ZANIMLJIVA PRIČA
ZAŠTO SRBI ZA BOŽIĆ JEDU BAŠ SVINJSKO PEČENJE? Ovo vam na pamet ne bi palo, TURCI ZASLUŽNI ZA OKRETANJE RAŽNJA...
Običaj datira još iz vreme Turaka...
Veliki božićni post završava se dolaskom Božića. Podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli. Ali, kada dođe 7. januar, odn. Božić, post prestaje i ljudi mogu da se omrse. Česnica i pečenica (praseće pečenje) nas čekaju na stolu. Ali, zašto baš svinjetina za Božić, ne uzimajući u obzir da je ona najčešće pečenje u Srbiji?
O tome, zapravo postoji veoma zanimljiva priča, piše Istorijski Zabavnik. Od 15. veka pa sve do ponovnog sticanja nezavisnosti u 19. veku, Srbi su živeli pod turskom upravom. U ovom periodu age i begovi imali su pravo da u bilo kom trenutku ušetaju u kuće srpskog stanovništva i traže hranu za sebe i konje, kao i druge potrepštine.
U slučaju kada bi domaćin odbio neki zahtev, Turci bi se svetili celoj porodici, a neki od slučajeva strašnog zuluma zapamćeni su do danas. Upravo u ovo vreme, priča kaže, rodio se i običaj da Srbi za Božić jedu svinjsko pečenje.
"Postoji legenda da su Srbi, kako bi ih Turci za ovaj veliki praznik ostavili na miru, počeli da pripremaju svinjetinu i to na ražnju, u dvorištu, ispred kuće, da svi vide i osete. Kako je Turcima bilo zabranjeno da jedu ovo meso, a čak i da uđu u dom gde se svinjetina sprema, morali su da za BožIć zaobiđu srpske domove", kaže za istoričar Stanislav Sremčević i dodaje da su Srbi, dok su jeli jagnjetinu za praznike često ostajali bez nje jer bi im je Turci otimali.
Sa svinjskim pečenjem, Srbi su obezbedili da Božić provedu u miru i bez neželjenih gostiju, a vremenom se, prema predanju, običaj proširio i na ostale velike hrišćanske praznike.
"Verovatno je da u priči ima malo istine jer su Srbi i u drugim slučajevima nalazili načina da izvdraju turskim osvajačima. Iako je nju danas nemoguće potkrepiti istorijskim izvorima, svakako je reč o simpatičnoj božićnoj legendi", zaključuje Sremčević.
Zato kada danas sednete za prazničnu trpezu i na njoj nađete svinjsko pečenje, uz čašicu (ili dve) ispričajte prijateljima i porodici priču o svinjetini, Srbima i Turcima.
Srećan Božić i Hristos se rodi!
Bonus video:
(Espreso/ Mondo/ Istorijskizabavnik.rs/ Prenela: T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!