MNOGI KAŽU DA JE OVO NAJLEPŠI MANASTIR U SRBIJI: Nazivaju ga biserom Mačve - pravi raj za dušu (FOTO)
Manastir Kaona, Foto: Printscreen/Youtube/Dron Srbija UE

lepote srbije

MNOGI KAŽU DA JE OVO NAJLEPŠI MANASTIR U SRBIJI: Nazivaju ga biserom Mačve - pravi raj za dušu (FOTO)

Manastir pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve

Objavljeno:

Svaki kraj ima svoje blago, a mnogi će se složiti da je jedan od najlepših bisera Mačve - manastir Kaona. Okružen neverovatnom prirodom, pticama koje cvrkuću, uređenim stazama, igralištima za decu, razgranatim krošnjama, jezercetom sa patkicama....

Manastir pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u Posavotamnavi, u opštini Vladimirci, u ataru istoimenog sela i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Zadužbina sestre Miloša Obilića

Nastao je u 14. veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11. veka. Prema narodnom predanju ova svetinja zadužbina je Ikonije, sestre Miloša Obilića.

Predanje kaže da su dve Miloševe sestre, Ikonija i Vida, pratile brata na Kosovo. Kad su stigle do "Ravne livade" (iznad sadašnje manastirske crkve), Ikonija ode da donese bratu vode, i vraćajući se, reče mu: "O moj brate, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu". (U narodu se pod dobrim konjem podrazumeva mesto gde bi se mogla crkva sagraditi).

Manastir Kaona
Manastir Kaonafoto: Printscreen/Youtube/Dron Srbija UE

"Blago imamo, sestro", odgovori Miloš, "pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja." Miloš se nije vratio. Ikonija je sagradila Kaonu, a Vida manastir u Vidojevici.

U Prvom srpskom ustanku, manastir Kaona je imao vidnog udela. Kaluđeri su učestvovali u borbama, a manastirski konak je bio pretvoren u bolnicu. S obzirom da je u crkvi bila smeštena municija za zapadno vojište, bogosluženje se obavljalo u jednoj sobi konaka, koja je pretvorena u kapelu i posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice.

Manastir su tokom ratova rušili prvo Turci, pa Austrougari, krala su se zvona u toku I i II svetskog rata, kažu da se jedva sastavio, a 1962. godine je počela detaljna obnova.

Danas važi za jednu od najlepših bogomolja u Srbiji, a u Fejsbuk grupi Putujmo po Srbiji, pronašli smo neverovatne fotografije koje prenose samo delić lepote ovog manastira i njegove okoline.

Uživajte u galeriji, a u komentarima nam pišite šta sve možemo da posetimo u Mačvi.

Bonus video:

01:29

PRILOG - CRKVA U GOTOVUŠI

(Espreso/Žena Blic/iris Krdžić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.