"ČIM UPRLJAJU RUKE IDU NA IZLAZNA VRATA": Ljuboje za smenu napravi 100 tepsija BUREKA i 1 stvar mu nije jasna! FOTO
Ljuboje Smolović, Foto: RINA

čuveni pekar iz čačka

"ČIM UPRLJAJU RUKE IDU NA IZLAZNA VRATA": Ljuboje za smenu napravi 100 tepsija BUREKA i 1 stvar mu nije jasna! FOTO

Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata

Objavljeno:

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom. Čačanin Ljuboje Smolović vrhunski je majstor svog zanata, ispod njegove ruke do sada je izašlo na hiljade vrućih bureka i specijalizovao se samo za njegovo pravljenje. Takvih kao on, danas je malo.

- Po meni, sve drugo sem bureka je dosta teže praviti jer onaj koji pravi peciva, mora da radi čitavu noć. Za burek, ustaneš malo ranije.. oko tri sata, treba da se zamesi testo, zatim odstoji u zavisnosti od temperature da upije masnoću kako bi poslo moglo da se baca i razvuče u tanke korice. Veliki giganti u našoj oblasti, nekada su obučavali po 10 mladih pekara od kojih je nekolicina ostajala u poslu i dobijala titulu mastora, danas bar u našem gradu možeš na prste da ih nabrojiš", kaže za RINU Ljuboje.

Ljuboje Smolović
Ljuboje Smolovićfoto: RINA

Ovim poslom bavi se godinama unazad i kao svršeni srednjoškolac krenuo je stopama svog oca zaposlivši se tada kao pripravnik u pravljenju testa. Odmah je znao da je to njegova budućnost, a pekarska uniforma postala je sasatvni deo njegovog života sve do danas.

- Kao malo na kom mestu svidelo mi se u pekari tada samo iz jednog ragloga što je bila redovna plata, verovatno sam zbog toga ovaj posao i zavoleo, imao sam od koga da naučim. Nakon dugog niza godina koje sam proveo u proizvodnji, shvatio sam da je najbolja stvar u pekrastvu praviti burek i tako ostao da mesim preko 25 godina", rekao je ovaj majstor.

Ljuboje Smolović
Ljuboje Smolovićfoto: RINA

Ljuboje kaže da procedura pravljenja bureka nije komplikovana, ali da posao ipak mora da se voli kako bi se obavljao dugi niz godina.

- Mladi ljudi vrlo lako odustanu od toga da postanu buregdžije, jer pored radnog vremena koje traje nekada i po 12 sati, dok ne steknu znanje da burek prave na taktiku i umeće umesto na snagu, dok to shvate već su vratili kecelju i krenuli na vrata", rekao je Ljuboje.

Ljubojev burek
Ljubojev burekfoto: RINA

Neka norma koja je prosečna jeste da se napravi devet tepsija za sat vremena, što znači da se u jednoj smeni koja traje deset sati napravi i do 90 tepsija.

- Ja kada sam bio u punoj snazi, ne gledajući na sat koliko radim, pravio sam i do 400 tepsija dnevno kada se burek izvozio za Nemačku i druge zemlje", priseća se ovaj Čačanin i otkirva male tajne velikih majstora u spremanju ovog specijaliteta.

Ljuboje na svom radnom mestu
Ljuboje na svom radnom mestufoto: RINA

- Koru moraš da bacaš sve dok je toliko ne istanjiš da bude kao list papira. Svaki novopečeni, majstor misli da je dovoljno dva puta da testo baciš i to postaje burek, ako hoćeš da napraviš dobar produkt moraš da se pomučiš. Burek ne sme da ima težinu, već tankoću", zaključuje Ljuboje.

Bonus video:

02:24

VLADA PEKAR SA DEVET ŽIVOTA! Poslušajte NEVEROVATNE situacije u kojima jeizvukao živu glavu: Slavim sve te rođendane

(Espreso / RINA / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.