20. kupusijada
JOŠ MALO DO "ŽURKE GODINE": Čuveni SVADBARSKI KUPUS u Mrčajevcima svake godine proba oko 100.000 ljudi!
I ovoga puta upriličen je bogat kulturno-umetnički program
Čuvena Kupusijada održava se već tradicionalno svakog trećeg vikenda u septembru u Mrčajevcima kod Čačka, a to ove godine podrazumeva da će gastronomska manifestacija da traje od 15. do 17. septembra.
Nastala je 2002. godine i takmičarskog je karaktera, a u "svadbarskom kupusu" tokom tri dana uživa prosečno oko 100.000 gostiju, a pripreme se jela od 50 tona kupusa.
U zemljane lonce koji su iznutra podmazani domaćom mašću, slaže se red kiselog kupusa, red junetine, pa opet red kupusa, red svinjetine, još jedan red kupusa, a po njemu ovčetina i sve tako do vrha lonca.
Između slojeva se dodaje slatka i ljuta aleva paprika, lorberov list, crni luk, biber u zrnu i začini koji predstavljaju kulinarsku tajnu svakog takmičara. Smatra se da što je više vrsta mesa u loncu, kupus je bolji. Sve se to krčka na tihoj vatri od bukovih cepanica u trajanju od nekoliko sati (što zavisi od veličine lonca).
I ovoga puta upriličen je bogat kulturno-umetnički program. Između ostalih, u subotu veče pevaće Radiša Urošević, dok će u nedelju nakon proglašenja pobednika 20. Kupusijade na binu će izaći Gordana Lazarević.
Još nije poznato koliko će koštati porcija svadbarskog kupusa.
Bonus video:
(Espreso / Kurir.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!