JNA JE IMALA SUPER TAJNO ORUŽJE! Vojnici svedoče o njegovom neverovatnom dejstvu, nikad ne biste pogodili o čemu je reč!
Foto: Wikipedia

EVO kako je to bilo

JNA JE IMALA SUPER TAJNO ORUŽJE! Vojnici svedoče o njegovom neverovatnom dejstvu, nikad ne biste pogodili o čemu je reč!

Napokon je procurelo najtajnije oružje JNA
Objavljeno: 20:02h

Pohvala mesnom naresku

- Jugoslavensku narodnu armiju služio sam, kak se to veli, 1982. u Svilajncu u središnjoj Srbiji. U tom kraju dobro se jede, sve te stvari od kojih su Srbijanci napravili brand: jagnjeće čorbice, bele, dimljene i punjene vešalice, leskovačke mućkalice, gibanice, šopska, srpska i ostale salate, jaretina, teletina i ostalo u saču, Karađorđeva šnicla... Nijedan izlazak u grad nije prošao bez ozbiljnijeg prežderavanja u odličnom restoranu "Kod Cuneta".

Sa žalošću, međutim, konstatujem da sam u vojničkoj menzi jeo uglavnom splačine. I to ne zato što sam izbirljiv po pitanju hrane, niti zato što je kulinarska strategija JNA bila serviranje splačina vojnicima, već zato što me je sudbina bacila u kasarnu za obuku pekara, kuvara i hidrotehničara.

Meni je zapalo potonje, hidrotehnička služba - moji drugovi i ja uz pomoć nekih naprava vodu obližnjih reka Resave i Morave pretvarali smo u tobože pitku vodu; "naša" voda je nakon pijenja redovno izazivala određene želučane tegobe, koje smo posle lečili domaćom šljivovicom.

foto: giphy, eat

Hrana u menzi bila je, priznajem, ipak bolja od naše vode. Stvar je u tome što je obuka kuvara trajala 3 meseca. Jesti hranu koju pripremaju momci koji pre toga nisu skuvali ni jaje nije neko iskustvo; prvih nedelja u menzu se išlo s grčem u želucu, kako je vreme odmicalo stvar se popravljala, i baš kad bi momci naučili da kuvaju odlazili su u prekomandu, a na njihovo mesto dolazili su novi splačinari, kako smo ih zvali, i kulinarski točak se nastavljao vrteti. Dobro se jelo samo u onih nekoliko dana prihvatanja mladih vojnika, kad su kuhinju preuzimale kuvarske "džombe".

Neću nikad zaboraviti ukus čorbe od fazana. Zapovednik kasarne u kasarni je, blizu kantine, držao u ogradi desetak svojih ljubimaca fazana. Najdraži mu je bio fazan kojeg je zbog boje perja nazvao Zlatanko. Jedno popodne sedili smo u hladovini tamo kod fazana, pijuckali pivo i gluvarili.

foto: pixabay.com

Momak iz Zadra, čini mi se da se zvao Tonči, kamenčićima je gađao fazane, bez ikakve namere da im pričini zlo. Dogodilo se, međutim, da je jednim kamenčićem pogodio Zlatanka u glavu, ovaj je pao, i nije se više digao. Očito je bio pogođen u onu vrlo osetljivu tačku na glavi, koju imaju svi, životinje i ljudi. Završio je, velim, u loncu. Iz tog vremena potiče moja slabost prema konzerviranim mesnim narescima.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.