ESPRESO NA SLANINIJADI U KAČAREVU: Otkrili smo TAJNU vrhunske ADIDAS SLANINE sa 4 REDA, a OVO su CENE! (FOTO)
Slaninijada, Foto: Tamara Trajković

36. slaninijada

ESPRESO NA SLANINIJADI U KAČAREVU: Otkrili smo TAJNU vrhunske ADIDAS SLANINE sa 4 REDA, a OVO su CENE! (FOTO)

Ekipa portala Espreso posetila je Kačarevo i čuvenu Slaninijadu, a otkrili smo i tajnu vrhunske slanine koja "priča sto jezika"

Objavljeno:

Pakao za vegeterijance i raj za gurmane. Tako se, ukratko, može opisati "Slaninijada" koja se tradicionalno održava u Kačarevu.

Ekipa portala Espreso posetila je mesto koje je ovih dana gurmanska prestonica Srbije, a otkrili smo i tajnu vrhunske slanine koja "priča sto jezika".

Dok se probijamo kroz masu ljudi koja ide od štanda do štanda i isprobava razna čudesa od mesa, nozdrve nam mami opojni miris roštilja, a sve je proraćeno narodnom muzikom koja "grmi" sa zvučnika.

Na 36. "Slaninijadi" učešće je uzelo više od 400 izlagača, a u periodu trajanja manifestacije od 16. do 19. februara, očekuje se više od 100.000 posetilaca.

Ljubitelji mesa i mesnih prerađevina ova četiri dana mogu da uživaju uz najlepše mirise suvomesnatih proizvoda u hali i na štandovima na platou ispred Mesne zajednice i uz raznovrstan prateći program manifestacije.

Organizovano je i tradicionalno takmičenje za najbolju domaću i industrijsku slaninu.

Najbolja slanina se birala u četiri kategorije – domaća, najdeblja, zanatska, industrijska i slanina od mangulice.

Posetioci su nam otkrili da se rado vraćaju u Kačarevo i da jedva čekaju kupovinu i degustaciju na štandovima.

Primećuju i da su cene više za 100, 200 ili 300 dinara u odnosu na period pre korone. Ali, ne žale se. Uvek se nešto može naći da se brk omasti.

Ni izlagači nemaju mesta žalbama. Kupaca ima, kao i bogate ponude - od slanine, preko konjskih kobasica do paštete od čvaraka.

- Već šesti put gostujem na "Slaninijadi" u Kačarevu. Sve domaće, tradicionalne proizvode pravim na starinski način kao što su nekada naše bake i dede sušili, kako je Bog rekao. Najviše se prodaje suva slanina, pečenica, suvi vrat, domaća i sremska kobasica, kaže Mihajlo Skenderović za Espreso i navodi cene na svom štandu:

- Slanina je od 1.500 do 1.700 dinara. Pečenica 1.600 do 1.700 dinara. Kulen 1.500, u prirodnom crevu, star godinu dana, je 2.000.

1 / 19 Foto: Tamara Trajković

Lutajući između brojnih štandova sa suvomesnatim proizvodima, alkoholnim pićem, rošitljem, pečenjem, pecivima i drugim đakonijama naišli smo i na zlatnog pobednika ovogodišnje "Slaninijade".

- Osvojili smo prvo mesto za domaću slaninu. Inače učestvujemo duži niz godina, a poslednjih godina smo uvek u prva tri mesta. Osim slanine pravimo i domaći kulen i sremsku kobasicu. Trenutno držimo tri najprestižnije titule u Srbiji - šampioni smo kvaliteta novosadskog poljoprivrednog sajma, pobednici "Sremske kulenijade" u Erdeviku i sada "Slaninijade" u Kačarevu, kaže za Espreso Saša Vojnović iz Kuzmina.

Pitali smo i da nam otkrije tajnu uspeha porodičnog gazdinstva Vojnovići i kako im polazi za rukom da pokupe sve prestižne titule.

- Tajna je u našoj posvećenosti poslu. Radimo sve kako treba da se radi. Imamo zaokružen ceo proces proizvodnje, sami proizvodimo hranu, tovimo svinje, sušimo, prerađujemo, kaže Saša.

Da bi slanina bila vrhunska, prema rečima ovogodišnjeg pobednika Slaninijade, važno je da mnogo toga. Zapravo sve.

- Važno je da svinje imamo taj prirodan rast, da se lepo prerade. Priroda mora da uradi sve svoje i onda nema problema, ističe naš sagovornik.

Cena pobedničke slanine je 2.000 dinara po kilogramu.

Ovakve manifestacije su važne za male proizvođače koji dobiju priluke da svoje proizvode predstave širokim narodnim masama.

- U Kačarevo smo došli iz Vojke. Radimo već godinu dana u našoj manufakturi "Dražin". Ovde smo prvi put kao učesnici. Utisci su pozitivni. Dosta je posećeno, ljudi se interesuju, vraćaju se i zadovoljni su kao i mi, kaže Željko za naš portal i dodaje da se drugog dana ove manifestacije najviše prodaju čvarci i slanina.

Na ovogodišnjem takmičenju učešće su uzeli i višestruki šampioni u proizvodnji kulena iz Šida.

Osim raznovrsne i bogate ponude suvomesnatih proizvoda, oni su izložili i sve do sada osvojene pehare i diplome kao garant kvaliteta mesa iz njihovog uzgoja.

- Prvi put smo u Kačarevu kao izlagači. Prošle godine smo bili turistički, svidelo nam se i zato smo došli ove godine. Takmičili smo i osvojili smo drugo mesto. Prvi put smo se takmičili u slanini, a inače smo dugogodišnji pobednici na "Kulenijadi", "Novosadskom sajmu", "Šidskoj kobasicijadi" itd, priča za Espreso Mladen Lemaić.

Kao i prethodni sagovornik, i Mladen nam je dao sličan savet za vrhunsku slaninu.

- Morate imati domaću proizvodnju svinja i hraniti ih domaćom hranom sa dosta ječma. Zatim odležavanje u salamuri i dugotrajan proces sušenja, otkriva Mladen Lemaić.

U našoj galeriji možete pogledati ponudu suvomesnatih proizvoda i njihove cene:

1 / 64 Foto: Tamara Trajković

U pratećem delu programa predviđeno je i nadmetanje u kuvanju gulaša, prikaz obrade svinja na tradicionalni način uz paljenje slamom, prikaz topljenja slanine „Zlatni čvarak”, takmičenje u kuvanju pasulja, kao i igra za posetioce pod nazivom „Uhvati me ako možeš – prase je pušteno – trka prasića”.

Svakog dana do nedelje, od 8 do 20 sati, neće izostajati i najširi asortiman vašarske ponude.

Mi smo se dobro zabavili, a nismo se vratili ni praznog stomaka. Počastili smo se i kilogramom čuvene "adidas slanine sa četiri reda".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.