za pohvalu
MIKI ZAVRŠIO 2 FAKULTETA, ALI SE ODLUČIO ZA ŽIVOT NA SELU: Sa majkom razvio unosan biznis - i turisti im dolaze
Pored krava, imaju i veliko imanje, na kom se nalazi i polje pšenice, od koje prave brašno za njihove pite
Miki Milošević i njegova majka prave i dostavljaju pite širom Srbije. U pitanju je kuvana pita sa domaćim mlekom koje dobijaju od njihove krave, a takođe prodaju i burek sa mesom.
Oni žive u selu Kalimanići u podnožju Tare, nedaleko od Bajine Bašte. Ovaj vredni momak završio je dva fakulteta, ali se ipak odlučio za život na selu.
Pored krava, imaju i veliko imanje, na kom se nalazi i polje pšenice, od koje prave brašno za njihove pite.
Nakon što procede mleko, naprave sir, koji kasnije koriste za pitu.
- Pored sira koji pravimo za pitu, pravimo i planinski punomasni sir, i šaljemo ga u kantama. Najstariji sir se stavlja na sam vrh, mladi je pri dnu, pa kako ga ljudi troše, tako i sir sazreva - objašnjava Miki.
U ponudi su dve vrste pite, odnosno gužvara i pita koja se razvlači na čaršav. Druga se maže uljem, a prva se razvija na brašnu.
- Izrada pita je tradicija naše porodice. Od babe sam naučio da pravim gužvaru, a od majke ovu koja se razvlači na čaršavu - nastavlja on.
Preliv koji se koristi za pitu gužvaru su kajmak, voda, mleko i mast, a svi pomenuti sastojci su iz domaće radinosti.
- Nakon što se kajmak ocedi, uzima se jedna kašika i stavićemo vodu koju sam ostavio da se kuva. U zagrejanu vodu dodajem mleko da zajedno proključaju, posle čega dodajem kašiku masti i kajmaka. Sve to se preliva preko pita - objašnjava Miki.
Cena pite sa mesom ili sa domaćim sirom je 1.200 dinara po kilogramu.
Pored ovog posla, izdaju i sobu u kući staroj 100 godina, koja je preneta iz susednog sela. U njoj vole da ugoste i turiste.
Bonus video:
(Espreso/Kurir/Youtube/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!