za vernike
SRBI SUTRA SLAVE MITROVDAN: Osnovni RECEPT za slavski kolač koji se pravi dan uoči slave, NIKAD LAKŠE!
Najjednostavniji način za pripremu slavskog kolača
Sutra vernici proslavljaju dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat i kao Mitrovdan.
Za Mitrovdan se vezuje puno običaja - između ostalog veruje se da ukoliko bude mraza, pred nama je duga i hladna zima sa mnogo snega. Pored toga, postoji običaj da se na taj dan zapeva: "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrovdanak, hajdučki rastanak", budući da su se hajduci u ovo vreme rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine. Mitrovdan je po broju svečara šesta slava u Srbiji i svima koji slave želimo srećnu slavu!
Proslavite krsnu slavu uz najlepši slavski kolač do sada.
Sastojci:
500 g brašna
2 kesice kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 jajeta + žumance za premazivanje
1 šoljica ulja
100 ml vode
Priprema:
Vodu smlačite pa izdrobite kvasac i dodajte kašiku brašna i šećer. Kada se kvasac aktivira, dodajte ostatak brašna, so, jaje i ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Premesite, oblikujte krug i stavite u šerpu. Pokrijte i ostavite još da naraste. Premažite umućenim žumancetom, pa pecite na 200°C. Pred kraj izvadite, složite ukrase i vratite da se zapeče.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!