KOLIKO PUTA TREBA DA SAŽVAĆETE SVAKI ZALOGAJ DA VAM NE POZLI NA SLAVI? Lekari otkrili ZLATNO PRAVILO
Hrana za slavu, Foto: Zorana Jevtić

OBRATITE PAŽNJU

KOLIKO PUTA TREBA DA SAŽVAĆETE SVAKI ZALOGAJ DA VAM NE POZLI NA SLAVI? Lekari otkrili ZLATNO PRAVILO

Gastroenterolog prof. dr Aleksandar Nagorni, objasnio je da je jedan od uzroka nadimanja brzo i nedovoljno žvakanje hrane

Objavljeno:

U doba slava, proslava i praznika, za trpezom se nađe hrane i pića u izobilju, pa se tako kako gosti tako i domaćini prepuste dobrim ukusima pa preteraju. Ipak, svako prejedanje nije dobro za želudac, a gutanje hrane mogu izazvati brojne tegobe, poput nadimanja i bola u trbuhu.

Prema rečima stručnjaka, potrebno je jedan zalogaj sažvakati 33 puta kako bi se hrana usitnila dovoljno i bila spremna za lakše varenje. Pored hroničnih bolesnika, u prethodnim danima, lekarima Hitne pomoći javljali su se i oni sa bolovima želucu, a razlog je kako kažu ili prejedanje, ili stomačni virus koji trenutno hara.

- Najviše su se javljali ljudi zbog problema sa disanjem, bilo je i poziva zbog bolova u stomaku - da li je virus ili prejedanje od slava ovih dana, ne znamo, ali je postalo učestalo prethodnih nekoliko dana. Javljali su se i srčani bolesnici - rekao je dežurni lekar Hitne pomoći.

Slava
foto: Zorana Jevtić

Nedovoljno žvakanje hrane izaziva probleme

Kada smo u žurbi, skloni smo da neredovno jedemo i to uglavnom brzu hranu koju nedovoljno sažvaćemo, s druge strane, kada je gozba velika i kada smo u društvu često preteramo u hrani, pa izazovemo problem.

Gastroenterolog prof. dr Aleksandar Nagorni, objasnio je da je jedan od uzroka nadimanja brzo i nedovoljno žvakanje hrane, tako se nadimanje trbuha može javiti i kao posledica poremećene ravnoteže u crevima između dobrih bakterija i gljivica.

- Kada jedemo brzo mi tada nedovoljno žvaćemo hranu, pritom gutamo veliku količinu vazduha što opterećuje želudac, dodatno ga širi i najčešće se nakon toga ispoljavaju tegobe - mučnine, gađenje a čak može i da se povrati. Iz jednjaka, varenje hrane se nastavlja u želucu i bolje je kada je hrana dobro obrađena u ustima i dobro zubima usitnjena, tako da ona sa svoje strane pokreće brojne mehanizme oslobađanja hormona koji utiču na razlaganje hrane, pre svega belančevina u želucu - objasnio je profesor Nagorni.

Sažvakati zalogaj 33 puta

Ukoliko jedemo brzo i unosimo veću količinu hrane dolazi do širenja želuca čija funkcija vremenom postaje sve manja. Takozvana “stara škola” preporučuje žvakanje zalogaja makar 33 puta pre nego što se proguta.

krsna slava, slava, sveća, slavski kolač
foto: Nebojša Mandić

- Potrebno je dobro usitniti hranu, ne morate da brojite, ali ne gutajte brzo. Treba se hraniti zdravo, umereno, može i više obroka dnevno ali sa manjom količinom hrane. Treba jesti sporo, tokom jela ne treba razmišljati i razgovarati - dodaje naš sagovornik.

Kako lekar dalje objašnjava, problem sa želucem mogu imati sve generacije, uzroci su različiti, neki simptomi mogi biti alarm za ozbiljna oboljenja, dok se druga tiču regulisanja ishrane i pravilnom ishranom.

Trenutno hara i stomačni virus

Mučnina, povraćanje, dijareja, samo su neki od simptoma koji su karakteristični za stomačni virus koji trenutno hara. Naime, prema rečima lekara uglavnom se širi među decom, lako se prenosi, a zatim dolazi i do roditelja i ostalih ukućana. Traje od tri do pet dana, ali može i koji dan duže.

Stomak
foto: Profimedia

Iako je stomačni virus karakterističan za letnji period kada se lakše prenosi preko vode i hrane, on se svakako može pojaviti u bilo kom trenutku tokom godine. Uzrok je nepoznat, ali se stanje prati, te će biti jasnije u narednim danima o čemu se tačno radi, ali kako lekari kažu nema mesta panici, sve je to manje-više uobičajeno.

Direktor DZ Palilula, dr Aleksandar Stojanović, objašnjava za „Blic“ da ima ovakvih slučajeva, ali napominje da virus uglavnom muči decu, koja kasnije prenose na roditelje.

- Stomačni virus se javlja sukcesivno tokom godine te možda zavisi i od promene vremena. Sada imamo naglu promenu vremena, od pre dva dana naglo je zahladilo, te su ljudi podložniji virusu. Stomačni virus uglavnom se javlja kod dece, najčešće predškolskog uzrasta, kao i školskog, te je sada pedijatrija puna dece. Imaju dijareju, temperaturu – kaže dr Stojanović.

Kako dalje ističe, javlja se i kod odraslih, što opet dolazi preko dece.

- Kod odraslih ima, ali ne kao kod dece, lekari daju terapiju, apeluju da svi dovedu decu na vreme. Deca dehidriraju, ne mogu da idu u školu. Nije grip, nije ni kovid, jer kovid je u opadanju. Što se trajanja tiče, traje od tri do pet dana, ako se jave na vreme – dodaje dr Stojanović.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.