JNA JE IMALA SUPER TAJNO ORUŽJE! Vojnici svedoče o njegovom neverovatnom dejstvu, nikad ne biste pogodili o čemu je reč!
Foto: Wikipedia

EVO kako je to bilo

JNA JE IMALA SUPER TAJNO ORUŽJE! Vojnici svedoče o njegovom neverovatnom dejstvu, nikad ne biste pogodili o čemu je reč!

Napokon je procurelo najtajnije oružje JNA
Objavljeno: 20:02h

JNA KUVAR (*Jelovnik Jugoslovenske narodne armije prenosimo u orginalu, onako kako je napisan)

Vojnički pasulj

Probran pasulj držati u hladnoj vodi 1-3 časa. Ocediti pa kuvati 10-15 minuta od ključanja. U međuvremenu na deo vrele masnoće dodati sitno seckani luk i šargarepu, malo propržiti pa dodati goveđe meso isečeno na kocke. Iz prokuvanog pasulja ocediti vodu, dodati prodinstane sastojke kuvati dok sve ne omekša. Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i kuvati da blago porumeni. Dodati začine. Kada pasulj omekša dodati lovorov list, začine, koncentrat paradajza i kuvati još 20-30 minuta.

Musaka od krompira

U delu vrele masnoće pržiti sitno iseckani luk. Zatim dodati mleveno meso i dinstati. Isključiti šporet, dodati papriku u prahu, dodatak jelima, biber, peršunov list, posoliti i odložiti. Krompir oljuštiti, oprati, iseći na kolutove i posoliti. U podmazane plehove slagati sloj krompira, sloj mesa, sloj krompira. Voditi računa da se ravnopravno raspodeli, a debljina musake da bude 6 cm. Sve peći, dok krompir ne omekša, a tada ga zaliti "rojalmasom" od razmućenih jaja i mleka. Peći dok musaka ne postane zlatnožuta.

foto: pixabay.com

Popara sa sirom

U pogodne posude ili kazane naliti određenu količinu tople vode (2,5 do 3 dl) pa dodati margarin (5 g), mast ili ulje (10 g) i so (po ukusu) i zagrejati do stepena ključanja, zatim dodati hleb (150 grama) isečen na sitne komadiće i kuvati na tihoj vatri uz stalno mešanje oko pet minuta. Potom dodati usitnjeni beli sir (100 g), dobro izmešati, po potrebi posoliti i deliti ravnom francuskom kašikom. Ovaj normativ obezbeđuje oko 500 grama gotovog jela.

Svinjska mućkalica

Na deo vrele masnoće dodati sitno seckani luk, malo propžiti pa dodati papriku u prahu i svinjsko meso isečeno na rezance. Dinstati pa dodati začine, koncentrovani sok od paradajza, politi vodom i kuvati 10 minuta. Dodati svežu papriku i paradajz sečene na rezance i kuvati dok svi artikll ne omekšaju. Isključiti šporet, posoliti i dodati samleveni biber. U međuvremenu od ostatka masnoće i pirinača pripremiti dinstani pirinač po recepturi.

foto: pixabay.com

Kendle od džigerice

U pogodnom sudu ulupati penasto odgovarajuću količinu masti ili margarina. Zatim dodati žumanca i sve zajedno mutiti dok se ne dobije ujednačena smesa. U ovu masu dodati samlevenu jetru i slezinu, pšenični griz ili prezlu, brašno, beli luk i čvrstu penu od belanaca. Sve mešati dok se ne dobije ujednačena masa. Staviti u frižider na 30-60 minuta. Formirati knedle kašikom i stavljati ih u supu koja polagano vri. Kendle se kuvaju 10 minuta od stavljanja zadnje knedle.

Ćulbastija

Goveđe/juneće meso očistiti od žigova i eventualne spoljašnje nečistoće i odvojiti od kostiju i žila. Veće komade premazati uljem i ostaviti na hladnom mestu na 24 časa. Odležalo meso ravnomerno iseći u vidu šnicli. Isečeno mesto istucati, posoliti i pobiberiti. Pripremljeno meso peći na plotni od štednjaka ili roštilju, s tim što plotnu ili roštilj treba premazati uljem. Kada ćulbastija porumeni s jedne strane, okrenuti je na drugu da porumeni. Servirati sa seckanim crnim lukom.

Natur šnicla

Meso iseći na podjednake šnicle vodeći računa da se mišićna vlakna ne seku uzduž već popreko. Šnicle istucati s jedne strane, posoliti i tucanu stranu uvaljati u brašno. U vrelu masnoću stavljati tucanu i pobrašnjenu stranu i pržiti da porumene. Šnicle prevrnuti dok ne porumene i s druge strane. Kad se šnicle isprže u istoj masnoći popržiti brašno koje je ostalo da porumeni, podliti vodom da se dobije 1 dl po osobi, vratiti šnicle u posudu te kuvati dok meso ne omekša.

foto: pixabay.com
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.