najbliže ne mogu da računaju ali da na pobratima mogu uvek.

Ono što je danas interesantno kod mladih jeste da su pobratimstva retka i da polako izumiru, a da jačaju kumstva kao duhodvno srodstvo.

Bonus video:

02:39

KONCERT STUDENATA IZ NORVEŠKE U VRNJAČKOJ BANJI: Sjajna tradicija dobila 15. epizodu! Čula se Niška Banja, Staro oro...

(Espreso / RTS / Youtube RTS Kvadratura kruga/Branko Stanković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.