ZANIMLJIVO
STARČEVIĆI IMAJU NESVAKIDAŠNJI DELIKATES: Čekalo se u redu za BELI MRS iz Šumadije! (FOTO)
Za ovaj mlečni proizvod pre svega potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave
Srpski kajmak, nadaleko čuven po svom ukusu, boji i mirisu nekada je bio sirotinjska hrana za vredne seljake, a danas pravi delikates i kulturno dobro naše zemlje. Na suvoborskim pašnjacima, kažu da je trava ukusnija nego na ostalim planinama, pa zato se ovdašnji domaćini ponose svojim stočnim fondom, ali i mlečnim proizvodima.
„Pre trideset godina kajmak sam starim opelom vozio na pijacu u Novom Sadu. Svi su znali kad dolazim i čekali su u redu za „beli mrs“ iz Šumadije. Tada su proozvodi iz ovog dela Srbije bili prava atrakcija i na pijacama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Nismo mogli da pomuzemo, koliko smo mogli da prodamo“, priča Miroslav Starčević iz sela Pranjani.
Iako i dalje postoje, pijace više nisu jedino mesto na kom se prodaju domaći kajmak i sir, a porodica Starčević je modernizovala je proizvodnju i pokrenula svoj sopstveni biznis. Modernizacija nije izostala, pa tako iz njihove mlekare put do kupaca pronašao je jedinstven rolovani kajmak.
„Svi mahom koriste tradicionalno pakovanje kajmaka, ja sam odlučila da ovaj naš savijem u rolnu i to je bio pun pogodak. Rolovani kajmak je brend naše mlekare i tražen je kako kod nas, tako i u inostranstvu. Može da se filuje pršutom, šunkom, pečurkama, ali dovoljni su i samo vrući uštipci“, rekla je Olivera Starčević.
Za ovaj mlečni proizvod pre svega potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave, a onda potom i dobra domaćica koja će ujutru pokupiti kajmak sa sveže skuvanog domaćeg mleka.
Jedinstvena manifestacija posvećena upravo mleku i mlečnim proizvodima biće održana 14,15, i 16. oktobra u selu Gornja Gorevnica kod Čačka pod nazivom Mlečni put, a na kojoj će se naći preko 30 izlagača iz svih delova Srbije.
(Espreso / RINA)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!