OVO MESO SVI U SRBIJI JEDEMO, A NAJČEŠĆE JE IZVOR ZARAZE! Doktorka Kalušević upozorila, NE IGRAJTE SE!
Doktorka Kalušević, Foto: Printscreen RTS / Ordinacija

PAZITE

OVO MESO SVI U SRBIJI JEDEMO, A NAJČEŠĆE JE IZVOR ZARAZE! Doktorka Kalušević upozorila, NE IGRAJTE SE!

Trovanja hranom nisu uopšte bezazlena

Objavljeno:

Prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević je objasnila kako treba pravilno da postupamo sa namirnicama i koliko dugo smemo da ih čuvamo.

Trovanja hranom nisu uopšte bezazlena. Neke od najrizičnijih namirnica su meso, mleko, jaja i uopšte mlečni proizvodi, jer su oni najkvarljiviji. Greške u rukovanju ovom hranom su najčešći uzrok kvarenja, a da bi se to izbeglo, prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević je objasnila kako treba pravilno da postupamo sa ovim namirnicama i koliko dugo smemo da ih čuvamo.

"Što je neko meso usitnjenije, to je osetljivije, imamo veću površinu izloženu vazduhu i mogućnosti kontaminacije, zato je to zajedničko za mleveno meso i iznutrice, ta površina kontakta je mnogo veća. Ne morate isti dan pripremiti nešto, ali već sutradan bi bilo dobro, da ne stoji duže od 24 sata u frižideru, dok u zamrzivaču može i do četiri meseca, i za jednu i za drugu kategoriju.

Što je veći komad, to je bezbednije, tako da ako imamo neki komad mesa, još ako je mariniran već, sa začinima i usoljen, to može trajati nekoliko dana. Beli luk ima antimikrobne komponente, kao i začini, samo će doprineti da se to manje dopadne mikroorganizmima, i naravno što je više soli, to je manje interesantno mikroorganizmima da se tu razvijaju", pojasnila je ona.

Dr Kalušević savetuje da pre kupovine, ali i pre jela, dobro pregledate meso jer se neke promene mogu videti po boji, mirisu - na užeglo, kiselo, fermentisano...

"To nije jedini kriterijum, ali čim vam je neka vrsta mesa sumnjiva po mirisu, ne eksperimentišite nikako", dodaje.

Kako da tretiramo sušene prerađevine od mesa?

Sušenje je vid konzervisanja, a kad je reč o ovim proiyvodima na svakom pakovanju bi trebalo da bude naznačeno da li mogu i smeju da se čuvaju u frižideru.

"Najznačajnije je da nakon odmrzavanja nema ponovnog zamrzavanja. Najpraktičnije je da meso odmrzavamo u frižideru jer tu može da ostane i par sati, ali ako planirate da spremate nešto tek za par sati, meso nikako ne bi smelo da bude na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Neka jela od mesa mogu da se zamrznu i tu je rok obično oko tri dana, namirnice od povrća ili posne mogu i oko četiri meseca".

( Espreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.