ESPRESO RECEPT ZA NOVOGODIŠNJE MEDENJAKE: Zamirisaće vam cela KUĆA, savršeni su za POKLON! (FOTO)
Espreso novogodišnji medenjaci, Foto: Espreso

PRAZNIČNA ATMOSFERA

ESPRESO RECEPT ZA NOVOGODIŠNJE MEDENJAKE: Zamirisaće vam cela KUĆA, savršeni su za POKLON! (FOTO)

Uživajte u svojim medenjacima, koristite ih kao dekoraciju ili ih podelite sa svojim najdražima

Objavljeno: 11:38h

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja se ne raduje praznicima ili konkretno dočeku Nove godine. Kako bi se praznična atmosfera što više osetila domaćice prave razne ukrase i izmišljaju nove recepte.

Svake godine je spreman novi recept kao izazov, a dame daju sve od sebe kako bi pokazale svoja umeća u kuhinji.

Novinarke Espresa su pravile neodoljive medenjake koji predivno mirišu i još lepše izgledaju.

Pogledajte kako je izgledao čitav proces:

Ovo su sastojci koji su vam potrebni

Medenjaci:

165 g meda

60 g šećera u prahu

250 g putera (ili margarina), mi smo koristili puter

1 jaje

kašičica soda bikarbone

oko 550 g brašna (zavisi od ostalih sastojaka)

po želji cimet, đumbir, muskatni oraščić...

Glazura:

1 belance i 250 g šećera u prahu, ili ukoliko ste kupili manja jaja - 2 belanca i 350 – 400 g šećera u prahu

boje po želji

Boje za medenjake
Boje za medenjakefoto: Privatna arhiva

Postupak

Medenjaci:

Medu (ne mora da bude skroz otopljen, može biti i na sobnoj temperaturi) dodati šećer u prahu i mešati da se šećer sjedinini, otopi i dodati omekšali puter. Ne mora da se smesa skroz sjedini, ali je važno da nema velikih grudvi.

Dodati jaje i opet mešati.

U drugoj posudi brašnu dodajte kašičicu soda bikarbone i začine (cimet, đumbir, muskatni oraščić, itd.) i lepo promešajte pa polako dodajte smesi od meda i putera

Testo više neće biti za mućenje, ali će i dalje biti mekano i lepljivo. Stoga brašno dodavati postepeno pa mesiti.

Kada umesite, testo treba biti mekano i skoro lepljivo, te je možda bolje mešenje završiti na stolu.

Umotati u foliju ili kesu i staviti u frižider između sat i po i dva sata.

Brašnom posuti sto i razvući pa modlicama ili nožem vaditi medenjake.

Peći desetak minuta (zavisi od rerne) na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene.

Medenjaci
Medenjacifoto: Privatna arhiva

Glazura:

Belance ulupati u sneg.

Dodati oko 200 g šećera u prahu, smesa treba da bude gušća od jogurta.

Podelite smesu u nekoliko činijica i ostavite malo originalne smese ako vam je potrebna bela boja. U ostale činijice dodajte boje.

Ukoliko nemate poslastičarske špriceve, sipajte u kese za zamrzivač i odsecite vrhove 2mm, da kada stisnete smesa polako izlazi napolje (možete koristiti i kašike ili viljuške i čačkalice, samo vodite računa o količini smese).

Kada budete naneli jedan sloj boje, pre šaranja sačekajte da se boja stegne.

Uživajte u svojim medenjacima, koristite ih kao dekoraciju ili ih podelite sa svojim najdražima!

Medenjaci
foto: Privatna arhiva

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.