NOSTALGIJA
OVO SU STARA ZABORAVLJENA BALKANSKA JELA: Prisetite se recepata iz bivše JUGE kojima nećete odoleti
Preko smo stavili mariniranu piletinu, može da ide i svinjsko, juneće, neki biftek
Manje poznata, stara, balkanska jela ostala su zaboravljena i pravo je vreme da se prisetimo nekih od njih.
"Zašto su ljudi koji su dolazili da žive u Beograd, između ostalog i moji preci, zašto su ta neka jela ostavili tamo odakle su krenuli.
To je makedonska, uslovno rečeno, pica. Jelo koje se pravi uglavnom u pekarama od testa koje se generalno koristi za hlebove i kifle. Preko smo stavili mariniranu piletinu, može da ide i svinjsko, juneće, neki biftek.
Ono što mu daje specifičan šmek, po kome se i zove pastrmalija, to je suvo meso, stelja, sušena ovčetina.", priča Nebojša Anđelković za BBC na srpskom.
- "Jako mi se dopada ideja da u maloj grupi sa profesionalnim kuvarom može da naučiš da spremiš neka jela na koja ne nailaziš svakoga dana. Za koja nikada do sad nisam čula, a kamoli probala", priča Ljubica Garić za BBC.
SOGAN DOLMA, bosansko jelo
"Drugo jelo su bile sogam dolme, punjeni luk sa junećim mesom. Dobro smo ih natopili puterom, kuvani su u dosta putera. Na kraju smo ih prelili limunovim sokom pred serviranje.", priča Nebojša Anđelković.
TRLJANICA, staro srpsko jelo
Trljanica je autentična salata iz vranjske kuhinje.
Sastojci:
Salata se pravi u nekoliko različitih oblika, zavisno od doba godine.
U leto se pravi od ispečenih i iseckanih paprika sa dodatkom mladog crnog luka, začina i ulja.
Zimi se pravi od suvih iseckanih paprika sa prazilukom, začinima i uljem, ili od ajvara i praziluka, sa dodatkom začina i ulja.
Salata je odličan prilog uz meso, pečenje ili roštilj, piše Vikipedija.
"Uz njih je išla trljanica salata, ona je specifična za jug-jugoistok Srbije. Pravi se od praziluka i suvih paprika koje se pomešaju uz dodatak sira, koji nije obavezan.", priča Nebojša Anđelković.
"Apsolutno ću sve da isprobam da napravim kod kuće zato što su recepti jednostavni, a namirnice je lako nabaviti. Sve je preukusno i vredi biti dva sata u kuhinji zbog toga.", konstatuje Ljubica Garić.
ZAPEČENE PALAČINKE SA ORASIMA I MLEKOM
Staro, zaboravljeno jelo iz Srbije.
"Na kraju smo završili veče sa palačinkama zapečenim sa orasima i mlekom. To je jedan izuzetan slatkiš. Ti generički meniji koji su u našim nacionalnim restoranima, koji se uglavnom svode na jela sa roštilja, gotova jela i jela po porudžbini, koja su maltene svuda ista, trebalo bi da se promene, jer zaista imamo bogatu kulturu ishrane koja je ostala iza nas."
(Espreso/Lepote Srbije/BBC na srpskom)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!