OMILJENO MEZE
SAVET STARIH DOMAĆINA ZA SUŠENJE KOBASICA: Mnogi PRAVE 1 GREŠKU zbog koje ISPADAJU SUVE
Da biste dobili pun i pravi ukus mesa, najbolje je kobasicu praviti od tri vrste mesa
Neko će reći da je tajna u razmeri mesa, a neko pak, da paprika i beli luk daju glavni šmek. Mi smo skupili sve dragocene savete srpskih domaćina i pred vama je receptura za najjači srpski proizvod posle rakije i ajvara.
Domaća kobasica – sastojci
Da biste dobili pun i pravi ukus mesa, najbolje je kobasicu praviti od tri vrste mesa.
7 kg svinjskog mesa (plećka)
2 kg junetina (vrat)
3 kg slanina (bez kožure)
50 g bibera (ako ste gurman, uzmite mešani biber)
200 g soli
100 g slatka mlevena paprika (po ukusu i više, daće onu lepu crvenu boju)
50 g ljute mlevene paprike
100 g belog luka
Domaća kobasica – priprema
Najpre uzmite svo meso i sameljite na krupniju rešetku, a zatim ponovo (sito od 8 mm). Što je bolje samleveno i usitnjeno, manje je grumenja u finalnom proizvodu.
Samleveno meso stavite u veliku šerpu, kao za kuvanje ajvara. Dodajte začine i počnite da mešate. Mešanje se vrši isključivo rukama, od nadole ka površini i traje između pola sata i 45 minuta, jer je toliko potrebno da se svi sastojci ujednače.
Nakon toga počinjete s punjenjem iz topa za kobasice u creva. Pazite da u crevima nema vazduha. Napunjene kobasice ostavite na hladnom dva ili tri dana. Potom idu u pušnicu na dimljenje, takođe na 3 dana (ili više, ukoliko volite šmek dima). Zatim se kače da vise na vetrovitom i hladnom mestu, kako bi se osušile do kraja. Ovako ih treba ostaviti između 20 i 30 dana i onda su gotove.
Domaća kobasica – trikovi
A sada glavni deo, tajne naših domaćina!
- pored začina, bukova drva su tajni sastojak
- dodajte toplu vodu dok dodajete luk; na 10 kg mesa ide pola litra tople vode
- od sastojaka prvo dodati so
- ako je kobasica za pečenje, onda ide 20% masnoće, ako je za sušenje, onda ide 10% masnoće
- beli luk treba iseckati dan ranije i pustiti da prenoći u vodi
(Espreso/boljazemlja.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!