ISKUSTVO
IVA IZ SRBIJE OTIŠLA NA ALJASKU: Spava se u kontejnerima, ko hoće da ZARADI VIŠE, mora da radi 16 i po sati dnevno
Ono što je svima bilo interesantno da čuju, jesu i detalji o smeštaju u kojem su radnici smešteni
Devojka po imenu Iva, iz Srbije, postala je viralni hit na ovoj društvenoj mreži, nakon što je otišla put Aljaske da radi kao sezonski radnik u kompaniji za obradu ribe, odakle i svakodnevno postavlja snimke o tome kako izgleda život, kolka je zarada, ali i kakva je gastronomska ponuda na Aljasci.
"Na početku da kažem da se zarada kreće od 2.000 dolara mesečno, ukoliko radite za najslabiju kompaniju ili upadnete negde gde je loša sezona, pa do negde 7.500 ukoliko upadnete u dobru kompaniju i ukoliko sezona bude jaka. To kada sam rekla 7.500 možda sada zvuči mnogo ali to je bukvalno svaki dan da se radi 16 i po sati, bez dana odmora, znači nemate slobodan dan", započela je ona svoju priču.
Nakon toga, osvrnula se i na sam posao, odnosno, koliko traje pauza, te i kakve su smene u kojima radi.
"Pauze su na četiri sata po 15 minuta. Prva pauza posle četiri sata je 15 minuta, nakon sledećih četiri sata je pauza od pola sata za obrok, nakon četiri sata je još jedna pauza od 15 minuta, i posle se radi do kraja smene. To je baš naporno i tako dva meseca možete da radite. To su kompanije koje rade sa lososom, i to se radi u junu i julu. Ima više kompanija, neke su podeljene po smenama od 12 sati, negde 16 i po sati, a postoje i one gde nema smene, svi rade jednu smenu. Ako ima ribe radite, ako nema ne radite, imate slobodan dan. Pa onda narednog dana radite šest, osam, 10 sati, zavisi koliko ima ribe", objasnila je ona.
Ono što je svima bilo interesantno da čuju, jesu i detalji o smeštaju u kojem su radnici smešteni. Takođe, pričala je i o načinu ishrane.
"Što se tiče smeštaja možete da vam padne od šatora, jedne godine su muškarci spavali u šatoru, do recimo jedne godine sam bila u prikolici, kao kontejnerska prikolica. Samo je jedan metalni krevet na sprat bio tu i ništa drugo, stvari su mi bile tri meseca spakovane u koferu. Što se tiče hrane to zavisi od kuvara, imaju dobru ponudu ali je pitanje kakav je kuvar, da li je Filipinac, Meksikanac. Hrana je raznovrsna, uvek imate supicu, dve, tri vrste jela, možete da birate, ima voća, slatkiša, nećete da ostanete gladni ali vam se posle mesec dana sve smuči", rekla je Iva na kraju snimka.
(Espreso / Blic)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!