SAVETI I IDEJE: Evo kako minimalistički stil može promeniti vaš život
Dnevna soba, Foto: Profimedia

Manje je više

SAVETI I IDEJE: Evo kako minimalistički stil može promeniti vaš život

Kako pokrenuti oslobađanje i postići više minimalistički pristup u životu? Nudimo vam nekoliko saveta od čega biste mogli da počnete

Objavljeno: 09:55h

Živimo u vremenu kada nas pretrpanost stvarima i informacijama guši. Minimalistički stil života je kao da skinemo taj teret s leđa.

Zato sledeći put kad zakukate da vam nedostaje vreme, snaga, ali i koncentracija, za neka druga interesovanja, trenutke sa vašim najdražim, za hobije, za odmor i boravak u prirodi…upitajte se šta biste mogli da preduzmete što bi vam poboljšalo kvalitet življenja.

Ovaj vodič će vam pomoći da na jednostavan način unesete više mira i reda u svoj dom i život:

Promenite pristup

Naravno da se ustaljeni način razmišljanja i ponašanja ne menjaju lako, jer od navika se najteže odustaje. “Sindrom hrčka” smo definitivno preuzeli iz porodice, jer “nebacanje” i vodilje tipa “možda će mi ovo nekad zatrebati”, koje sigurno zvuče poznato, suštinski vuku korene od predaka i iz davnih vremena nemaštine.

Nasuprot stalnom gomilanju, minimalistička filozofija života naglašava oslobađanje od suvišnih stvari, promovišući ideju da se fokusiramo na ono što je zaista važno. Kada dostignemo vrhunac u ovom naumu, postaje jasno koliko nam mnoge stvari, koje nas okružuju, zapravo nisu potrebne i kako nam samo oduzimaju prostor, energiju, ali i mentalni mir.

Kako pokrenuti oslobađanje i postići više minimalistički pristup u životu? Nudimo vam nekoliko saveta od čega biste mogli da počnete:

  • sagledajte prvo zatečeno stanje i zapitajte se u kojim segmentima života gajite sakupljački pristup ( i to ne mora biti samo fizičko gomilanje…)!
  • napravite plan prema listi svojih prioriteta (razmislite šta bi vam odmah donelo olakšanje i krenite od toga)
  • posvetite se svakom segmentu posebno i pravite prekide u raščišćavanju između njih, kako ne biste brzo odustali od svog nauma

Uobičajeni viškovi u enterijeru

Većina nas se u svom životnom prostoru suočava sa ovakvom situacijom. U stanovima male kvadrature to je mnogo uočljivije i pravi veći neželjeni efekat. Naravno što je dom manji, to je potreba za primenom minimalističkog principa veća! Zato je prilika da se sa spremanjem upustite u dodatno raščišćavanje i eleminisanje nepotrebnog!

Imajte na umu da svaka porodica u proseku ima oko 1.000 evra zarobljenog u nepotrebnim stvarima. Dok zapadne zemlje vode računa da nekorišćene stvari predju u ruke nekoga kome su potrebne a dodatno time povećaju svoj kućno budžet, mi u Srbiji još uvek gomilamo stvari po podrumima, vikendicama ili ih ostavljamo kraj kontejnera.

Povećajte svoj bužet i rasporadjte svoje stvari ostavljanjem besplatnog oglasa na Sasomange.rs portalu. Ili ih jednostavno možete pokloniti, uvek će se naći neko kome će vaše stvari biti od velike pomoći, dok se vi o iste saplićete. Na taj način stvari nastavljaju svoj život a mi vodimo računa o ekologiji i smanjenjoj količini otpada koje svakodnevno pravimo.

Počnite od viška nameštaja. Razmislite koji su vam komadi zaista potrebni, a šta biste mogli da uklonite, jer prostorije pretrpane nameštajem vizuelno odaju utisak manjeg prostora, a i teže su za održavanje, što takođe nije zanemarljivo!

Minimalizam u uređenju podrazumeva ravne linije i jednostavne, a ne dizajnerski prenaglašene, masivne i “teške” komade. Uz svedenost je za minimalistički stil važno da preovlađuje kvalitet i multifunkcionalnost, tako prostor odiše elegancijom i čistotom i ne zamara čula.

Što je prostor manji, poželjnije je da u njemu budu prisutnije svetlije boje, što će takođe doprineti osećaju udobnosti i rasterećenja!

