PRAZNIČNA ATMOSFERA
ESPRESO RECEPT ZA NOVOGODIŠNJE MEDENJAKE: Zamirisaće vam cela KUĆA, savršeni su za POKLON! (FOTO)
Uživajte u svojim medenjacima, koristite ih kao dekoraciju ili ih podelite sa svojim najdražima
Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja se ne raduje praznicima ili konkretno dočeku Nove godine. Kako bi se praznična atmosfera što više osetila domaćice prave razne ukrase i izmišljaju nove recepte.
Svake godine je spreman novi recept kao izazov, a dame daju sve od sebe kako bi pokazale svoja umeća u kuhinji.
Novinarke Espresa su pravile neodoljive medenjake koji predivno mirišu i još lepše izgledaju.
Pogledajte kako je izgledao čitav proces:
Ovo su sastojci koji su vam potrebni
Medenjaci:
165 g meda
60 g šećera u prahu
250 g putera (ili margarina), mi smo koristili puter
1 jaje
kašičica soda bikarbone
oko 550 g brašna (zavisi od ostalih sastojaka)
po želji cimet, đumbir, muskatni oraščić...
Glazura:
1 belance i 250 g šećera u prahu, ili ukoliko ste kupili manja jaja - 2 belanca i 350 – 400 g šećera u prahu
boje po želji
Postupak
Medenjaci:
Medu (ne mora da bude skroz otopljen, može biti i na sobnoj temperaturi) dodati šećer u prahu i mešati da se šećer sjedinini, otopi i dodati omekšali puter. Ne mora da se smesa skroz sjedini, ali je važno da nema velikih grudvi.
Dodati jaje i opet mešati.
U drugoj posudi brašnu dodajte kašičicu soda bikarbone i začine (cimet, đumbir, muskatni oraščić, itd.) i lepo promešajte pa polako dodajte smesi od meda i putera
Testo više neće biti za mućenje, ali će i dalje biti mekano i lepljivo. Stoga brašno dodavati postepeno pa mesiti.
Kada umesite, testo treba biti mekano i skoro lepljivo, te je možda bolje mešenje završiti na stolu.
Umotati u foliju ili kesu i staviti u frižider između sat i po i dva sata.
Brašnom posuti sto i razvući pa modlicama ili nožem vaditi medenjake.
Peći desetak minuta (zavisi od rerne) na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene.
Glazura:
Belance ulupati u sneg.
Dodati oko 200 g šećera u prahu, smesa treba da bude gušća od jogurta.
Podelite smesu u nekoliko činijica i ostavite malo originalne smese ako vam je potrebna bela boja. U ostale činijice dodajte boje.
Ukoliko nemate poslastičarske špriceve, sipajte u kese za zamrzivač i odsecite vrhove 2mm, da kada stisnete smesa polako izlazi napolje (možete koristiti i kašike ili viljuške i čačkalice, samo vodite računa o količini smese).
Kada budete naneli jedan sloj boje, pre šaranja sačekajte da se boja stegne.
Uživajte u svojim medenjacima, koristite ih kao dekoraciju ili ih podelite sa svojim najdražima!
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!