JNA JE IMALA SUPER TAJNO ORUŽJE! Vojnici svedoče o njegovom neverovatnom dejstvu, nikad ne biste pogodili o čemu je reč!
Foto: Wikipedia

EVO kako je to bilo

JNA JE IMALA SUPER TAJNO ORUŽJE! Vojnici svedoče o njegovom neverovatnom dejstvu, nikad ne biste pogodili o čemu je reč!

Napokon je procurelo najtajnije oružje JNA
Objavljeno: 20:02h

Škembići

Očišćen goveđi/juneći želudac naliti vodom u posudi za kuvanje, dodati šargarepu, peršunov i celerov koren, četvrtinu crnog luka, deo belog luka, biber u zrnu, lovorov list i so, te kuvati dok želudac ne omekša. Kuvani želudac iseći na kockice. U posudi zagrejati mast pa dodati slaninu i crni luk. Dodati brašno pa ostatak belog luka, papriku u prahu, dodatak jelima, koncentrovani sok od paradajza, sve promešati i preliti vodom u kojoj se kuvao želudac. Kuvati 20 minuta i dodati isečeni želudac i kuvati još 10 minuta. Začiniti i poslužiti.

Krompir sa spanaćem

U deo masnoće dodati luk i pržiti da porumeni. Dodati papriku u prahu i beli luk, dodatak jelima pa na kocke isečeni krompir. Politi toplom vodom i pustiti da prokuva. U posebnoj šerpi ili kazanu blansirati očišćeni spanać, ocediti i krupnije iseći. Kada krompir prokuva, dodati isečeni spanać i pustiti da kuva dok krumpir ne omekša (15 minuta). Posoliti, dodati koncentrovani sok od paradajza i jelo zapržiti zaprškom napravljenom od preostalog brašna i masnoće. Jelo sa zaprškom kuvati još 20-30 minuta.

foto: pixabay.com

Kačamak palenta

U toplu vodu (2 dl) dodati mast i so i zagrevati do stepena ključanja. Kada voda počne da struji dodati kukuruzno brašno (50 grama) instant i kuvati na tihoj vatri uz stalno mešanje 3-5 minuta. Kačamak palenta se služi kao samostalno jelo sa mlekom, kiselim mlekom, jogurtom ili kao prilog uz paprikaše, gulaše, perkelte, dinstana i špikovana mesa, ribu i slično. Deli se ravnom francuskom kašikom. Ovaj normativ obezbeđuje oko 250 grama gotovog jela.

Pilav

U deo vrele masti dodati seckani luk i pustiti da porumeni. Na poprženi luk dodati konzervirani đuveč i dodatak jelima. U posebnoj posudi na deo vrele masnoće dodati prebrani pirinač i pržiti ga da glazira. Zatim zaliti pripremljenom tečnošću sa đuvečom koji ključa. Normalno posoliti, dodati samleveni biber, peršunov list, promešati i ostaviti da kuva 20-30 minuta. Posle toga skinuti s vatre i ostaviti da odstoji 10-20 minuta da pirinač nabubri i upije tečnost.

foto: pixabay.com

Papazjanija

U pogodne posude staviti na kocke isečeni krompir, zatim dodati: isečeni luk, šargarepu na kolutove, kupus isečen na kriške, peršunov list, celerov koren i list, beli luk, goveđe meso isečeno na kocke, konzervirsanu boraniju, konzervisan đuveč, koncentrovani sok od paradajza razmućen u malo tople vode, papriku u prahu i masnoću. Sve dobro izmešati, politi vodom, s tim da tečnost dopre na 2/3 visine od složenih artikala. Posude poklopiti i kuvati dok svi artikli ne omekšaju.

Makarone na mornarski način

U vrelu mast dodati suvu slaninu, sečenu na kockice, malo je propržiti pa dodati seckani luk. Na proprženu slaninu i luk dodati dodatak jelima i beli luk pa dodati paradajz sečen na kriške. Dinstati dok paradajz ne omekša. Isključiti špret, posoliti i pobiberiti i staviti sitno seckani peršunov list. U ključaloj vodi skuvati makarone 10-15 minuta uz povremeno lagano mešanje. Isključiti špret i ostaviti 10-15 minuta da testenina nabubri.

Makarone i sos sjediniti i izmešati.

foto: pixabay.com

Puding od vojničkog dvopeka

Dvopek izrendati pa u njega dodati razmućena jaja i dobro izmešati. Ovu masu sipati u proključalo mleko u koje je prethodno dodat šećer i vanilin šećer. Sve zajedno kuvati uz stalno mešanje 5-10 minuta. Skinuti s vatre pa preručiti (kutlačom od 2,5 dl) u šolje koje prethodno treba nakvasiti hladnom vodom. Kada se puding u šoljama potpuno ohladi i zgusne, presuti ga u male tanjire i preliti voćnim sirupom.

(Espreso.co.rs / express.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.