U oslobađanju od svega što niste potpuno sigurni da vam je potrebno posebna kategorija su sigurno neiskorišćeni predmeti. Priznajte sebi koliko samo imate bespotrebnih stvari u svom domu, koje zauzimaju mesto, a koje retko upotrebljavate ili možda čak nikada niste ni koristili. Sve što zaista nema funkciju i samo “sakuplja prašinu” treba ukloniti.

U kanti treba da završe i polomljene, okrnjene stvari, različita stara dekoracija, raznorazni papiri, novine, časopisi od ko zna kada, prazne kutije i ambalaže, nekorišćeni pokloni… Kada se pozabavite svakom od prostorija pojedinačno spolja, tj. onim što se vidi, pređite na ono što se krije unutra.

Pretrpani garderoberi muče gotovo sve, jer je uvek nedovoljno prostora za odeću sakupljanu godinama! Proveru i oslobađanje svog ormana, cipelarnika i komoda sa vešom, čarapama i drugim modnim detaljima najefikasnije ćete izvesti, ako izdvojite sve ono u čemu više ne vidite sebe, što vam se više ne dopada, u šta ne možete da uđete, što niste nosili poslednje dve godine… Nek vam ostane samo ona odeća koju zaista nosite i volite i koja lako može međusobno da se kombinuje (po stilu, boji, za određenu priliku…ili nekom drugom principu).

Osim odeće višak smo najviše skloni da negujemo u kuhinji i u kupatilu. Ove prostorije obično zahtevaju temeljan pretres. Gotovo svaki dom ima nepotrebne aparate.

U njih spadaju i zastareli elektronski uređaji, kao i oni koji se zbog nepraktičnosti i manjka prostora retko koriste (multipraktici, seckalice i sl.). Možda možete da ih prodate, ako su još u funkciji ili poklonite nekom kome su potrebni.

Isto je i sa različitim posuđem koje ne koristite i predmetima kojih imate više nego što vam zaista treba. Očistite i svoje ormariće u kupatilu od viška kozmetičkih proizvoda, koje ne koristite. Ostavite samo ono osnovno, što zaista ima svrhu.

Minimalistički pristup ne samo u uređenju doma, već i života će vam u mnogome olakšati svakodnevicu, jer u brzom ritmu koji nam se nameće, izazova koji zahtevaju našu energiju, pažnju i vreme je sve više.

On nije samo estetska kategorija, već je životna filozofija, jer kada se oslobodimo suvišnog, otvaramo prostor za ono što zaista ima vrednost u našim životima. Ova vrsta detoksa nas podseća da želja za posedovanjem mnogo stvari nije recept za sreću, koliko svesno i fokusirano življenje, u kojem svakog trenutka imamo jasnoću o svojim potrebama, kao i načinima i snazi da ih zadovoljimo.

Dnevna soba
Dnevna sobafoto: Profimedia

Put mentalnog blagostanja

Kada se oslobodite nagomilanog u svom fizičkom okruženju, okrenite se finansijskom, emotivnom i sveukupnom mentalnom detoksu, jer sve od nas zahteva posvećenje i davanje, da bi se održalo. Zašto biste bilo šta “gajili” što vam više ne služi?

Nepotrebni finansijski odlivi su takođe jedan od vidova viškova. Plaćate li usluge koje retko koristite ili ste zaboravili da ih imate? Prekontrolišite pretplate i mesečne izdatke, račune i kartice za popuste. Zadržite zaista neophodne.

Inspirativni odnosi su sigurno nešto što će vam obogatiti život i dokazati da minimalistički princip “manje je više”, ako je reč o kvalitetu interakcije itekako ima smisla. Tokom godina svi se, kao i naše okruženje, stalno menjamo, i sasvim je prirodno da se i odnosi koje negujemo, kao i naše potrebe razlikuju, od faze do faze.

Minimalizam podrazumeva i oslobađanje od negativnih odnosa i toksičnih ljudi, koji nikom ne prijaju! Otpuštanje emocionalnog tereta i smanjenje kruga ljudi sa kojima ste u kontaktu, će sigurno učiniti da “prodišete” i sebi darujete vreme za kvalitetne osobe i stvari koje vas zanimaju.

Odvaži se, oslobodi viška stvari i prodaj na Sasomange.rs portalu!

(Espreso/ Sasomange/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.