VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Besplatne udžbenike dobijaju dve grupe učenika
Udžbenici, Foto: Zorana Jevtić

ŠKOLARCI

VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Besplatne udžbenike dobijaju dve grupe učenika

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o finansiranju udžbenika iz budžeta države za dve grupe učenika.

Objavljeno: 14:36h

Kako je navedeno u saopštenju,Vlada Srbije donela je Odluku o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije za školsku 2024/2025. godinu, koja se odnosi na finansiranje i sufinansiranje pripreme ili nabavke i dodele udžbenika i priručnika, pre svega za učenike i polaznike koji su socijalno i materijalno ugroženi, kao i za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Ovom odlukom, za koju su opredeljena sredstva u iznosu od 792.000.000 dinara, Ministarstvo prosvete nastavlja realizaciju projekta "Nabavka nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove" i u novoj školskoj godini.

Vaučeri za lekove licima koja boluju od retkih bolesti

Udžbenik
Udžbenikfoto: Profimedia

Podsetimo, pored ovoga na današnjoj sednici donesena je odluka i o dodeli vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava licima koja su obolela od retkih bolesti, o dodeli vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju licima koja su obolela od retkih bolesti i o isplati jednokratne novčane pomoći porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti.

Vlada je donela Zaključak o usvajanju Strateškog plana za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije u Republici Srbiji za period 2024-2026. godine.

Evropska unija, u cilju modernizacije društva i dostizanja standarda „porodice“ evropskih zemalja, državama kandidatima pruža savetodavnu podršku i finansijsku pomoć, a kao direktan finansijski doprinos Srbiji, u procesu priprema za punopravno članstvo i dostizanje standarda Unije, na raspolaganju su sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) namenjena kvalitetnijem sprovođenju potrebnih reformi, usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i unapređenju rada pravosudnog sistema.

Republika Srbija je preuzela obavezu da osigura odgovorno korišćenje tih sredstava i da uspostavi sistem kontrole kako bi se potencijalne nepravilnosti i prevare pravovremeno uočile.

Bonus video:

02:36

ISPOVEST MAJKE: Zbog OVE nemarnosti je moje dete od šest meseci dobilo male boginje! Epidemiolog: Ovo je nedopustivo u sistemu!

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.