U NIŠU ODRŽANA ŠAHOVSKA MANIFESTACIJA "MILAN I NEDA": Ovi učenici su briljirali, evo kakav su rezultat ostvarili
tradicionalna šahovska manifestcija ,,Milan i Neda", Foto: Privatna arhiva

takmičenje

U NIŠU ODRŽANA ŠAHOVSKA MANIFESTACIJA "MILAN I NEDA": Ovi učenici su briljirali, evo kakav su rezultat ostvarili

Manifestaciji je prisustvovao i istaknuti šahovski radnik Aca Jovan Krstić, mnogobrojni gosti koji su manifestaciju pratili

Objavljeno:

U petak, 31. maja, u Pravno-poslovnoj školi Niš, održana je tradicionalna šahovska manifestcija ,,Milan i Neda".

Najatraktivniji deo manifestacije je bila simultanka koju je IM Ivica Raičević igrao sa desetoricom šahista odjednom u dva kola, ukupno 20 takmičara-kadeta i omladinaca.

Simultanka je bila otvorena za sve zainteresovane učesnike a najuspešniji učesnik simultanke bio je bio Andrija Mišković iz OŠ Car Konstantin Niš, koji je jedini uspeo da remizira sa Intermajstorom. Sve ostale takmičare IM Ivica Raičević je pobedio.

Prema proceni najuspešnija u ženskoj konkurenciji bila je Valerija Stojanović iz Pravno-poslovne škole Niš, koja iako je izgubila meč pokazala je odlično poznavanje šahovske igre. Dobro su se pokazali i Vanja Veljković iz gimnazije Svetozar Marković kao i Lazar Paunović iz Pravno-poslovne škole Niš, koji su pružili najžešći otpor iako su na kraju bili poraženi.

Simultanku je sudio Marko Kekenj, nekadašnji prvak SR Jugoslavije u kadetsko-omladinskoj konkurenciji, inače jako zaslužan za razvoj srednjoškolskog šaha u Nišu. Podsetimo se da je 2017. godine svesttrano pomogao projekat razvoja srednjoškoslkog šaha koji je započeo upravo u Pravno-poslovnoj školi Niš, sa profesorom Aleksandrom Miškovićem - osnivačem šahovske sekcije u školi. Korona virus je prekinuo taj više nego uspešan projekat, ali uprkos svemu, manifestacija i ostale aktivnosti ipak su očuvane i nastavljene.

Manifestacija
Manifestacijafoto: Privatna arhiva

Manifestaciji je prisustvovao i istaknuti šahovski radnik Aca Jovan Krstić, mnogobrojni gosti koji su manifestaciju pratili.

Prateći događaji ove manifestacije jesu izložba istraživačkih radova učenika, kao i promocija dva zbornika učeničkih radova od kojih je jedan objavljen u čast 30 godina samostalnog rada Pravno-poslovne škole Niš, kao i niz drugih događanja u samoj školi obzirom da je 31. maj dan Pravno-poslovne škole Niš.

Podsetimo i da je manifestacija iako je prvih godina svog postojanja imala izrazito takmičarski karakter, (na prvom turniru je bilo više od 50 takmičara i konkurencija je bila veoma oštra) ipak prerasla u jedan opušteniji ambijent gde iako se igraju mečevi simultanke - što jeste takmičarski deo, ipak je akcenat da druženju, solidarnosti, uzajamnoj pomoći, radioničarskom radu, a što se i uklapa u činjenicu da je manifestacija dobila ime po tragično nastradalim sugradjanima Milanu i Nedi-blizancima a uz činjenicu da je Milan igrao i voleo šah.

Ova manifestacija će svakako i nadalje čuvati uspomenu na njih a takođe i ubuduće okupljaće kadete i omladince u cilju popularizacije šaha, druženja i učenja.

Bonus video:

04:13

UPOZNAJTE DVOSTRUKU PRVAKINJU SRBIJE U MAČEVANJU! Sonja Stojanović među prvih 16 na svetu: Kad mačujem imam ŠAH u glavi

(Espreso/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.