EVO ŠTA NAS UBIJA!
OVO SU SRPSKE GASNE KOMORE: Da li i vi umirete od bele smrti? (FOTO)
Beograd je u prošlosti imao samo nekoliko pekara. Danas privatnih pekarskih radnji ima na svakom ćošku, a tradiciju ovog starog zanata uspeli su da sačuvaju samo pojedini pekari. Poslednjih godina naše tržište je zatrpano novim pekarama i kioscima brze hrane.
OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!
Ipak, neke stvari su se promenile. Umesto kifli i đevreka, sada su popularne pice, rol viršle i neizostavna koktel peciva. Reklo bi se "kul peciva" zauzimaju tržište.
Preko 50 odsto zaposlenih u Srbiji se zbog nezdrave ishrane ugojilo i više od deset kilograma od kada su počeli da rade, rezultat je jednog od istraživanja Infostuda. Većina zaposlenih doručkuje u pekarama, a preko 20 odsto zaposlenih i doručak i ručak kupuje u lokalima brze hrane.
U Srbiji posluje više od 7.000 pekara od kojih se oko 2.000 nalaze u Beogradu. Po svemu sudeći, možemo doći do zaključka da je zbog nagle ekspanzije pekarskih radnji u poslednjih deset godina, 90 odsto pekara "priučeno".
No, dok jedemo ono što nam mese, zapitamo li se šta to radi našem telu? Naročito ako jedemo svakodnevno.
Nada Macura kaže za Espreso da je najveći problem u tome što se u poslednje vreme pojavilo mnogo kontradiktornih stvari o zdravoj ishrani i da su ljudi sada zbunjeni.
- Počeli smo da lutamo jer ne postoje pravila. Danas imate puno rešenja oko istih problema i ljudi ne znaju šta da slede. Savetujem građanima mnogo kretanja, pešačenja i da izbegavaju takozvane "bele smrti". Suština je u umerenosti. Čovek nije ptica pa da jede samo semenke, ali ne treba da preteruje ni u suprotnom pravcu, već samo umereno - kaže Macura.
Nutricionista i specijalista za Javno zdravlje, Tanja Bakrač kaže za Espreso da svaki čovek mora da odvoji vreme kako bi se zdravo hranio.
- Ljudi se žale na nedostatak vremena, ali vremena uvek ima za ove stvari. Oni mogu da posećuju pekare, ali da biraju peciva sa celim zrnom i biljnim vlaknima zbog boljeg varenja. Takođe, tamo gde mogu neka biraju žitarice bez glutena, a to su proso, heljda, pirinač i kukuruz.
Tanja takođe naglašava da svako ko je u mogućnosti treba da mesi domaći hleb.
- Imate sada razne vrste brašna, poput pirinčanog na primer. Ako sami umesite hleb, znate tačno šta ste stavili u njega i što je najbitnije, nema aditiva. Ipak, ukoliko morate da jedete u pekari, birajte manje loša rešenja.
Ona dodaje da ljudi ne treba da podležu instant rešenjima i da se čuvaju loših kombinacija hrane poput proteina i ugljenih hidrata.
(Jelena Jovanović)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!