NA SAMO POLA SATA OD BEOGRADA, A CENA JE BAGATELA: Kvalitet ove banje upoređuju sa čuvenim lečilištima u Nemačkoj
Banja ilustracija, Foto: Printscreen/Booking, Nenad Blagojević, Tamara Trajković

Banjski odmor

NA SAMO POLA SATA OD BEOGRADA, A CENA JE BAGATELA: Kvalitet ove banje upoređuju sa čuvenim lečilištima u Nemačkoj

Obrenovačka Banja smeštena je na samom ulazu u Obrenovac, a nalazi se na samo pola sata od Beograda

Objavljeno:

Obrenovačka Banja smeštena je na samom ulazu u Obrenovac, a nalazi se na samo pola sata od Beograda

Obrenovačka Banja nalazi se na 28 kilometara od Beograda. Ova banja postoji od 1898. godine, kada su sasvim slučajno otkrivene mineralne vode u Obrenovcu. Mineralno kupatilo izgrađeno je 1900. godine, a obnovljeno 1928. godine.

Nakon otkrivanja lekovite vode urađeno je i ispitivanje kojim je utvrđeno da je u pitanju lekovita sumporna voda koja je bogata natrijumom i sumporom. Doktor Marko Leko tada je uporedio vodu iz Obrenovačke banje sa vodom čuvene nemačke Banje Vajlbah i rezultati su bili odlični. On je utvrdio da je hemijski sastav sličan, ali i da voda iz Obrenovačke banje ima više sumpora od mnogih poznatijih banja u Evropi.

Cene smeštaja u Obrenovačkoj banji

Smeštaj u blizini Obrenovačke banje može se naći po pristojnim cenama. Cena prenoćišta u proseku iznosi oko 25 evra.

Pronašli smo jedan apartman u Obrenovcu u kom je prenoćište 20 evra. Radi se sada o jednosobnom apartmanu od 34 kvadrata. Nalazi se u centru Obrenovca. Apartman poseduje kuhinju, kupatilo, spavaću sobu, dnevnu sobu. Od dodatne opremljenosti ima parking i internet.

Drugi apartman koji smo pronašli nalazi se nedaleko od Obrenovačke Banje. Apartman ima 40 metara kvadratnih. Cena prenoćišta je 25 evra. Apartman poseduje terasu, parking, a u apartmanu je dostupan i internet.

Pronašli smo i nešto skuplji, ali i veći apartman u Obrenovcu. Nalazi se u centru Obrenovca, a njegova površina iznosi 92 kvadrata. Ima vrt, ali i terasu. Cena prenoćišta je 34 evra.

Zanimljivosti o Obrenovačkoj banji

Stari Obrenovac nekada imao je velike probleme sa pijaćom vodom, pa je tadašnji predsednik opštine pokrenuo inicijativu za kopanje artreškog bunara i umesto pijaće vode, potekla je voda koja zaudara na sumpor. Tada je već pomenuti hemičar Marko Leko uradio prve analize, posle kojih je ova voda promovisana kao alkalno-supomporovite vode.

Nakon što je uporedio hemijski sastav vode sa vodom iz čuvene nemačke banje, zabeležene su njegove reči: "Obrenovac je srećno mesto. Ovde će biti bolja banja nego od onih u Nemačkoj".

Glavni sastojci vode su natrijum-bikarbonat i sumpor-vodonik. Mnoge poznate banje u Evropi imaju mnogo manje sumpora od Obrenovačke Banje.

Evo šta se leči u Obrenovačkoj banji

Institut za medicinsku hidrologiju i klimatologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu 1956. godine postavio je sledeće indikacije koje se mogu lečiti u banji:

  • hronična reumatična oboljenja lokomotornog aparata
  • hronična ginekološka oboljenja
  • trovanje metalima
  • bolesti jetre i žučnih puteva
  • neuralgije
  • posledice osteoartikularnog traumatizma

Bonus video:

00:36

Kompleks Rajska banja u Banjskoj

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.