OTKRIVAMO
ŠTA JEDU SRBI? Ova jela MORATE obavezno da PROBATE
Srpska kuhinja je hetorogena, iako su burna istorijska dešavanja uticala i na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti.
Saznajte koja su to najčešće spremana jela u Srbiji i ukoliko nemate ideju šta spremiti za danas, eto ideja.
Srpska kuhinja je hetorogena, iako su burna istorijska dešavanja uticala i na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti.
Može se reći da su presudni uticaji bili vizantijsko-grčki, dakle — mediteranski, zatim orijentalni i austrougarski. Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najčešće najobimniji obrok - ručak.
Sledi lista najčešće spremanih jela u Srbiji, ova lista može služiti i kao podsetnik ukoliko nemate ideju šta da spremite za danas.
Doručak
Doručak je uveden u srpsku ishranu u drugoj polovini 19. veka. Može se nazvati i ranim zdravim obrokom, za koji se serviraju čaj, mleko ili kafa i testo ili hleb sa slaninom, salamom, kobasicama, jajima ili kajmakom.
Tradicionalna jela:
- različite vrste testa (sa punjenjem od sira, džema, mesa), kao što su pogačice , žužu, kifle , paštete , perece , buhtle , pletenice - štapići
- burek
- kačamak
- popara
- proja
- sendviči (hleb, buter, med ili džem, kajmak...)
- jaja sa sirom , kajgana od jaja , jaja sa slaninom ili čvarcima .
Hleb, peciva i pite
Hleb je jedan od osnovnih sastojaka svakog obroka u Srbiji, može se čak reći da ima svojevrstan ritualni karakter. Tradicionalni pozdrav dobrodošlice je kada se pred gosta iznese hleb i so. Hleb igra veoma važnu ulogu i u religioznim ritualima, čak se smatra i da je greh bacanje ove namirnice, koliko god dugo stajala.
U mnogobrojnim pekarama i radnjama hleb se najčešće prodaje u veknama od 600 grama (bela vekna), ali je sve popularniji i crni hleb, zatim graham i hleb od mešavina brašna od različitih žitarica. Osim hleba, važno mesto u srpskoj kuhinji zauzimaju i različite vrste peciva i pita.
Supe
Postoje dve glavne vrste ovog jela u srpskoh kuhinji: supa (standardna supa) i čorba (supa sa povrćem, parčićima mesa... ) U ovo jelo mogu se dodati rezanci ili knedle . Riblja čorba ili jagnjeća čorba smatraju se delikatesom. Najčešća čorbasta jela:
- Pasulj (srpska čorba od pasulja)
- Čorba od suvog mesa
- Čorba od ječma i sočiva
- Čorba od zelja i sira
- Čorba od spanaća , koprive ili zelja
- Čorba od boranije
- Paradajz čorba
- Čorba od luka
- Ljuta krompir čorba
- Čorba jajaruša
- Teleća čorba
- Riblja čorba
Glavna jela
U tradicionalna srpska jela spadaju jela sa roštilja, koja su veoma popularna i čine glavnu ponudu u većini restorana. Često se spremaju i kao tzv. fast fud. U ova jela spadaju:
- Pljeskavica
- Ćevapi
- Vešalica
- Kobasica
- Mešano meso
- Ražnjići
Ostala veoma popularna jela su
-Teleća glava u škembetu
-Jagnjeća sarmica
-Punjene paprike
-Gulaš
-Đuveč
-Karađorđeva šnicla
-Musaka
-Mućkalica
-Paprikaš
-Bećar paprikaš
-Podvarak
-Prebranac
-Punjene tikvice
-Sarma
-Škembići
-Pihtije
-Rezanci sa makom
-Svadbarski kupus
-Valjušci (flekice) od krompira ili kupusa
Ostala jela od mesa
-Čvarci
-Slanina
-Pršuta, pečenica
-Krvavice
-Kulen
-Sremska kobasica
-Viršle
-Švargla
Salate
-Ajvar
-Ljutenica
-Urnebes
-Srpska salata
-Šopska salata
-Ruska salata
-Kiseli kupus
Slatkiši
-Alva
-Baklava
-Kompot
-Doboš torta
-Krofne
-Džam (džem i pekmez )
-Slatko
-Kadaif
-Knedle (Knedle sa šljivama - ili Gomboce u Banatu)
-Kitnikes
-Krempita
-Makovnjača
-Oblande (Oblatne)
-Orasnice
-Plazma torta
-Palačinke
-Princes krofne
-Pita od višanja
-Salčići
-Šampita
-Šenokle
-Štrudla
-Reform torte
-Sutlijaš
-Tufahije
-Tulumbe
-Urmašice
-Vanilice
-Vasina torta
(Espreso/opusteno.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!