OBRATITE PAŽNJU
SRBI DIGLI BUNU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, SVI GLEDAJU U JEDNU KACU KUPUSA: Jel OVO normalna POJAVA ili je prop'o? FOTO
Objavljena je fotografija bureta za kiseli kupus na kom se vidi neka neobična pena, a korisnik se obratio za savet i pitao da li kupus tako treba da peni?
Uveliko smo u sezoni kiseljenja kupusa, ali šta ako nešto pođe po zlu?
Jednom korisniku Reddit-a dogodilo se nešto nesvakidašnje.
Naime, objavljena je fotografija bureta za kiseli kupus na kom se vidi neka neobična pena, a korisnik se obratio za savet i pitao da li kupus tako treba da peni?
U jednom od komentara se navodi:
- Meni ovo deluje da ti se kupus inficirao nečim iz podruma. Ili ti bure nije čisto ili ti sud nije bio lepo zatvoren pa se neka gljivica ušunjala unutra. Slično se desi sa vinom i sa kominama od voća, zarazi se bakterijom i razvije vinski cvet koji izgleda jako slično.
Izvadi jednu glavicu i vidi da li se ukiselio. Ako se ukiselo i nakon pranja ako ima dobar ukus onda barem pokušaj da ga spaseš tako što ćeš da skineš ovu skramu odozgo pa do vrha bureta nalij sa rastvorom soli i vode i to na 10 litara vode 400 grama soli.
Uprkos uvreženom mišljenu kaca sa kupusom mora da bude zatvorena. Najbolje da uzmeš neku providnu foliju pa zategni preko bureta i veži kanapom a bure dopuni skoro pa do vrha. Možeš čak da staviš neku tacnu da pluta po površini rasola a u tacni istresi jednu kesicu vinobrana i pokvasi je rasolom. Vinobran će oslobađati sumpor koji će da ti dezinfikuje prazan prostor u buretu. Ovako se radi sa vinom kada imaš poluprazan sud - navodi se u objavi.
Međutim, korisnik koji je objavio fotografiju je odgovorio da je kupio novo bure, ali da je kupus zalio bunarskom vodom.
- Nije inficarno sigurno, kupili smo novo bure od 120L sve lepo preprali i stavili kupus sa bunarskom vodom, stavili poklopac odozgo sve zatvorili, ali meni ovo deluje kao da je kupus previše prskan i sad oslobađa sve hemikalije.
Ostali korisnici kada su pročitali da se radi o bunarskoj vodi pisali su da je verovarno ona razlog ove neobične pojave, a evo i zbog čega.
- Bunarska voda? Da sam na tvom mestu ja bih proverio tu vodu, sasvim je solidna sansa da je ta voda izvor tih bakterija.
- Pa u bunarskoj vodi je bila gljivica. Ne da je voda zagađena, nego taj deo koji ste uzeli za kupus vode je imao gljivice. Ovo je 1000% gljivičnl vrenje. Takođe, standardna laboratorijska analiza vode ne obuhvata gljivice. Gljivica nije bakterija, tako da bakteriološko i hemijsko ispitivanje je ne pokriva. Takođe, određene gljivice su otporne na standardne dezificijense. Ne mora da znači da je voda, možda je negde u nekoj glavici bio začetak. - savetovao je jedan od korisnika u komentarima.
Recept za kiseli kupus
Novi recepti za kiseo kupus obično počinju rečima - na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli... Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.
Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način - kupovinom najboljeg kupusa! Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi. Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.
Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez." Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.
Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane. Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore. Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.
Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo. Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.
Prelite kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca. Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Ponoviti proceduru nekoliko puta.
Pišite nam u komentarima šta vi mislite da je razlog neobične pene.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!