VIVIJEN NIJE OBIČNA DEVOJČICA: Genijalka je mnogo naprednija od svojih vršnjaka, ALI NE GOVORI! MI SMO JOJ ŠANSA
Vivijen Linč, Foto: Privatna arhiva

POMOZIMO MALOJ VIVIJEN

VIVIJEN NIJE OBIČNA DEVOJČICA: Genijalka je mnogo naprednija od svojih vršnjaka, ALI NE GOVORI! MI SMO JOJ ŠANSA

Mala junakinja, iako tek pohađa drugi razred, rešava matematičke zadatke namenjene učenicima viših razreda

Objavljeno:

Iako se suočava sa izazovima autizma i nemogučnošću govora, malena Vivijen Linč iz Vranja pokazuje izvanredan matematički talenat.

Mala junakinja, iako tek pohađa drugi razred, rešava matematičke zadatke namenjene učenicima viših razreda. Zahvaljujući učiteljici koja je prepoznala njenu genijalnost, Vivijen bez privatnih časova i iz glave za samo 6 minuta rešava zadatke za đake 3. i 4. razreda.

1 / 2 Foto: Facebook/Hadzi Ivana Stosic

I nije samo matematika ta u kojoj Vivijen pokazuje izuzetnost. Obožava i srpski jezik te i na tom polju niže uspehe. I ostale društvene nauke joj idu od ruke, a kaže da jedino likovno ne voli, jer prema njenim rečim "to je veština, a ne znanje".

1 / 4 Foto: Facebook/Hadzi Ivana Stosic

Iako se sa porodicom i drugarima sporazumeva pisanjem, njeno izražavanje na nivou je odraslih, te upotrebljava reči koje njeni vršnjaci ni ne znaju šta znače.

Njen talenat i posvećenost učenju su izuzetni i zaslužuju da budu prepoznati i podržani.

Autizam je doneo mnoge izazove u njen svakodnevni život, ali njena neverovatna snaga i sposobnost da se izrazi kroz brojeve, zadatke i pisanje pokazuje koliko je posebna. Nažalost, bez naše podrške, njen potencijal može ostati neostvaren.

Inače, dijagnoza atipični autizam uspostavljena joj je kada je imala malo više od godinu dana. "Strašnu" dijagnozu uspostavio je načelnik dnevne klinike u Tiršovoj, dečiji neurolog dr Dimitrije Nikolić. Tada, kako kaže njena mama Ivana Stošić za Espreso, kreće njihovo lutanje. Najteže je bilo prihvatiti. A kada su prihvatili, krenula je i borba. Lečenje ju je vodilo do Engleske, Irske, Slovačke, uz stalno praćenje terapeuta, ali pomaka nije bilo. Sve dok porodica nije čula za svetski priznatog naučnika Šejka Makarova. Tada je počelo kliničko lečenje u Ukrajini gde je porodica sa malenom boravila svakog meseca.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

"Nismo odustajali, sve smo podredili tome da njoj pomognemo i nađemo rešenje. Ja nisam htela da verujem u to da u 21. veku nema leka i nema pomaka. I nisam pogrešila. Zahvajujući naučniku Šejku Vivijen je počela da jede čvrstu hranu, a koju nije jela do svoje 5. godine. Tada sam poverovala u čuda i znala da će jednog dana i progovoriti", priča Ivana za Espreso.

U svojoj borbi nailazili su na mnoge prepreke, ali i na dobre ljude i još bolje stručnjake koji su im ulivali nadu. Jedna od njih je Gordana Tomić, terapeutkinja u savetovalištu u Domu zdravlja Vranje, ali i terapeutkinja Miljana Tomić koja im je tokom godina postala i porodični prijatelj. Porodica Linč-Stošić im je neizmerno zahvalna za razumevanje, trud i strpljenje koje su imale tokom borbe za malu Viv.

I mi možemo pomoći ovoj izvanrednoj devojčici da raste i razvije svoj neverovatan potencial. Lečenje i terapije su joj potrebne svakodnevno, ali nisu nimalo jeftine.

Jedina šansa da progovori je odlazak na lečenje u Ameriku, ali od toga je deli velika suma novca, odnosno šest miliona dinara, koje porodica nema.

Do sada je preko Fondacije “Humanost bez granica“, ali privatnim uplatama, angažovanjem njene škole, divnih ljudi putem bazara da Vivijen progovori prikupljeno oko 2,6 miliona dinara, ali potrebno je još mnogo.

Pomozimo Vivijen da progovori i svoju genijalnoj ispolji u punom sjaju.

Upiši 163 i pošalji SMS na 2407

Uplatom na račun 160-6000001695573-10, svrha doznake 163

Uplatom n devizni računa 160-6000001695988-26

IBAN: RS35160600000169598826

Oni koji žive u Bosni i Hercegovini mogu da pomognu pozivom na broj 17103, koji se naplaćuje 2KM.

Bonus video:

01:09

Novaku (15) je potrebna naša pomoć!

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.